Na konferenciji za medije predstavljen program ‘Le Dîner en Blanc’ u Zagrebu

Mjesto: Zagreb, Park Zrinjevac, Glazbeni paviljon

Vrijeme: 21. ožujka 2017., 11h

 U Zagrebu je,  21. ožujka, prvog dana proljeća (kako ga tradicijski određujemo, iako je po znanstvenim metodama početak ‘izmjeren’ dan ranije :)), u urbanom ozračju sunčanog Zrinjevca, u Paviljonu ukrašenom bijelim balonima, održana pressica na kojoj je predstavljeno zagrebačko izdanje internacionalnog gastronomskog događaja pod nazivom ‘Le Dîner en Blanc’. To je večera (le dîner) skupine ljudi (ali ograničenog broja sudionika) na javnom mjestu (koje do posljednjeg trenutka ostaje nepoznato), uz određene uvjete koji se odnose na izgled sudionika i stola i pribora (sve u bijelom, franc. ‘en blanc’) te izbor pića (samo vino i pjenušac). Jednom rječju, radi se o eleganciji, galanciji i ljupkom objedovanju u javnom prostoru, za što u Zagrebu ne nedostaje javnih prostora. Sudionici trebaju prijaviti svoj interes na adresu organizatora, uplatiti određeni iznos te na mjesto događanja (to jest, večeranja), koje će se objaviti neposredno prije početka Večere ponijeti (ili naručiti) stol i  stolice te uživati u jelu i očekivanju da će na taj piknik doći koji svjetski ili domaći celebrity ili bar zanimljiv sugovornik koji se (još) nije proslavio, ali za to u umreženom svijetu ima sve više prilike.

Le Dîner en Blanc ; Foto AJ

Le Dîner en Blanc na Zrinjevcu; Foto AJ

Događaj je inicirao jedan Parižanin koji se poslije povratka s puta zaželio druženja s prijateljima, a krug zainteresiranih bio je tako velik, da su se družili u javnom prostoru. Prva ‘Bijela večera’ dogodila se prije tridesetak godina, a do sada se Piknik, kao i brojne druge zgodne ideje i inicijative, proširio i internalizirao i obuhvatio toliko zemalja i metropola, da se ulazak Zagreba u taj krug smatra još jednim priznanjem njegove uključenosti u metropolska svjetska događanja.

Mogućnost da Zagreb postigne ono što čine veliki gradovi (od kojih može učiti, ali koje može i nadmašiti, usporedi Advent u Zagrebu), naglasio je gradonačelnik Milan Bandić, koji je, uz predstavnicu Organizatora i direktoricu Turističke zajednice Zagreba, sudjelovao na predstavljanju. Veza između Zagreba i Beča je poslovična, a i veza s Parizom nije manje kompaktna  i komplementarna, uz poticajne asocijacije i u koloritnom pogledu. Plava je ‘službena boja’ Zagreba, a u slikarskom i modnom svijetu slavna je ‘pariška plava’. Uz to, Zagreb je poznat kao ‘Bijeli Zagreb grad’, a predmetni piknik obilježen je bjelinom. Stoga će Bijeli Zagreb biti prirodan domaćin ‘Večere u Bijelom’ u kulturnom kontekstu europskih gradova, na čelu s francuskim Parizom. Zagrebačka ‘Večera’ održat će se 20. svibnja ove godine, a uz Zagrepčane sudjelovat će i svjetski gurmani koji prate te evente po svijetu, što predstavlja i naš turistički potencijal, kako je naglašeno.

Pressica je počela u švicarski točnih jedanaest prije podne, a završila njemački učinkovitom prezentacijom, bez pitanja novinara. Sve je rečeno, a ako nije, piše na internetu. U prolazu, prije odlaska, u opuštajućoj atmosferi nadolazećeg domjenka (oko stolova uređenih a la ‘Dîner’), predložila sam Gradonačelniku da raspiše natječaj za neku originalnu ideju za ‘zagrebački događaj’ koji bi mogle slijediti druge metropole. Već imam ideju, ali hoću sudjelovati na natječaju. Ako ne zbog nagrade, bar da pobijedim na natječaju.  Zna se kako to mogu samo najdosjetljiviji :).

Ada Jukić