Čudovište
The Monster (2016.)
Atlas Independent, Unbroken Pictures, 2016.
Trajanje: 91 min.
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Redatelj: Bryan Bertino
Glume: Zoe Kazan, Ella Ballentine, Aaron Douglas, Christine Ebadi, Marc Hickox, Scott Speedman, Chris Webb, Meeko

Film je pogledan u CineStaru Branimir u Zagrebu

Čudovište – Movie Site
The Monster – IMDb


Čudovište ; Ustupio Blitz

Jedan od zanimljivijih filmova u domaćim kinima je ‘Čudovište’, kojeg se teško može žanrovski svrstati u horor, iako ima sve elemente tog žanra. Majka (Zoe Kazan) i kćerka (Ella Ballentine) ‘zapele’ su u mračnoj šumi u kišovitoj noći, a iz mraka ih vreba opako čudovište željno krvi. Dolazak pomoći nište ne rješeva, jer čudovište napada i njih, da bi na kraju na red došle majka i kćer. Cijelo vrijeme žanrovskog fana intrigira pitanje kakvo je to čudovište i koji su motivi njegovog terora. Činjenica je da je majka vozeći auto udarila u nešto na cesti, ali ne radi se tu osveti za zadobijene ozljede. Filmska čudovišta imaju svoje razloge postojanja kao i motive svoje neutažive agresije. Pogledajmo samo zombije i vampire, razne demone koji se ne mogu smiriti s one strane smrti ili životinska čudovišta koja napadaju ljude.

Čudovište u ‘Čudovištu’ neodređeni je hibrid sastavljen od već viđenih čudovišta, koji pod svaku cijenu mora ispuniti svoju misiju. A to je suočavanje kćerke sa svojim odrastanjem i ulazak u svijet odraslih. ‘Čudovište’ je zapravo metafora o odrastanju i suočavanju sa seksualnošću, ne u vulgarnom smislu, već u sagledavanju novih odnosa prilikom odrastanja.

Redatelj Bryan Bertino na vizualno atraktivan način vodi priču u žanru horora, a što ne mora biti ‘po receptu’ žanrovskih poklonika. Podsjetimo na jedan drugi Bertinov film koji je efektniji horor, iako govori o civilizacijskom autizmu, a to su ‘Stranci’ (The Strangers, 2008.). Troje maskiranih stranaca bez povoda izvrši besmislen zločin, pokazujući na taj način mračnu stranu ljudske prirode.

Robert Jukić, Zagreb, 23.06.2017.