Teatar Tirena obilježava 20 godina postojanja premijerom nove predstave za tinejdžere

Teatar Tirena osnovan je 1997. godine, a  20. rođendan slavit će čak četiri dana, tijekom kojih se održavaju različiti programi.

U četvrtak 5. listopada premijerno će biti izvedena nova predstava za tinejdžere, #generacija koja se bavi se utjecajem tehnologije na odrastanje te kvalitetu i način života. Nove generacije gotovo od rođenja imaju pristup internetu i virtualnom svijetu – normalno je voditi svojevrsan paralelni život na društvenim mrežama.

#generacija promatra stvarnost u kojoj je ljudska interakcija uživo sve rjeđa. Kroz priču pratimo Iskru, djevojku koja većinu vremena provodi online. Postavlja se pitanje kako svijet bezbrojnih opcija u kojem smo sve manje u dodiru sa fizičkom stvarnošću utječe na pojedinca i kako se u tom svijetu nositi s emocijama.


#generacija ; Ustupio TT

Predstavu autorski potpisuju redateljica Tina Hofman i dramaturginja Nina Horvat kojima je ovo treća zajednička predstava u Tireni. U predstavi igraju Nikolina Ljuboja i Ivan Bošnjak. Za oblikovanje zvuka koji je konstantno prisutan u predstavi zaslužan je Darko Horvat. Kostimografkinja je Lucija Smolčec a likovno oblikovanje napravio je Karlo Pocrnić.

Predstavom #generacija Teatar Tirena nastavlja niz predstava o tinejdžerskim problemima koje su posebno osmišljene da potaknu mlade ljude na promišljanje i artikuliranje problema te da zajedno s njima traže odgovore na životna pitanja.

koje se bave tinejdžerskim problemima. Na taj način Tirena nastavlja svoje društveno odgovorno djelovanje – progovarajući kazališnim jezikom o aktualnim problemima iz života publike kojoj se obraća. Predstavu #generacija možete pogledati u petak 13. listopada u 20 sati u Maloj sceni.

Osim premijere nove predstave u sklopu proslave 20 godina Tirene održat će se i ogledni satovi predškolske, srednjoškolske i studentske dramske grupe, performansi koje će polaznici dramskog studija izvoditi po gradu, radionica povjerenja i neverbalne komunikacije, natjecanje u improvizacijama a na samom kraju izvest će se tri prošlogodišnje predstave dramskog studija – “Bajka o dva Lj” (režija: Marija Šorša), “Kaos prije premijere” (režija: Ines Škuflić-Horvat) i “San Ivanjske noći” (režija: Ines Škuflić-Horvat).

U 20 godina u Tireni je uprizoreno 35 profesionalnih predstava, od toga 13 interaktivnih. U dramskom studiju na 6 različitih lokacija djeluje 21 dramska grupa s 250 polaznika. U biblioteci Tirena su do sada izdane tri zbirke igrokaza za djecu i mlade “Maštoplov”, “Panika u Strahogradu” i “Kaos prije premijere” a u planu je i četvrta. U Tireni se redovito organiziraju raznovrsne kazališne radionice a svako ljeto i Kazališni kamp u Pazinu i Zagrebu.

[izvor informacije Teatar Tirena]