Knjižarskom lancu Algoritam MK od prošlog ponedjeljka je blokiran račun i velika je šansa da će završiti u stečaju s dugom od 40-ak milijuna kuna. Kako se u medijima provlače različite i neprovjerene informacije vlasnik Algoritma MK Neven Antičević odlučio je press na konferenciji za novinare u prostorijama Algoritam MK Megastorea u Zagrebu razjasniti neke nedoumice oko svoje tvrtke.


Neven Antičević na press konferenciji ; Foto RJ

Press konferenciji sazvana je u petak 12. svibnja 2017. godine s ciljem upoznavanja medija sa poduzetim koracima za normalizaciju poslovanja Algoritmovog knjižarskog lanca APM. Antičević je naglasio kako postoje dva rješenje, ali i to nije sigurno.

Jedno je da se zadužnice povuku i da se nastavi dalje normalno poslovati, ali šanse za to su male.

Drugi rješenje je da se probaju sačuvati knjižare i radna mjesta u konzultacijama sa Zajednicom nakladnika, odnosno da se vidi da li postoji netko tko je voljan preuzeti knjižare i ljude te nastaviti dalje poslovati.

Riječ o slučaju nelikvidnosti tvrtke koja je rezultat puštanja zadužnice od strane jednog vjerovnika, a koji čak nije niti iz knjižarrske branše.

Puštanje zadužnice odmah je izazvala reakciju nakladnika, koji su tražili da se njihove knjige povuku iz prodaje, a s obzirom da je 90 posto asortimana u komisiji, povlačenje iz prodaje ne može se napraviti dok su knjižare aktivne, i zato se sada rade ubrzane inventure, kako bi se točno popisala sva roba svih nakladnika.

Antičević ne može reći što će biti s tridesetak knjižara i radnim mjestima, ali sigurno je da će se zatvoriti barem deset knjižara, i to u manjim gradovima, a ukinut će se i četerdesetak radnih mjesta.

Antičević nadalje kaže kako je sve to posljedica krize kojom je stalno u knjižarama padao promet, ali i broj objavljivanih naslova, od 4000 prije desetak godina pa do 1000 zadnje godine, kao i slabljenjem kupovne moći građana. Situacija se pokušala spasiti spajanjem triju knjižarskih lanaca Algoritma, Mozaika knjiga i Profila u zajednički lanac knjižara, čime su smanjeni troškovi poslovanje. Ali udruživanje očigledno nije uspjelo.

U toj situaciji, nisu se plaćali dobavljači, koji su na taj način kreditirali APM na sve duža razdoblja, te je Algoritam MK nakladnicima, ukupno njih 393, ostao dužan cca 10 milijuna kuna, ali i istoo toliko dužan je i prema tvrtki Algoritam d.o.o. Antičević posebno napominje kako su sve plaće isplaćene, kao i svi porezi državi koji su uredno podmireni.

Antičević kaže kako su u više navrata na ovakvu situaciju upozoravali nadležne institucije, Ministarstvo kulture i Ministarstvo privrede, ali pravih odgovora do sada nije bilo.

Na pitanje što u ovoj situaciji znači propast Algoritma, Antičević je rekao kako to nije propast izdavaštva, ali će prouzročiti niz problema obzirom da je uz Algoritam vezano stotine vanjskih suradnika, prevoditelja, lektora, i drugih subjekata u sustavu, kojima sada prijeti gubitak posla. Algoritmov lanac knjižara ostvarivao je oko 40 posto ukupnog prometa knjigom svih nakladnika, i ako se on ugasi, posljedice toga osjetit će se dugoročno.

Robert Jukić