22/03/2017

Izdavačka kuća V.B.Z. s veseljem Vas poziva na predstavljanje 100 godina najčitanije hrvatske knjige
Ivana Brlić-Mažuranić
„Priče iz davnine“
S javnosti nepoznatim ilustracijama Krste Hegedušića

Srijeda, 22. ožujka 2017. godine, u 19,30 sati
Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Preradovićeva 5, Zagreb

Sudjeluju:
Prof. dr. sc. Vinko Brešić, Branislav Glumac i Vedran Mlikota

Ivana Brlić-Mažuranić
Priče iz davnine
Ilustrirao Krsto Hegedušić

Biblioteka: Ambrozija
Priredio: Vinko Brešić
Pogovor: Branislav Glumac
Urednica: Koraljka Penavin
Godina izdanja: 2017.
Format: 20*23
Broj stranica: 268
ISBN 978-953-304-897-0 (tvrdi uvez)
Cijena TU: 119,00 kn

Prvo je ‘Šegrtom Hlapićem’ osvojila domovinu, a onda Pričama iz davnine i svijet. U tome su joj pomagali i slikari, jer je Ivani bilo silno važno da joj likovi dobiju prepoznatljiv izgled. Nema iole važnije slikarice ili slikara koji se nije okušao u ilustracijama ovih dviju slavnih knjiga. No, sve do danas nije se znalo da je među prvima bio i šesnaestogodišnji Krsto Hegedušić. Njegova nepoznata crtanka napokon se objavljuje nakon sto godina zaborava i sto godina prvoga izdanja najpopularnije hrvatske knjige.

Sadrži sljedeće pripovjetke: Šuma Striborova,Regoč, Ribar Palunko i njegova žena, Sunce djever i Neva Nevičica, Lutonjica Toporko i devet župančića,Kako je Potjeh tražio istinu, Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica i Jagor

Ivana Brlić-Mažuranić rođena je 18. travnja 1874. u Ogulinu, u poznatoj umjetničkoj obitelji Mažuranić (otac Vladimir bio je pravnik i pisac, djed Ivan – hrvatski ban i autor čuvenog epa Smrt Smail-age Čengića, stric Antun – poznati filolog i autor gramatike, drugi stric Matija – autor djela Pogled u Bosnu, a rođak Fran – pisac proznolirskog djela Lišće). U takvom književnom obiteljskom okruženju Ivana je odmalena stekla visoko obrazovanje i ljubav prema književnom stvaranju. S osamnaest godina spisateljica se udala u jednako tako uglednu obitelj Brlić iz Slavonskog Broda, u kojoj se je njegovao osjećaj za kulturu i znanost. Iako je u ranoj dobi osjetila potrebu za književnim stvaralaštvom, Ivana Brlić-Mažuranić se u prvih deset godina braka posvetila odgoju svoje petero djece. Međutim, tijekom odrastanja, njezina djeca postaju i autoričin poticaj za stvaranje.

[izvor informacije V.B.Z.]