Peter May
Cesta lijesova

Originalni naslov: Coffin Road
2014.
Prijevod: Neven Dužanec
Hrvatsko izdanja: prosinac 2016.
Format: 150x228mm
280 str.
tvrdi uvez
Cijena: 99,00 kn

Pročitajte prvo poglavlje

Nakladnička kuća Znanje predstavlja roman ‘Cesta lijesova’ škotskog autora i novinara Petera Maya. On je trenutačno jedan od najboljih škotskih TV scenarista. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada u Francuskoj, a za roman ‘The Blackhouse’, prvi u svjetski poznatoj Lewis trilogiji, osvojio je nagradu Barry u SAD-u. Godine 2014. za roman ‘Entry Island’ osvojio je nagradu književnog kluba IC Specsavers Crime Thriller Book Club.

Na pustoj plaži otoka Harris na Hebridima, more je izbacilo čovjeka, jedva živog i na rubu pothlađenosti. On ne zna tko je ni kako se našao ondje. Jedini je trag do njegova identiteta karta na kojoj je označena cesta poznata kao ‘Cesta lijesova’. Ne zna kamo će ga odvesti, ali ispunjen stravom i nesigurnošću zna da je mora slijediti.

Detektiv George Gunn plovi burnim vodama Atlantika do usamljene hridi 30 km zapadno od Hebrida u Škotskoj. S lošim predosjećajem izlazi na obalu gdje su trojica svjetioničara nestala prije više od stotinu godina. To je tajna koja nikada nije riješena, ali sada se pojavila još jedna. Na toj istoj hridi pronađen je čovjek prebijen nasmrt, a detektiv Gunn mora otkriti tko je to učinio i zašto.

Adolescentica leži u krevetu u svojoj sobi u Edinburghu, očajna što još ne zna istinu o smrti svojeg oca, uglednog znanstvenika. Dvije godine nakon što je pronašla njegovo oproštajno pismo, Karen Fleming još ne može prihvatiti da bi je otac svojevoljno napustio na takav način. Što više otkriva o prirodi njegova istraživanja, to više sumnja da iza njegova nestanka stoje drugi ljudi.

‘Cesta lijesova’ slijedi tri opasna putovanja prema jednoj šokantnoj istini – i shvaćanju kako je neznanje pogubno za pojedinca, ali i za čitavo čovječanstvo.

„Vrhunski triler i istinski užitak za čitanje.“
Guardian

„Mračno, uzbudljivo i atmosferično.“
Scotland on Sunday

„Pisac je kojeg bih slijedio do kraja svijeta.“
New York Times

Peter May rođen je i odrastao u Škotskoj. Kao 21-godišnjak osvojio je nagradu za novinarstvo, a s 26 godina objavio je prvi roman. Kad je njegova prva knjiga adaptirana za TV seriju BBC-a, napustio je novinarstvo i postao jedan od najboljih škotskih TV scenarista. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada u Francuskoj, a za roman ‘The Blackhouse’, prvi u svjetski poznatoj ‘Lewis trilogiji’, osvojio je nagradu Barry u SAD-u. Godine 2014. za roman ‘Entry Island’ osvojio je nagradu književnog kluba IC Specsavers Crime Thriller Book Club.

[izvor informacije Znanje]