Otmica
Kidnap (2017.)
Redatelj: Luis Prieto
Glumci: Halle Berry, Dana Gourrier, Lew Temple
Žanr: triler
Trajanje: 94 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Sama i uplašena, Kate McCoy ne želi prepustiti sudbinu i život svoga sina otmičarima. U ključnom trenutku ona odluči uzvratiti. U napetoj utrci protiv vremena, Kate ništa ne može spriječiti u nevjerojatnoj potjeri spašavanja života svoga sina. Napeti triler s dobitnicom nagrade Oscar, Halle Berry, u glavnoj ulozi.

Otmica – Facebook
Kidnap – IMDb

Logan Lucky
Logan Lucky (2017.)
Redatelj: Steven Soderbergh
Glumci: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Katie Holmes, Seth MacFarlane
Žanr: akcija, komedija
Trajanje: 118 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Priča je to o dvojici braće koji planiraju izvesti veliku pljačku tijekom NASCAR utrke. U glavnim su ulogama Channing Tatum i Adam Driver, a odličnu glumačku ekipu čine još i Daniel Craig, Riley Keough, Seth MacFarlane, Sebastian Stan, Katie Holmes i sve popularnija Katherine Waterston. „Povratnički” film slavnog Stevena Soderbergha, redatelja filmova Oceanovih jedanaest, dvanaest i trinaest, nakon što je prije pet godina otišao u mirovinu.

Logan Lucky – Movie Site
Logan Lucky – IMDb

Pat i Mat na filmu (A je to)
Buurman & Buurman: Al 40 jaar beste vrienden! (2016.)
Redatelj: Marek Benes
Žanr: animirani
Trajanje: 56 minuta
Država: Češka

Sadržaj:
Otkad su 1976. Lubomír Beneš i Vladimír Jiránek javnosti predstavili likove Pata i Mata (‘A je to’), dvojica su nespretnih majstora postali dijelom televizijske povijesti, ne samo u rodnoj Čehoslovačkoj, već i u čitavom svijetu. Na 40 obljetnicu nastanka popularne animirane serije, Lubomírov sin Marek Beneš Pata i Mata preselio je na veliko platno, pružajući svim generacijama užitak u duhovitim slapstick momentima kultnih i svima poznatih likova.
Iako se još nikad nisu predstavili na velikom platnu, sigurno je da to ovim velikim majstorima neće predstavljati problem. Na tavanu imaju kutiju punu filmova i projektor ispod stepenica pa će svojim obožavateljima rado prikazati svoje dogodovštine. No ne bi oni bili oni kad pritom ne bi upali u milijun neprilika. Ovaj put se suočavaju s podmuklim kaktusom i suhim drvetom te odlučuju “osvježiti” svoj dom originalnim građevinskim rješenjima. A budući da živimo u 21. stoljeću, u kojem se na sve strane propagira zdrav život, Pat i Mat pokušavaju biti fit i vježbaju na sobnom biciklu. Hoće li im sve to poći za rukom?

Pat i Mat na filmu (A je to) – Movie Site
Buurman & Buurman: Al 40 jaar beste vrienden! – IMDb

Trst, Jugoslavija
Trieste, Yugoslavia (2017.)
Redatelj: Alessio Bozzer
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 62 minuta
Država: Italija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH

Sadržaj:
‘Trst, Jugoslavija’ film je o vremenu kada se masovno putovalo preko granice po komadić kapitalističkog sna, a Piazza Ponterosso u središtu Trsta postala je mit i omiljena šoping destinacija svakog građanina Jugoslavije. Tijekom 1970-ih i 1980-ih, predmet koji je simbolizirao ovaj mit bile su plave traperice. Tih su godina milijuni Slavena putovali u Trst jednom ili dvaput godišnje, međutim, rat na Balkanu sve je prekinuo. Ovo je priča o švercu, o emancipaciji, o geopolitici, o modi, i uvod u neki novi svijet u kojem živimo danas. O svojim doživljajima iz tog vremena u filmu progovara i mnoštvo javnih figura među kojima su Rade Šerbedžija, Željko Senečić, Slavenka Drakulić, Denis Kuljiš i Goran Bregović.

Nagrade i festivali:
Trieste Film Festival – Izvan konkurencije / Ljubljana Documentary Film Festival – Mitovi, ikone, mediji / Beogradski Festival Kratkog i Dokumentarnog Filma – Revijalni program / Kino Otok / International Film Festival Innsbruck/ Cinemambulante /Liburnia Film Festival

Trst, Jugoslavija – Trieste Film Festival
Trieste, Yugoslavia – IMDb

Slava
Slava (2016.)
Redatelj: Kristina Grozeva, Petar Valchanov
Glumci: Stefan Denolyubov, Margita Gosheva, Ana Bratoeva
Žanr: drama
Trajanje: 101 minuta
Država: Bugarska, Grčka

” />

Sadržaj:
Zaposlenik željeznice Tsanko Petrov pronalazi milijun leva na pruzi. Odlučuje predati čitav iznos policiji, a država ga nagrađuje novim ručnim satom, koji ubrzo prestaje raditi. U međuvremenu, voditeljica Odjela za odnose s javnošću Ministarstva prometa, Julia Staikova, koristi Petrov slučaj kako bi se izmaknula korupcijskom skandalu, i pritom izgubi njegov stari sat. Petrov postaje žrtvom kaosa birokracije. Tada počinje njegova očajnička borba da vrati stari sat, kao i vlastito dostojanstvo…

