06/09/2017to20/09/2017

Svečano otvorenje Festivala i izložbi u sklopu programa održavati u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Svečano otvorenje Festivala i 5 izložbi održat će se 6. rujna od 20h u Muzeju suvremene umjetnosti.


Organ vida 2017 ; Ustupio MFFOV

Muzej suvremene umjetnosti ugostit će 5 izložbi:

  • Novi građani
  • Pieter Hugo: Vjerojatni svjetovi, radovi iz zapadne Afrike, 2005–2010
  • Cristina de Middel: Sharkification
  • Dana Lixenberg: Imperial Courts, tri kanala videozapisa, boja, sa zvukom od 69 minuta, loop
  • Izložba fotoknjiga: Fotobook Kassel & Dummy Award 2017

Izložbe će trajati do 20. rujna.


Organ vida 2017 ; Ustupio MFFOV

Novi građani

Dvadeset umjetnika izabranih na međunarodnom natječaju na temu Novi građani publici će se predstaviti na izložbi i projekcijama.

Umjetnici koji će se predstaviti na izložbi:  Miia Autio (Finska), John Feely (Australija), Daniel Castro Garcia (UK), Nick Hannes (Belgija), Ingvar Kenne (Australija), Annalisa Natali Murri (Italija), Drew Nikonowicz (SAD), Sarah Pabst (Argentina), Alexandra Polina (Njemačka),  Hannes Wiedemann (Njemačka).

Umjetnici čiji će radovi biti prikazani na projekcijama: Alana Holmberg (Australija), Tanya Houghton (UK), Maria Kapajeva (UK), Amélie Landry (Belgija), Camille Lévêque (Francuska), Raffaele Petralla (Italija), Pablo Ernesto Piovano (Argentina), Christopher Sims (SAD), Bronia Stewart (UK), Pavel Volkov (Rusija).

Pieter Hugo: Vjerojatni svjetovi, radovi iz zapadne Afrike, 2005–2010

Naslovljena “Vjerojatni svjetovi, radovi iz zapadne Afrike, 2005–2010”, izložba se sastoji od tri autorove najpoznatije serije: Nollywood, Trajna greška i ‘Gadawan Kura’ – hijene i ljudi (I. i II. serija).
Hugo ima istančan osjećaj za društvene različitosti, a osobito ga zanimaju supkulture, jaz između ideala i stvarnosti, “trenutak dobrovoljne ranjivosti,” kako sam kaže. Dokumentira život na periferiji afričkog društva, tematizirajući kompleksnu političku stvarnost rase i identiteta kroz konvencije portreta. Njegove slike prikazuju beskućnike, albino osobe, oboljele od AIDS-a, ljude koji krote hijene, zmije i majmune, stanovnike gradova na granicama i ratnih zona, radnike na farmi i migrante, ali i njegovu vlastitu obitelj i prijatelje.

Cristina de Middel: Sharkification

U ovome se radu Cristina de Middel bavi posljedicama želje za ‘čišćenjem’ međunarodne percepcije grada Rio de Janeira tijekom i nakon Svjetskog kupa i Olimpijskih igara, kada su stanovnici favela postali automatski percipirani kao osumnjičenici. Riječ je o klasičnom jazu između bogatih i siromašnih, zakonitih i nezakonitih, dobrih i loših, i kroz ovaj projekt autoričina namjera bila je razdrmati tu ustajalu dihotomiju.

Dana Lixenberg: Imperial Courts, tri kanala videozapisa, boja, sa zvukom od 69 minuta, loop

Uz njezinu seriju od tri stotine devedeset i tri crno-bijele fotografije te monograf koji su objavili ROMA Publications 2015. godine, Lixenberg je producirala seriju videa u Imperial Courtsu, koje je pažljivo kompilirala u šezdeset devet-minutnu i trokanalnu video projekciju koja se stalno ponavlja. Gledajući autoričine video projekcije uranjamo u gustu tkaninu svakodnevnog života u tom malom stambenom naselju, pomoću lanca uzajamno povezanih vinjeta koje su rasprostranjene na tri kanala. Njezine fotografije koje se izmjenjuju postavljene su uz promjenjivu i prevrtljivu glazbu sastavljenu od zvukova iz obližnjih kuća, auta, kamiona za sladoled i ulica. Imperial Courts uspoređuje kontinuitet zajednice sa stalnošću gradskog krajolika te senzacionalizam i spektakl zamjenjuje osjetljivošću.

Izložba fotoknjiga: Fotobook Kassel & Dummy Award 2017

Fotobookfestival Kassel, u partnerstvu s izdavačkom kućom Verlag Kettler, objavio je poziv svim fotografima da svoje neobjavljene fotografske knjige predstave međunarodnoj javnosti i istaknutim stručnjacima. U 2017. godini žiri je odabrao 49 najboljih knjiga koje će biti izložene na međunarodnim fotografskim događajima, između ostalog u Istanbulu, Moskvi, Rimu, Madridu, Dublinu, Aarhusu, Sofiji, Zagrebu i Lodzu.

Osim toga, od 2008. traže od stručnjaka iz cijelog svijeta da imenuju svoju najdražu fotoknjigu iz prošle godine i obrazlože svoj odabir. Kao rezultat toga, svake godine odabere se oko 30 knjiga koje dobro ilustriraju trenutnu situaciju u ovom živopisnom i nevjerojatno mobilnom mediju. Forma varira od jednostavnih publikacija nalik časopisima do tradicionalnih i ručno izrađenih, unikatnih knjiga i teških, ekskluzivnih proizvoda velikog formata u koricama i kasetama.

Nakon službenog otvorenja 9. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida, premjestit ćemo se na prekrasan krov Muzeja suvremene umjetnosti i nastaviti večer s projekcijama, VJ-ingom (Leila Kasumović, Marina Jukić and Ena Jurov) te DJ-em Goranom Koletićem do ponoći.

Nakon ponoći pozivamo vas da nam se pridružite na tulumu u klubu SPUNK u blizini Muzeja!

[izvor informacije MFOV]