22/09/2017to30/09/2017

U ponedjeljak, 12. 6. 2017. u Kavarni Drame SNG održana je konferencija za novinare povodom prikazivanja predstave ‘Biblija – prvi poskus’ u režiji Jerneja Lorencija u okviru glavnog programa 51. Bitef festivala u Beogradu. Ovaj dogadjaj u skladu je s odlukom organizatora da se prva konferencija za medije održi, ne u Beogradu, već u inozemstvu – na području regije.

U ugodnoj ranopopodnevnoj atmosferi novinarskoj konferenciji uz osvježavajuće napitke, trešnje i čajne kolačiće, prisustvali su i Ivan Medenica iz Beograda te slovenski redatelj Jernej Lorenci. Najavljen je dio programa ovogodisnjeg Bitef festivala, dok će cjelokupni program biti uskoro objavljen.


Press konferencija ; Foto Varja Jovanović / SNG Drama Ljubljana

Organizatori su izrazili svoje zadovoljstvo prikazivanja Lorencijeve predstave, uklopljene u ovogodišnji festival koji će biti u znaku epske književosti, odnosno epova po tematici i dužini trajanja predstava.


Predstava ‘Biblija – prvi poskus ; Fotografije ustupila SNG Drama Ljubljana

Najavljeno je gostovanje predstave ‘Planina Olimp’, nizozemskog redatelja Jana Fabra, u trajanju od 24 sata za vrijeme čijeg će idržavanja biti organizirani popratni sadržaji – predavanja, druženja, mogućnost odmora i konzumacije hrane, pića i sl.


Fotografije ustupila SNG Drama Ljubljana – Probe zu Mount Olympus von Jan Fabre im Festspielhaus Berlin – Szene im Rahmen der Theaterprobe zur Theater- und Tanzproduktion ” Mount Olympus ” , einer 24 stündigen Performance des Künstlers und Theatermachers Jan Fabre mit seiner Company Troubleyn für das Theaterfestival “Foreign affairs” auf der Bühne des Festspielhaus Berlin in Berlin am Montag, 22.06.2015

Uz navedene, prikazat će se i predstava koncipirana za sami Festival, u koprodukciji Bitefa i Narodnog pozorišta iz Beograda bazirana na motivima srpkse epske književnosti srednjeg vijeka, i to na dvije lokacije za vrijeme trajanja Festivala – na Sceni Raša Plaović i u Bitef teatru.

51. Bitef održat će se u razdoblju od 22. do 30. 9. 2017. godine.

Vendi Jukić Buča

Selektor Ivan Medenica

Prošle godine Bitef je uveo praksu da prvu konferenciju za medije na kojoj se najavljuje (delimični) program predstojećeg izdanja festivala održi ne u Beogradu, nego u inostranstvu, pre svega u regionu. Tako će prva konferencija za štampu povodom predstojećeg 51. Bitefa (22 – 30. 09. 2017.) biti održana u Ljubljani 12. 06. 2017. i to u Drami Slovenskog narodnog gledališča. Razlog zbog čega je izabrana Ljubljana, a konkretno Drama SNG-a, jeste taj da će ovogodišnji Bitef obeležiti jedan od vodećih slovenačkih reditelja, Jernej Lorenci, čija je predstava Biblija, prvi pokušaj, u produkciji slovenačke nacionalne teatarske kuće, ušla u glavni program festivala.

Pored ovog značajnog gostovanja, koje se nastavlja niz veoma uspešnih nastupa na Bitefu slovenačkih predstava u režiji Lorencija, od kojih su neke dobile i festivalske nagrade, ovaj će reditelj biti zastupljen na 51. Bitefu sa još jednom predstavom. Reč je o predstavi koja se sprema za sam festival, u koprodukciji Bitefa i Narodnog pozorišta iz Beograda, a biće izvođena u toku iste večeri u dva beogradska prostora (Sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta i Bitef teatru) i za koju će probe početi dva dana posle konferencije u Ljubljani. Ove predstave će činiti i određenu tematsku celinu, jer su obe zasnovane na velikim, mitskim narativima: prva na različitim pričama i psalmima iz Biblije, a druga na motivima iz srpske epske književnosti srednjeg veka.

Kao takve one se odlično nadovezuju na središnji događaj 51. Bitefa, koji preuzima građu iz celokupne antičke mitologije, kako iz priča artikulisanih u Homerovim epovima, tako i iz onih oblikovanih u najvećim grčkim tragedijama. Reč je o predstavi koja pored “epske” tematike ima i adekvatno, epsko trajanje: scenskom spektaklu flamanskog reditelja Jana Fabra, Planini Olimp, koja bez pauze traje puna 24 sata. O ovoj predstavi, za koju je ugledni belgijski pozorišni kritičar Fredi Dekruz rekao da je graničnik u istoriji pozorišta – pisaće se o pozorištu pre i posle Planine Olimp – takođe će se govoriti na konferenciji u Ljubljani. Biće reči i o njenim umetničkim apektima, ali i o tehničkim, o mogućnostima koja će Bitef ponuditi publici – kako bi potencijalni gledaoci iz Slovenije, a i mediji zainteresovani za praćenje festivala, na vreme imali potrebne informacije.

BITEF – link

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]