Memorijalni centar “Nikola Tesla” otvoren je povodom 150 godina rođenja znanstvenika Nikole Tesle, 10. srpnja 2006. godine u Smiljanu, njegovom rodnom mjestu, uređen kao zaštićeno kulturno dobro.

Smiljan se nalazi šest kilometara od Gospića, a put do njega, i do MC-a, jasno je i praktično označen. Memorijalni centar obuhvaća područje na kojem se nalazi Teslina rodna kuća, crkva sv. Petra i Pavla te malo groblje. Travnate površine uređene su, a na povišenju s kućama nalaze se drveni stolovi i stolice (autor idejnog rješenja Zdenko Kolacio, autor izvedbe Vladimir Herljević, ujedno autor i neposrednih kamenih spomenika), a sjedišta su uređena kao auditorij na serpentini prema Teslinom spomeniku, autora Mile Blaževića.

Područje je omeđeno potokom Vagancem, na koji je postavljena Teslina turbina – vodenica sastavljena od niza paralelnih diskova ili lamela, iznad kojeg se nalaze konstrukcije za boravak s klupama.

Ispred Kuće nalazi se kružno kameno obilježje na kojem su navedena mjesta u kojima je Tesla boravio, s podacima o udaljenostima u kilometrima zračne linije do tih mjesta od pozicije njegove kuće, kao i orijentacija u odnosu na Smiljan.

Kuća je prilikom prezentiranja javnosti 1985. godine bila opremljena bidermajerskim namještajem koji je svojim stilskim karakteristikama odgovarao vremenu kada je u njoj stanovala Teslina obitelj. Danas se u njoj nalazi muzej s postavom kojim se kronološki opisuje Teslin život u prizemlju te replikama njegovih izuma na katu. U prizemlju je, osim velike vremenske lente koja se prostire kroz tri prostorije, postavljen kubus sa staklenim ladicama kojima su napisane Tesline izjave i zapisi, a prikazane su i fotografije Teslinih dokumenata. U posljednjoj prostoriji nalazi se posebno ograđen dio s kompjuterima te vitrinama s publikacijama. U potkrovlju je izloženo nekoliko znamenitih Teslinih izuma, između ostalih Teslino jaje Kolumba, Teslin transformator manjih dimenzija i drugi. Njih je moguće pokrenuti pritiskom na gumb. Na pod su postavljeni natpisi i fotografije, među kojima se ističe poznati prikaz vizije okretnog magnetskog polja koji je Tesla nacrtao u pijesku u Budimpešti, a koji je poslužio kao osnova rada indukcijskih električnih motora.

Novosagrađenom kompleksu pripadaju, uz ranije spomenuti auditorij i spomenike, trijem, replike Tesline ispitne stanice i turbine, Teslin brod na daljinsko upravljanje, multimedijalni objekt, most/platforma i dječje igralište.

Demonstracija rada Teslinog transformatora odvija se preko dimenzijama deset puta manje replike ispitne stanice iz Colorado Springsa. Dva posjetitelja imaju priliku držati u rukama neonske tube koje prilikom pokretanje transformatora u potpunom mraku vidljivo svijetle, a iz transformatora se odvija iskrenje dugačkih plavih strujnih iskri. U unaprijed određenim terminima demonstraciju provode vodiči koji ukratko na hrvatskom i engleskom jeziku prezentiraju okolnosti nastanka ovog izuma.

U multimedijalnom objektu nalazi se suvenirnica te projekcijska dvorana u kojoj se projicira tridesetminutni hrvatski dokumentarni film o Tesli s titlovima na engleskom jeziku. Film je baziran na psihološkoj analizi Nikole Tesle, a njegova postignuća i izumi koji su promijenili svijet te objašnjenje načina na koji rade prezentirani su u manjoj mjeri.

Čitav kompleks koncipiran je na način prikaza okoline iz koje je potekao jedan od najvećih svjetskih znanstvenika, izumitelja i humanista, a koju ovom intervencijom nije bilo moguće održati u potpuno izvornom obliku. Kako bi se saznalo više detalja o njegovim izumima i što ti izumi znače za čovječanstvo, njihovu ideju, koncept i realizaciju potrebno je konzultirati stručne publikacije. Ugodan prostor šetnice i ležeran obilazak uređenog područja, kao i Muzej s izlošcima, poticaj su za daljnje otkrivanje Teslinih izuma i biografije.

Literatura

Spomenica 1958.-2008. Muzej Like Gospić, Gospić, 2008.

mcnikolatesla.hr

Zahvaljujem Muzeju LIke Gospić na mogućnosti obilaska i fotografiranja.

Galerija fotografija (autor VJB)

Vendi Jukić Buča, Biogran na moru, 10 8. 2017.