Nakon neuspjelih filmova o ženama superjunacima (sjećate se “Supergirl” ili “Elektre”?), napokon imamo prilike pogledati jedan uspješan – “Wonder Woman”. U hrvatskoj se strip čitatelji, a niti TV gledatelji, nisu baš imali prilike susretati s ovom američkom superjunakinjom, pa film nekima dolazi i kao svojevrsno otkriće.


Wonder Woman ; Ustupio Blitz

Wonder Woman je princeza Amazonki  odrasla na izoliranom rajskom otoku samo u  društvu žena. Kada sazna za Svjetski rat u vanjskom svijetu, ponukana potrebom da spriječi ljudsku patnju napušta dom i udružuje se s neobičnom muškom ekipom. Uz junaštvo (ilustrirano megalomanskom ekstravagancom vizualnih efekata) i romansu (izvrsna kemija s Chris Pineom, kapetanom Kirkom iz novih filmova franšize “Zvjezdane staze”), film komentar rata i ljudske različitosti prožima s dovoljno duhovitostii pamtljivih likova, da bi sve to u konačnici dalo feel good film za cijelu obitelj.

Gledatelji i kritičari nisu samo zadovoljni filmom, već i karizmatičnom izvedbom Gal Gadot. Udahnula je život Wonder Woman, ali ne kao stereotipnoj junakinji iz muške perspektive, kao npr. Ripley iz sage “Alien” (uloga je napisana za muškarca, a eto, odglumila ju je žena). Lik Wonder Woman kao da je napisao James Cameron, inače autor čvrstih ženskih likova – ne posjeduje samo ljepotu i snagu, već plemenitost i ženstvenost. Sve to u vrijeme Prvog svjetskog rata kada su žene tretirane kao drugorazredne građanke (što je mainstream Hollywood za pohvalu čak odlučio ovdje naglasiti).


Wonder Woman ; Ustupio Blitz

Gadot, bivši model i Miss Izraela, skrenula je pozornost publike sporednom ulogom u zadnja četiri filma mega uspješne franšize “Brzi i žestoki”. To joj je bila ulaznica u svijet superheroja DC univerzuma. Njezin lik Wonder Woman predstavljen je prvi puta u “Batmanu protiv Supermana” i to uz izvrsnu glazbenu temu Junkie XL-a i Hansa Zimmera (koju je sada iskoristio i Rupert Gregson-Williams).

“Wonder Woman” podsjeća na feminiziranu verziju Supermana u najboljem smislu. Kombinira dobroćudnost i nevinost Donnerovog “Supermana” iz 1978., sa surovošću i realizmom Snyderovog “Čovjeka od čelika” iz 2013. Uz to što je film podario djevojkama lik u koji se mogu ugledati, također je mrziteljima mračnog DC univerzuma (odnosno ljubiteljima šarenog svijeta Marvela) pružio nadu u nove DC uratke poput “Lige pravde”. U njemu će se moći pogledati Wonder Woman prije dva najavljena samostalnog nastavka.

Wonder Woman – Movie Site
Wonder Woman – IMDb

Tihoni Brčić