15/07/2017to22/07/2017

Sinoć je svečano otvoren 64. Pulski filmski festival, koji će održavati od 15. do 22. srpnja 2017. godine. Kroz 15 različitih filmskih programa prikazat će se ukupno 170 filmskih naslova, 230 projekcija i 88 premijera što ovogodišnje festivalsko izdanje čini najbogatijim do sada. Uz filmske programe odvijat će se i već tradicionalni popratni programi i događanja koja čine izložbe, koncerti i specijalizirani program za filmske profesionalce Pula PROfessional u sklopu kojeg će se održati predavanja, okrugli stolovi i promocije novih naslova iz audiovizualne industrije.

Otvorenje je započelo na Crvenom tepihu, ispred pulske Arene, u 20 i 30 sati kojim su prošetali gosti festivala, filmske ekipe, visoki uzvanici i direkcija Festivala.


Press konferencija nakon novinarske projekcije ‘Lavine’ ; Foto RJ

Program na Crvenom tepihu vodili su Jelena Vitasović i Davor Garić, a njime su se prošetali festivalski gosti, filmske ekipe te visoki uzvanici predvođeni izaslanikom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i županom Valterom Flegom te izlaslanicom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministricom kulture Nina Obuljen Koržinek. Na svečanom otvorenju još su prisustvovali potpredsjednik Hrvatskog Sabora Furio Radin, dogradonačelnici grada Pule te veleposlanica Države Izrael Zima Kalay Kleitman.

Svečanom hrvatskom himnom koju je na pozornici ispred najvećeg festivalskog platna, i pred mnogobrojnoj publikom izvela hrvatska glazbena diva Vanna u pratnji Bruna Krajcara na glasoviru, najavljen je početak programa najvećeg nacionalnog festivala.

U 64. Pulski filmski festival uveli su nas voditelji programa svečanog otvaranja – Iva Šulentić i Ivan Vukušić koji su publiku pozdravili i na pozornici, ali i putem velikog platna, zahvaljujući „magiji“ festivalske Crne kutije preko koje svaki posjetitelj pulske Arene može postati festivalska zvijezda na nekoliko trenutaka. Nakon uvodnih riječi,  na pozornicu pozvali ravnateljicu Gordanu Restović.

Ravnateljica je pozdravila publiku, filmske ekipe i profesionalce te sve festivalske goste i zahvalila velikom organizacijskom timu koji stoji iza programski najsadržajnijeg festivala dosada.

„Trudili smo se da ove godine učinimo festival bogatijim i sadržajnijim te vjerujem da smo u tome i uspjeli. Pred nama je novi Pulski filmski festival jer svaki je na svoj način neponovljiv organizacijskom i programskom profinjenošću“ naglasila je gospođa Restović te pozvala svih da i ove godine uživaju u filmovima pod zvijezdama.

Odmah nakon uvodnih riječi ravnateljice Gordane Restović, pulskoj Areni obratio se i novi-stari umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković i zadovoljno se pohvalio raznovrsnošću ovogodišnjeg filmskog programa, mnogobrojnim premijerama i najvećim brojem filmova iz hrvatskog programa u Areni.

„Na ovogodišnjoj Puli imat ćemo priliku pogledati 170 filmova, od koji je čak 88 premijera i ono što me posebno veseli, ukupno 15 filmova iz hrvatskog programa što je dosada najveći broj hrvatskih filmova u programu.“ zaključio je umjetnički ravnatelj, nadodavši također i želju da će pulska publika ove godine prepoznati sve filmove i da će joj se i svidjeti.

Čast da otvori 64. Pulski filmski festival pripala je ministrici kulturne Nini Obuljen Koržinek. Pohvalivši ovogodišnju konkurenciju u Hrvatskom programu koja, prema riječima ministrice, pokazuje vitalitet i vrijednost hrvatske filmske produkcije, ministrrica je istaknula i važnost Pulskog festivala te filmskih institucija.

„U svemu najvažniju ulogu imaju veliki festivali poput Pule, ali i naša nacionalna industrija te Hrvatski audiovizualni centar, koji je postao najvažnija platforma za razvoj sedme umjetnosti u Hrvatskoj“ rekla je ministrica i naposljetku proglasila 64. Pulski filmski festival otvorenim.

Festival je službeno otvorio i nezaobilazni vatromet koji je prekrio vedro pulsko nebo i najavio početak novog Pulskog festivala.

Filmski program 64. Pule otvorio je film „Lavina“ ( 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 – Napomena urednika ovog weba) redatelja Stanislava Tomića, a nakon njega uslijedio je filma „ZG80“ u režiji Igora Šeregija.

Programske novosti najviše se tiču programa Kratka Pulakoji je obogaćen trima novima natjecateljskim kategorijama: dramske serije, dokumentarni serijali i foršpani dugometražnih igranih filmova, kao i trima nenatjecateljskim kategorijama: kratki i srednjometražni dokumentarni filmovi, animirani filmovi i eksperimentalni filmovi. Time je program Kratka Pula proširen na hrvatske filmove svih rodova i vrsta, čime Pulski festival predstavlja najbolje od cjelokupne hrvatske audiovizualne produkcije.


