11/06/2017to24/09/2017

NOVINARSKO KONFERENCO pred odprtjem razstave ARHEOMUZIKA. Raziskovanje glasov in glasbe starodavne Evrope v Narodni muzej Slovenije, Muzejska 1, Ljubljana.

Prestižna evropska razstava prikazuje najstarejše dokaze za obstoj glasbe in vabi, da odpotujete v čas prvih inštrumentalnih zvokov človeštva, se seznanite z razvojem glasbil, prisluhnete, kako so glasbo ustvarjali že tisočletja pred sedanjostjo, in se tudi sami preizkusite v izvabljanju zvokov iz replik starodavnih glasbil. iz

Sodelovali su:
• dr. Arnd Adje Both, avtor razstave in organizator simpozija »Glasba v kameni dobi« v okviru projekta EMAP, Nemški arheološki inštitut,
• dr. Peter Turk, koordinator razstave v Narodnem muzeju Slovenije, in
• Janoš Kern, direktor Imaga Sloveniae – Podoba Slovenije
• Olga Sulkowska,


Press konferencija , Fotot RJ

Namen razstave je sodobno in živahno poustvariti najstarejša obdobja glasbenega ustvarjanja vse od starejše kamene dobe do rimskega obdobja in srednjega veka. V tem časovnem okviru ima pomembno vlogo tudi slovenski prostor, ki z neandertalčevim glasbilom iz jame Divje babe odmevno soustvarja zgodbo o najstarejši glasbi v Evropi in na svetu. Obiskovalci bodo glasbo starodavne Evrope lahko raziskovali s številnimi ponazoritvami, animacijami, predvsem pa z visokokakovostnimi replikami in mnogimi glasbenimi posnetki.

Potujoča razstava je rezultat dolgoletnega vseevropskega projekta EMAP (The European Music Archaeology Project) in gostuje v uveljavljenih razstaviščih od Ystada na Švedskem in Valladolida v Španiji do Narodnega muzeja Slovenije, od koder bo odpotovala v Rim.

Odprtje razstave bo v nedeljo, 11. junija 2017, ob 19. uri.

ARHEOMUZIKA. Raziskovanje glasov in glasbe starodavne Evrope

Na ogled od 12. junija do 24. septembra 2017 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Prestižna evropska razstava prikazuje najstarejše dokaze za obstoj glasbe in vabi, da odpotujete v čas prvih inštrumentalnih zvokov človeštva, se seznanite z razvojem glasbil, prisluhnete, kako so glasbo ustvarjali že tisočletja pred sedanjostjo, in se tudi sami preizkusite v izvabljanju zvokov iz replik starodavnih glasbil.

Namen razstave je sodobno in živahno poustvariti najstarejša obdobja glasbenega ustvarjanja vse od starejše kamene dobe do rimskega obdobja in srednjega veka. V tem časovnem okviru ima pomembno vlogo tudi slovenski prostor, ki z neandertalčevim glasbilom iz jame Divje babe odmevno soustvarja zgodbo o najstarejši glasbi v Evropi in na svetu. Obiskovalci bodo glasbo stare Evrope lahko raziskovali s številnimi ponazoritvami, animacijami, predvsem pa z visokokakovostnimi replikami in mnogimi glasbenimi posnetki.


Press konferencija – razgledavanje izložbe, Fotot RJ

Potujoča razstava je rezultat dolgoletnega vseevropskega projekta EMAP (The European Music Archaeology Project) in gostuje v uveljavljenih razstaviščih od Ystada na Švedskem in Valladolida v Španiji do Narodnega muzeja Slovenije, od koder bo odpotovala v Rim.

Razstava obsega tri razstavne teme, ki pa ne sledijo posameznim strokovnim pristopom k raziskovanju glasbe (npr. razporeditev glede na glasbene zvrsti, obdobja, vrste glasbil, uporabo), temveč se ti med seboj prepletajo. Tako razstava odseva raznovrstno naravo muzikološko-arheoloških raziskav: od odkritja do izdelave glasbila in eksperimentalnega igranja nanj pa vse do oblikovanja zvoka in raziskav zvočne krajine. Najprej se obiskovalci seznanijo s tem, kar danes vemo o glasbi v kameni dobi – Prvi zvoki človeštva. Druga tema, Glasbila skozi čas, prikazuje razvoj glasbil in glasbene stike v bronasti in železni dobi. Ob tretji temi, Glasba za ljudi – glasba za bogove, izvemo, kako so glasbila uporabljali in kakšen pomen pripisujemo njihovim zvokom.