Nagrade i festivali:
Međunarodni filmski festival u Locarnu 2016. – nagrada Don Quixote
Međunarodni filmski festival u Gentu 2016. – posebno priznanje, nominacija za najbolji film
Međunarodni filmski festival u Sofiji 2017. – nagrada za najbolji balkanski film
Art Film Festival – nagrada za najbolji film

Slava – CineEuropa
Slava – IMDb

Zemlja tame
Underverden (2017.)
Redatelj: Fenar Ahmad
Glumci: Dar Salim, Stine Fischer Christensen, Ali Sivandi
Žanr: krimić, akcija, drama
Trajanje: 112 minuta
Država: Danska

Sadržaj:
Zaid je uspješan kirurg i živi u lijepom stanu sa svojom trudnom djevojkom. Jedne noći Zaidov mlađi brat, Yasin, pokuca na njihova vrata i traži novac. No Zaid odbija. Nekoliko dana kasnije Yasina napadaju, a zatim i ubiju. Budući da policija nije od velike pomoći, Zaid osjeća da mora sam pronaći krivca i kreće u misiju eliminacije kriminalnih bandi u Kopenhagenu. Prerušava se i ulazi u podzemni svijet kriminala. No Zaidova uporna borba imat će ozbiljne posljedice za njega i njegovu obitelj, pa mora odlučiti je li cijena osvete ipak previsoka?

Nagrade i festivali:
Vukovar Film Festival 2017.

Zemlja tame – Movie Site
Underverden – IMDb

Dan kada je moj otac postao grm
Toen mijn vader een struik werd (2016.)
Redatelj: Nicole van Kilsdonk
Glumci: Celeste Holsheimer, Matsen Montsma, Teun Kuilboer, Noortje Herlaar, Anneke Blok, Susan Visser
Žanr: akcija, avantura, drama
Trajanje: 90 minuta
Država: Nizozemska, Hrvatska, Belgija

Sadržaj:
Snimljen prema romanu nagrađivanog autora Joke van Leeuwena, film prenosi priču o ratu iz perspektive desetogodišnje djevojčice čiji je tata najbolji slastičar u gradu. Otac svaki dan priprema kolače i slastice najrazličitijih vrsta i njihov život prepun je radosti i čokolade. No jednoga dana izbija rat i Todin otac odlazi na bojište, a brigu o djevojčici preuzima baka koja je potajno šalje preko granice gdje živi njezina majka. Ipak, planovi propadaju i Toda je prepuštena sama sebi. Vedra i snalažljiva kakva je, Toda na opasnom putu sklapa važna prijateljstva i uspješno se snalazi u neobičnim i zahtjevnim situacijama.

Nagrade i festivali:
KinoKino Međunarodni filmski festival za djecu 2017 – Nagrada za najbolji film
Toronto International Film Festival 2016

Dan kada je moj otac postao grm – Facebook
Toen mijn vader een struik werd – IMDb

Druga strana nade
Toivon tuolla puolen (2017.)
Redatelj: Aki Kaurismäki
Glumci: Kati Outinen, Ville Virtanen, Tommi Korpela
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 100 minuta
Država: Finska, Njemačka

Sadržaj:
Dvije priče koje se spajaju nakon 40 minuta. Prva prati Khaleda, sirijskog izbjeglicu. Slijepog putnika na teretnom brodu koji se iskrcao u Helsinki, kako bi, iako s malo nade u uspjeh, tražio azil. U drugoj, Wikström je trgovački putnik koji prodaje muške kravate i košulje. No kada ga u kockarnici na pokeru posluži sreća, okreće leđa trgovini i kupuje restoran u najudaljenijem kutku Helsinkija. Khaledova je molba za azil odbijena, no on ostaje ilegalno, kao i mnogi drugi koji dijele istu sudbinu. Vucara se po podzemlju finskog glavnog grada, živi na ulicama, gdje susreće i sve oblike rasizma, ali i kul rokere i dobre prijatelje. Jednog dana Wikström pronađe Khaleda kako spava u mraku dvorištu iza njegova restorana. Daje mu krov nad glavom i posao. ‘Njih dvojica u bendu’, konobarica i pas tvore utopijsku zajednicu – tipičnu za Akija Kaurismäkija. Suživot spojen sudbinom koji pokazuje da svijet može i treba biti bolje mjesto.

Nagrade i festivali:
Berlinale 2017. – Srebrni medvjed za najbolju režiju
Vukovar Film Festival 2017.

Druga strana nade – Movie Site
Toivon tuolla puolen – IMDb

Za svaki slučaj
Ôtez-moi d’un doute / Just to be Sure (2017.)
Redatelj: Carine Tardieu
Glumci: François Damiens, André Wilms, Cécile De France
Žanr: komedija
Trajanje: 100 minuta
Država: Francuska, Belgija

Sadržaj:
Kada 45-godišnji udovac Erwan slučajno otkrije da čovjek koji ga je odgojio nije njegov pravi otac, zaputi se u potragu za biološkim ocem. On ubrzo locira nestašnog, 70-nešto-godišnjeg Josepha, kojeg je njegova majka jedva poznavala. Erwan ubrzo pada na njegov šarm, no složena obiteljska situacija se dodatno zakomplicira kad mu kćer Juliette objavi da je trudna i odbija reći tko je otac djeteta. Nova francuska komedija o složenosti obiteljskih odnosa, koja će vas i nasmijati i ganuti.

Za svaki slučaj – uniFrance Films
Ôtez-moi d’un doute / Just to be Sure – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaArt kino Croatia i IMDb]