12/09/2017to16/09/2017

Večernji program uključuje četiri filmske uspješnice iz regije

Karlovac za tjedan dana postaje filmsko središte stvaralaštva mladih naraštaja – 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival održat će se od 12. do 16. rujna! A uz natjecateljski program, koji donosi 71 naslova mladih autora i autorica diljem svijeta, festivalsko program uključuje i bogat večernji program na najljepšim kino lokacijama: obalama Korane, Mrežnice, Dobre i Kupe. Tako će svi posjetitelji moći uživati u recentnim naslovima, filmskim uspješnicama koje su u protekloj godini obilježila kinematografiju regije!

Festival u utorak, 12. rujna, na rijeci Korani, službeno otvara pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, Kratki izlet, igrano-dokumentarni film Igora Bezinovića. Nastao prema motivima iz istoimenog romana Antuna Šoljana, ovaj hibrid dokumentarnog filma i fikcije prati Stolu, mladića u kasnim dvadesetima, koji ljeto provodi u Istri tulumareći po festivalima. Jednoga dana susreće svog znanca Roka, koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. No nakon što im se pokvari autobus, a oni se putem izgube, njihov kratki izlet prerast će u alegorijsko putovanje u nepoznato. Pored Velike zlatne arene za najbolji film, Kratki izlet je nagrađen i Zlatnom arenom za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić), posebnim priznanjem na Festivalu europskog filma Palić 2017., a redatelj Bezinović i nagradom Voice koja se dodjeljuje najboljem redatelju na Filmskom festivalu Andreja Tarkovskog Zerkalo. Također, film je prikazan na nizu renomiranih filmskih festivala diljem Europe.


Fotografije ustupio HFS – Kratki izlet

U srijedu, 13. rujna, na rijeci Mrežnici bit će prikazana film Dan bez imena makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske; riječ je o makedonskoj uspješnici s Berlinskog filmskog festivala koja kroz misterioznu smrt četvero tinejdžera progovara o današnjem stanju društva. Glavni glumci, Leon Ristov i Hanis Bagašov nekadašnji su sudionici Four River Film Festivala, a Hanis je i prošlogodišnji pobjednik u kategoriji dokumentarnog filma.Makedonska redateljica služi se stvarnim zločinom, neriješenim ubojstvom četvero tinejdžera, kao početnom točkom za istraživanje usađenog mačizma, agresije i kulturalne napetosti koji iskvaruju njezinu državu. Ovo je zahtjevan i konfrontacijski film koji izravno ukazuje na to da makedonske nade u budućnost ne mogu istovremeno postojati s maskulinitetom ukorijenjenim u prošlosti.

Posljednja dva naslova iz večernjeg festivalskog programa djela su iste autorice, Katarine Zrinke Matijević. Film Trampolin njen je dugometražni igrani prvijenac, u čijem je središtu sedmogodišnja Lina koja, bježeći od nasilne majke, utjehu pronalazi u tinejdžerici Niki i četrdesetgodišnjoj učiteljici ritmike Nikolini. One, kao dva ogledala, zrcale Lininu moguću budućnost. Ta tri toka, tri ženska lika isprepliću se u sličnoj životnoj sudbini. Susrećući jedna drugu mijenjaju svoje živote te raskrinkavaju tajnu o bolnim rascjepima unutar svojih obitelji.


Fotografije ustupio HFS – Dan bez imena

Trampolin je film o ljubavi, ali ne i ljubavni film. To je film koji preispituje mračne i ustrašene, nježne i podržavajuće, krhke i jake slojeve odnosa između majki i kćeri; film o bezuvjetnoj roditeljskoj ljubavi koja često postane uvjetovana; film o ožiljcima koji ostaju u nama dugo nakon što masnice izblijede. U glavnim ulogama nastupaju Franka Mikolaci, Tena Nemet Brankov (Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu na Pula Film Festivalu 2016) i Marija Tadić, u ostalim Lana Barić, Frano Mašković, Asja Jovanović, Nina Violić, Igor Kovač i Enes Vejzović. Trampolin će biti prikazan u četvrtak, 14. rujna u dvorcu Novigrad na rijeci Dobri.

Pretposljednji festivalski dan donosi nagrađivani dokumentarac Katarine Zrinke Matijević, film Iza lica zrcala. Riječ je o autoričinoj osobnoj potrazi za unutarnjim mirom prikazanom kroz putovanje Likom, zabačenim zavičajem njezinih predaka. Lika je puna tunela, a nakon svakog mračnog tunela, punog tajna, strahova, tame (prikazanih organskim, eksperimentalnim slikama) budi se novo godišnje doba. Iskustvo zaokružuju pejzaži, starosjedioci, obilje zvukova i glas koji nas vodi u off-u. Dok redateljica snima očaravajuće magnetične, ali i morbidno surove scene Like, Lika ocrtava samu redateljicu koja ponovno proživljava vlastita iskustva i iskustva svojih predaka ne bi li pronašla ključ kako prihvatiti svoju bolest – epilepsiju, te preboljeti gubitak četiri trudnoće i ljubavi, ne bi li nanovo pronašla samu sebe. Dokumentarac Iza lica zrcala bit će prikazan u petak, 15. rujna na rijeci Kupi, u starom gradu Ozlju.

Kompletan festivalski program je besplatan. Detaljnije informacije pronađite na službenim web stranicama.
[izvor informacije www.hfs.hr]