Press konferencija – razgledavanje izložbe, Fotot RJ

Razstava je zasnovana interaktivno. Zaradi svoje krhkosti, občutljivosti in dragocenosti na ogled niso postavljeni originalni predmeti, pač pa visokokakovostne replike glasbil in na nekatere izmed njih lahko obiskovalci tudi zaigrajo. Še več zanimivosti lahko najdejo na multimedijskih postajah, ki omogočajo raziskovanje stare glasbe z avdio-video aplikacijami in obogateno resničnostjo. V multimedijskih prostorih pa lahko odpotujejo v preteklost s pomočjo “časovnega stroja” – simulacije različnih zgodovinskih okolij in akustike (Zvočna vrata) ter iščejo, odkrivajo, izdelujejo in igrajo na glasbila (Exploratorium).

Otroci vseh starosti lahko razstavo odkrivajo tudi s pomočjo čarobnega glasbila – v knjižici Aki in čarobna brnivka, ki spremlja razstavo, bodo izvedeli vse o njem, lahko pa si ga bodo izdelali tudi sami.

Dogodki ob razstavi:

ODPRTJE RAZSTAVE

Nedelja, 11. junija 2017, ob 19. uri
Kulturni program: Boštjan Gombač, Patrick Kenny in Gaetano Delfini (Ludi Scænici) na replikah prazgodovinskih in antičnih glasbil
KONCERTI

Nedelja, 11. junija 2017, ob 21. uri
Patrick Kenny in Gaetano Delfini (Ludi Scænici) na replikah antičnih glasbil
Stari trg, Ljubljana (Poletje v stari Ljubljani)

Sobota, 17. junija 2017
Ludi Scaenici in Justus Willberg na replikah antičnih glasbil
18.00: Narodni muzej Slovenije, Muzejska 1, Ljubljana (Poletna muzejska noč)
21.00: Stari trg, Ljubljana (Poletje v stari Ljubljani)

Petek–sobota, 25.–26. avgusta 2017
Atrij ZRC
Ensemble Mare Balticum & Miriam Andersén, Barnaby Brown, Tangatamanu

VODENI OGLEDI RAZSTAVE

Nedelja, 18. junija 2017, ob 11. uri: Muzejska premiera
Nedelja, 23. julija 2017, ob 11. uri
Nedelja, 20. avgusta 2017, ob 11. uri
Nedelja, 17. septembra 2017, ob 11. uri

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

DELAVNICE ZA OTROKE IN DRUŽINE

Sobota, 10. junija 2017, ob 11. uri: Arheomuzika – zvok preteklosti
Sobota, 17. junija 2017 (Poletna muzejska noč)
18.00–23.00: Živa odkriva neandertalčevo piščal (nagradna igra)
19.00–21.00: Glasba jamskih ljudi
Brezplačno.

Arheomuziko smo vključili tudi v počitniški teden PovezujeM – Tivolski ustvarjalni krog (julija in avgusta 2017).

PREDAVANJA

Torek, 13. junija 2017, ob 17. uri
Dr. Boštjan Odar, Zvoki pradavnin
Brezplačno.

Sobota, 17. junija 2017, ob 20. uri (Poletna muzejska noč)
Matija Turk: Neandertalčeva piščal iz Divjih bab
Predavanje poteka s tolmačem v slovenski znakovni jezik. Brezplačno.

Torek, 20. junija 2017, ob 17. uri
Boštjan Odar, Zareze in luknje v kosteh. Zvočila iz Potočke zijavke in Divjih bab.
Brezplačno.

Torek, 5. septembra 2017, ob 18. uri
Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«: Boštjan Odar, Zvoki pradavnin
Brezplačno.

Torek, 12. septembra 2017, ob 17. uri
Peter Turk, O piščali, ki je svet postavila na glavo
Predavanje poteka s tolmačem v slovenski znakovni jezik. Brezplačno.

Torek, 19. septembra 2017, ob 17. uri
Svanibor Pettan, Glasba – glasbilo – Ljuben Dimkaroski
Brezplačno.

MEDNARODNI SIMPOZIJ

GLASBA V KAMENI DOBI
Četrtek–sobota, 24.–27. avgusta 2017
Atrij ZRC

[izvor informacije Narodni muzej Slovenije]