HNK Zagreb
Giuseppe Verdi: Don Carlo
premijera: 10. travnja 2017.
opera u pet činova
libreto: Joseph Méry i Camille du Locle prema dramskoj poemi Don Karlos, Infant von Spanien Friedricha von Schillera
opera se izvodi na talijanskome jeziku, u prijevodu s francuskoga jezika

Cjelovito glazbeno remek-djelo

Postavljenjem opere Don Carlo Giuseppea Verdija na daske zagrebačkoga Hrvatskoga narodnoga kazališta, dobili smo prvi put cjelovito to vrhunsko autorovo glazbeno remek-djelo. Naime, dosad se uglavnom izvodilo u skraćenom obliku u četiri čina, pa tako i na četiri dosadašnja uprizorenja u zagrebačkome HNK-u. Verdi je operu prvo napisao na francuskom jeziku naslovljenu Don Carlos, ali ju je nakon pariške praizvedbe iz1867. godine dorađivao, mijenjao pa je njegova zadnja verzija te opere iz 1886. godine.

Don Carlo - Tomislav Mužek i Adela Golac Rilović ; Ustupio HNK Zagreb

Don Carlo – Tomislav Mužek i Adela Golac Rilović ; Ustupio HNK Zagreb

Zahvaljujući talijanskome dirigentu maestru Eliju Boncompagniju koji se svesrdno zalagao i uredio novu cjelovitu verziju, koja uključuje i Verdijevu završnu verziju i izostavljene dijelove s pariške praizvedbe – primjerice prvi čin i baletni intermezzo – te time sjajno upotpunio i glazbeni i dramaturški dio, dobili smo operu u pet činova kakva se u svijetu gotovo ne izvodi, pa čak ni u Italiji. Naravno, zasluga ide i našem maestru Nikši Barezi, ravnatelju Opere HNK Zagreb, koji je sve to inicirao, pridonio i zbog prijevoda na talijanski jezik objasnio da je naziv Don Carlo, a ne Don Carlos.

Istina, opera traje dugo, ali četiri i pol sata te prekrasne glazbe pravi je užitak za slušanje. Maestro Elio Boncompagni ravnao je izvedbom pa je time još više nadahnuo i tako dobar Orkestar HNK-a. Već na samom početku pokazao se izvrsnim i skladnim Zbor HNK-a. Cjelokupna izvedba opere je solidna, a kako je trebalo dugotrajnih priprema za vrlo dugu operu, očekujemo da će se tijekom idućih izvedbi više profilirati pojedini solisti u svojim arijama.

Značajno je što je od ove godine stalni član Opere HNK postao tenor Tomislav Mužek, sada u naslovnoj ulozi, od kojega očekujemo i nove uloge u kojima će njegov lijep glas doći do potpunoga izražaja. Za istaknuti je i da je cijeli solistički ansambl, a ima dvije postave, domaći, sastavljen od hrvatskih opernih pjevača, kojima se pridružio, sasvim opravdano, gost iz Vojvodine Branislav Jatić. Upravo im je takav trebao, i glasom i stasom, za ulogu Velikoga inkvizitora. Dojmljiva je bila Dubravka Šeparović Mušović kao Eboli u snažnoj i izražajnoj interpretaciji arije priznanja i kajanja. A da i kratka uloga može biti sjajna, dokazala je svojim prekrasnim glasom Ivana Lazar kao Glas s neba.

Dobro je radi glazbe što je uvršten i baletni dio, koji je izvelo četvero članova Baleta HNK, ali je taj dio vizualno, posebice zbog prenaglašene kostimografije, vrlo odudarao od ostaloga dijela opere. Inače su kostimografija i scenografija prilično vremenski neodređeni, s tragovima povijesti. Ipak, scenografija je vrlo prikladna s više planova u dubini scene, a jako lijepa pri dočaravanju šume.

Opera Don Carlo, to poznato veliko povijesno djelo s povijesnim likovima, vrlo je zahtjevna, a redateljski ju je uobličio gost iz Njemačke Derek Gimpel. Ujedno je i posljednja ovosezonska operna premijera u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Vrijedi je svakako pogledati, tijekom sezone ima još izvedaba, ali bi zbog duljine trajanja bilo dobro da ne počnu nakon 18 sati. Publika će zasigurno dobiti užitak slušanja te iznimno lijepe glazbe u jedinstvenoj cjelovitosti i scenskom uprizorenju.

Marijana Jakovljević