BIT
Blind in Theatre – Slijepi u kazalištu

10. međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih
ZAGREB, 5. – 11. 10. 2017.

O projektu:

Rijetko kada smo sa toliko ponosa počinjali pisati neki projekt, ali organizirati jedinstveni festival u svijetu, po deseti put, stvarno je veliki uspjeh, ali i obveza da se isti održi, odnosno, dobije neko novo ruho. Do 1999. imali smo najstarije kazalište slijepih u svijetu, no danas imamo i jedini festival kazališta slijepih, pa nekako preuzimamo potpuni primat u ovom vidu inkluzije.

Deseti BIT bit će od 5.-11.10.2017., u Zagrebu, u kazališnoj dvorani Vidra. Trajat će 7 dana, za koje vrijeme će se vidjeti kazališne uratke ponajboljih svjetskih grupa, te radionice koje su pripremili i vodili suradnici kazališta. Nakon svake predstave, po već ustaljenom običaju organizirat će se okrugli stolovi o odgledanome, a kraj festivala završit će se okruglim stolom rezimea festivala. Kako se radi o jubilarnom, 10. Festivalu, organizirat ćemo i konferenciju za tisak, te javnu tribinu, pod radnim naslovom, Kazalište slijepih i njegovo mjesto u kulturi društva.

Organizator festivala je Dramski studio slijepih i slabovidnih „Novi život“, što znači da bi naš ured bio i mjesto odakle polaze svi konci organizacije. Festival se odvija po strogo utvrđenoj satnici (operativni plan),u kojem je svaki detalj strogo određen i planiran. Mi osiguravamo kompletnu tehniku (scenske djelatnike, šminkere, voditelje zvuka i svjetla). Svaka grupa ima dvije hostese, koje su s njima cijelo vrijeme, a govore jezik zemlje odakle grupa dolazi. Odabran je hotel u blizini dvorane, kako bi se olakšalo snalaženje sudionika, budući se radi o osobama koje imaju problema s mobilitetom. Mi osiguravamo pansionski smještaj i prehranu, te pokrivamo sve troškove izvedbe. Sudionici plaćaju samo putne troškove.

Organizacija festivala započela je već krajem 2016., slanjem upita svim asocijacijama slijepih, odnosno grupama koje su već sudjelovale na festivalu. Na 10. BIT primali smo samo kompletne prijave sa cjelovečernjim programima, odnosno radionice koje na visokom nivou educiraju slijepe i slabovidne glumce. Po pristizanju odgovora, predstave su selektirati Vojin Perić i Mario Kovač, te smo u travnju obavjestili buduće sudionike: TBTB iz SAD, Extant iz Velike Britanije, Touching Moves iz Njemačke, Homerova dramska grupa iz Crne Gore, te naše kazalište. Nakon toga sve je išlo po uhodanom procesu.

Svibanj: Rezerviranje hotela, priprema vizualnog identiteta, stalna komunikacija sa grupama. Lipanj: Odabir pristiglih ideja za vizualni identitet, prikupljanje donatora. Srpanj, kolovoz: Stalna komunikacija sa sudionicima, pristizanje fotografija i drugih promidžbenih materijala grupa, oblikovanje programske knjižice, prijevodi. Rujan: Završne pripreme, gotova programska knjižica i plakat, potpuno uređene rooming liste, pripremljena tehnička ekipa, organizirane hostese za svaku grupu, pozivi uzvanicama. Listopad: priprema svečanog otvorenja,dovršetak svih poslova, detaljan operativni plan, realizacija projekta, priprema izvješća. Studeni: Izvješće financijerima, evaluacija.

Cilj projekta:
– promoviranje hrvatske kulture kroz izvođenja domaćih autora – afirmacija mogućnosti slijepih i slabovidnih osoba,odnosno svih osoba sa invaliditetom – promocija umjetničkih kreacija slijepih osoba – senzibilizacija javnosti za potrebe i specifičnosti osoba sa invaliditetom – aktivna participacija osoba sa invaliditetom u javnom (kulturnom) životu društva – izjednačavanje mogućnosti – načelo humanosti i pravednosti – podizanje svijesti o aktivnoj uključenosti osoba sa invaliditetom u društvo

Očekivani rezultati:
– kako imamo iskustvo od 9. BIT-a, ovaj put očekujemo: – vidan porast broja gledatelja – otkriće barem jedne nove grupe – estetski napredak predstava koje ćemo vidjeti – anketni listići gledatelja i sudionika, koji će zapravo evoluirati festival – još jedan događaj koji će nas primaknuti statusu istinskog kazališta.

Program:

ČETVRTAK, 05.10.2017.
18:00 sati – TIFLOLOŠKI MUZEJ
Daske koje Novi život znače
SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE
19:30 sati – Kazalište Vidra
OTVORENJE 10. MEĐUNARODNOG FESTIVALA KAZALIŠTA SLIJEPIH BIT /BLIND IN THEATRE/
20:00 sati – Kazalište Vidra KAZALIŠTE SLIJEPIH I SLABOVIDNIH “NOVI ŽIVOT“ / Hrvatska
Petra Radin: Jučer sam se sjetio plave

PETAK, 06.10.2017.
11:30 sati – Kazalište Vidra
TOUCHING MOVES / Njemačka
Iza tvojih očiju – performans
20:00 sati – Kazalište Vidra WOODWARDAVENUEPRODUCTIONS NYC / SAD
Neokaljana iskvarenost: Rock ‘n’ roll kabaret

SUBOTA, 07.10.2017.
09:30 sati – Predvorje kazališta Vidra
okrugli stol – razgovor o predstavi Neokaljana iskvarenost: Rock ‘n’ roll cabaret, WOODWARDAVENUEPRODUCTIONS NYC / SAD
11:00 sati – Kazalište Vidra TOUCHING MOVES / Njemačka
Iza tvojih očiju – performans
12:30 sati – Kazalište Vidra TOUCHING MOVES / Njemačka
Iza tvojih očiju – performans
20:00 sati – Kazalište Vidra
Homerova dramska radionica / Crna Gora Anton Pavlovič Čehov: Bespomoćna stvorenja

NEDJELJA, 08.10.2017.
10:00 sati – Predvorje kazališta Vidra
okrugli stol – razgovor o predstavi Bespomoćna stvorenja, Homerova dramska radionica / Crna Gora
20:00 sati – Kazalište Vidra
EXTANT / Velika Britanija
Chris Campion: Hvatanje duha

PONEDJELJAK, 09.10.2017.
09:30 sati – Predvorje kazališta Vidra
okrugli stol – razgovor o predstavi Hvatanje duha, EXTANT / Velika Britanija
17:00 sati – Hrvatska knjižnica za slijepe PROMOCIJA KNJIGE Marija Kovača: Udahnuti svjetla pozornice
20:00 sati – Kazalište Vidra KAZALIŠTE SLIJEPIH I SLABOVIDNIH “NOVI ŽIVOT“ / Hrvatska
Ivo Andrić: Prokleta avlija

UTORAK, 10.10.2017.
09:30 sati – Predvorje kazališta Vidra
okrugli stol – razgovor o predstavi Prokleta avlija, KAZALIŠTE SLIJEPIH I SLABOVIDNIH “NOVI ŽIVOT“ / Hrvatska
16:00 sati – Kazalište Vidra
Projekcija kratkog filma Dubravke Turić: Belladona
Projekcija dokumentarnog filma Suada Mrkonjića: Put u život

[izvor informacije Novi život]