DODELJENE NAGRADE 4. PANČEVO FILM FESTIVALA – PAFF 2017

Proglašeni najbolji filmovi takmičarskih selekcija Svetionici i Rani Radovi

Večeras je u Dvorani Kulturnog centra Pančeva ceremonijom dodele nagrada završen četvrti Pančevo Film Festival – PAFF, internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, koji se održavao od 6. do 10. septembra na više lokacija u Pančevu.


Plakat ; Ustupio PFF

Takmičarski filmski program ovogodišnjeg PAFF-a odvijao se u okviru dve selekcije: „Svetionici” i „Rani radovi”.

U okviru glavne PAFF selekcije – „Svetionici”, za nagradu Svetionik takmičilo se osam dugometražnih filmova, a o nagradi za najbolji film odlučivao je tročlani žiri: Aleksandra Sekulić, urednica programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Szabolcs Tolnai, filmski i pozorišni reditelj i Petar Mitić, selektor Festivala Evropskog filma Palić.

Nagradu Svetionik za najbolji film dobio je film „Turnir”, reditelja Jurija Ankaranija, koji oslikava dokolicu privilegovane klase u rashlađenom mehuru bogatstva u pustinji Katara. Prema rečima žirija, „film se poigrava filmskim sredstvima kamuflaže u zlatni kič privilegija i otuđenim okom kamere osvetljava apsurd tehnološke modernizacije konzervativnog društva. Smenom pozicija žrtve i predatora film otkriva surovost proizašlu iz obesti i izaziva nemir pred pretećim klasnim ratom koji nas zahvata.”

Posebno priznanje žirija selekcije „Svetionici” dobili su i filmovi „Milla” rediteljke Valerie Massadian i „Playing Men” Matjaža Ivanišina.

U okviru takmičarske selekcije kratkih filmova – „Rani radovi”, prikazano je 20 filmova mladih autora. O nagradama ove selekcije odlučivao je žiri 15 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom Hane Jušić, rediteljke iz Hrvatske.

Nagrada Dimnjak za najbolji kratki film dodeljena je filmu „Ella’s men” reditelja Orena Adafa.

Mladi žiri doneo je odluku da nagradi i Mikija Polonskog i film “Shmama” za najbolju režiju; Steffena Goldkampa, Willya Hansa i film “The Satanic Thicket – Three” za najbolju montažu; Daniela Millera i film “Ella’s men” za najbolju kameru; Nikicu Zdunića i film “13+” za najbolji scenario; Bobana Čvorovića i film “Soa” za najboljeg glumca; Manuelu Martell i film “Valparaiso” za najbolju glumicu. Specijalno priznanje selekcije Rani radovi žiri je uputio filmu „After School Knife Fight” Caroline Poggi, i Jonathana Vinela.

70 FILMOVA IZ CELOG SVETA NA 4. PANČEVO FILM FESTIVALU – PAFF 2017
6-10. SEPTEMBAR 2017.

Pančevo Film Festival – PAFF – je internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, čije će se četvrto izdanje održati od 6. do 10. septembra na više lokacija u Pančevu, a u ovkru kojeg će biti prikazano sedamdesetak filmskih ostvarenja sa svih krajeva sveta. Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline okupljeni oko udruženja građanja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Domom omladine Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Pančeva, i uz podršku Filmskog centra Srbije, Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Izraela, Ambasade Portugala i Italijanskog kulturnog centra. Ulaz na sve filmske projekcije i prateće programe u toku trajanja festivala je besplatan.

Festival obuhvata sedam filmskih programskih celina i brojne prateće programe: radionice (Mali Film), master klasove portugalske rediteljke Salome Lamas (prošlogodišnje dobitnice nagrade Svetionik za najbolji film „Eldorado XXI”) i austrijskog dokumentariste Nikolausa Gejrhaltera, izložbu stripova produkcije Fijuk, koncerte (Nežni Dalibor, Consecration) i žurke (Dj Rudar, Tamara Dinka, Bagherra, WC7, Fantom i Bojan (VHS), Pikili karaoke).

Manifestacija počinje svečanim otvaranjem u sredu, 6. septembra u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, projekcijom dugometražnog prvenca mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić – “Ne gledaj mi u pijat”, koji je nakon premijere na Venecijanskom filmskom festivalu, prikazan na velikom broju festivala širom sveta. Festival će zatvoriti domaći film Rekvijem za gospođu J  u režiji Bojana Vuletića.

Filmski program podeljen je na takmičarski (selekcije „Svetionici„ i „Rani radovi”) i revijalne, autorske i tematske segmente (selekcije „Pafforama”, „Ponoćna jeza”, „Svetla budućnost”, selekcija filmskog kritičara Nila Janga “Shimmering Beasts: A Sideways Survey of Current Québec Cinema”, i Retrospektiva filmova Nikolausa Gejrhaltera.

U okviru glavne PAFF selekcije – Svetionici, za nagradu Svetionik takmičiće se osam dugometražnih filmova, među kojima i film “Kratki izlet”, dobitnik Zlatne Arene za najbolji film Pulskog festivala, hrvatskog reditelja Igora Bezinovića

Rani radovi, takmičarski program kratkih filmova, sastavljen je od 20 filmova mladih autora, među kojima izdvajamo domaće autore Matiju Gluščević, Jelenu Gavrilović, Marka Grbu Singha i Marka Đorđevića. O nagradama ove selekcije odlučivaće žiri 16 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom hrvatske rediteljke Hane Jušić. Oni će kroz razgovore o raznim filmskim disciplinama doneti odluke o nagradi za najbolji film ove selekcije – nagrada Dimnjak, ali i o nagradama za najbolju režiju, scenario, fotografiju, montažu, mušku i žensku ulogu.

Selekcija filmskog kritičara Nila Janga Shimmering Beasts: A Sideways Survey of Current Québec Cinema, prikazaće 17 filmova nove filmske produkcije u Kvebeku.

Revijalna i autorska selekcija Svetla budućnost predstaviće Mikija Polonskog, mladog izraelskog autora, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za najbolji kratki film PAFF-a „Deset blokova dalje”. Ove godine njemu posvećujemo retrospektivu kratkih filmova u okviru koje će biti prikazano šest njegovih filmova.

Ponoćna jeza je poseban tematski program horor filmova Pančevo Film Festivala, koji se održava svake festivalske večeri u ponoć u dvorani „Apolo” Doma omladine Pančevo. Na programu se nazaze četiri nova, zanimljiva naslova horor žanra., koje je odabrao reditelj iz Velike Britanije, Džulijan Ričards.

Festivalska selekcija Pafforama namenjena je najširoj bioskopskoj publici i sastoji se od pet filmskih ostvarenja, među kojima su filmovi koji će biti prikazani na otvaranju i zatvaranju festivala. Reč je preseku festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone.

Više o Pančevo Film Festivalu:

Pančevo Film Festival je manifestacija posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije i filmova koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

Glavna misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika. Program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra.

Još jedan od glavnih ciljeva PAFF-a je stvaranje i animiranje nove filmske publike, onih koji će na festivalu u Pančevu prvi put imati priliku da vide drugačiju vrstu kinematografije – na drugačiji način: u bioskopu i uz prisustvo autora.

[izvor informacije Pančevo film festival]