Otvaranje 64. Pulskog filmskog festivala ; Foto RJ

Ostale novine koje očekuju posjetitelje Festivala su nova festivalska lokacija plaža Ambrela na kojoj će se prikazivati program ”Kino uz more” namijenjen mladim filmoljupcima, mobilna aplikacija Pula Film Festival te Pula food festivalarea.

Na ovogodišnjoj Puli očekuje se više od 60 000 posjetitelja, preko 300 festivalskih gostiju, 26 filmskih ekipa, a sva festivalska događanja održavat će se na 20 različitih lokacija.

PROGRAMSKI JEDNO OD NAJBOGATIJIH FESTIVALSKIH IZDANJA U POVIJESTI HRVATSKE KINEMATOGRAFIJE

Hrvatskom programu bit će prikazano 15 hrvatskih filmova i 10 koprodukcija, od čega je 13 hrvatskih filmova i 5 koprodukcija u konkurenciji za Zlatne Arene.

U Areni će tako svoje hrvatske premijere imati filmovi “Agape” Branka Schmidta, “Mrtve ribe” Kristijana Milića, “Kratki izlet” Igora Bezinovića, “Fuck off I love you” Anđela Jurkasa i ”Lavina” Stanislava Tomića, dok će pulske premijere imati filmovi “Zbog tebe” Anđela Jurkasa, “Goran” Nevija Marasovića i “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić.

U konkurenciji 64. Pule bit će prikazani i filmovi “ZG 80” Igora Šeregija, “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića, “Uzbuna na Zelenom Vrhu” Čejen Černić i “Anka” Dejana Aćimovića. Izvan konkurencije bit će prikazani omnibus grupe autora “Transmania” i “Jedno ubojstvo za van” Luke Duvančića. Posebnu ponoćnu kinoprojekciju imat će horor Dalibora Matanića “Egzorcizam”.

U programu manjinskih koprodukcija u konkurenciji su “Sieranevada” Cristija Puiuja (nastala u koprodukciji Rumunjske, BiH, Makedonije, Francuske i Hrvatske), bugarsko-hrvatska “Roumena” Zornitse Sophije, poljsko-bosansko-hrvatska “Catalina” Denijala Hasanovića, srpsko-hrvatski “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića, nizozemsko-belgijsko-hrvatski “Dan kada je moj otac postao grm” Nicole van Kilsdonk te “Kuća drugih” Rusudana Glurjidzea (nastala u koprodukciji Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske). Izvan konkurencije bit će prikazani slovensko-hrvatski “Pođi sa mnom” Igora Šterka, belgijsko-hrvatski “Uzvodno rijekom” Marion Hänsel, talijansko-hrvatski “Babilonske sestre” Gigija Roccatija, bosansko-hrvatska “Hiljadarka”Nenada Đurića i bosansko-slovensko-hrvatska “Naša svakodnevna priča” Ines Tanović.

O nagradama u Hrvatskom programu odlučivat će žiri na čelu s prošlogodišnjim laureatom, redateljem Zrinkom Ogrestom, članovi žirija su scenograf Mladen Ožbolt, kostimografkinja Ivana Zozoli, glumac Vedran Živolić i filmski kritičar Josip Grozdanić.

U sklopu proširenog programa Kratke Pule  prikazat će se ukupno 35 filmskih naslova.

MEĐUNARODNI PROGRAM: EUROPOLIS-MERIDIJANI, EUROKRATKI, KAŠTEL, ZEMLJA PRIJATELJ ČEŠKA, POPULARNA PULA

U dosad najopsežnijem međunarodnom programu Pule u jednom tjednu predstavljamo 27 dugometražnih (u režiji Kaurismakija, Leeja, Tornatorea, Wajde i drugih značajnih redatelja) i 19 kratkometražnih filmova te pilot TV serije Feud: Bette & Joan. Natjecateljski program europskog i svjetskog filma Europolis – Meridijani ponudit će izbor od 12 visokokvalitetnih ostvarenja sa svjetskih filmskih festivala. Međunarodni žiri čine Jelka Stergel, Jasna Ornela Bery i Igor Saračević. Zemlja prijatelj je Češka te će se prikazati 7 čeških filmova. Popularnu Pulu kao nenatjecateljski programnajvećih svjetskih filmskih hitova ove godine čini 3 atraktivna naslova koji će se prikazati u Areni. Publika će imati priliku pogledati i hrvatsku premijeru stranog filmskog hita Valerian i grad tisuću planeta.

RETROSPEKTIVA U POVODU 60 GODINA FILMSKOG RADA ANTUNA VRDOLJAKA  I VREMEPLOVOM DO 1937.
PULA PROfessional
 PROGRAM ZA FILMSKE PROFESIONALCE
FILMSKE RADIONICE  RED I BALTAZAR ZA DJECU I MLADE
IZLOŽBE KOJE PROPITUJU FILM

[izvor informacije Pula Film Festival]