16/03/2017to17/03/2017

HNK Zagreb
Petar Iljič Čajkovski: balet ‘Labuđe jezero’

Premijera i dobrotvorna akcija
premijera: petak 17. veljače 2017. u 19.30
generalni pokus i dobrotvorna akcija: četvrtak 16. veljače 2017. u 11.30

Na daske zagrebačkoga Hrvatskoga narodnoga kazališta dolazi ponovno najpopularniji bijeli balet, Labuđe jezero ruskoga skladatelja Petra Iljiča Čajkovskoga (1840. – 1893.). Ovoga puta je u koreografiji i režiji Vladimira Malakhova, gosta iz Rusije, koji ga prvi put postavlja. Orkestrom HNK Zagreb ravnat će Dian Tchobanov, koji je od početka ove godine stalni dirigent u Baletu zagrebačkoga HNK.

Labuđe jezero - Fotografije s probe ; Ustupio HNK Zagreb

Labuđe jezero – Fotografije s probe ; Ustupio HNK Zagreb

Scenografiju i kostimografiju osmislio je Jordi Roig sa suradnikom Enriqueom Condeom, oblikovatelj svjetla je Deni Šesnić, a asistentica koreografa Emi Hariyama.

Baletni majstori su: Iraida Lukašova, Mihaela Devald Roksandić, Milka Hribar Bartolović, Suzana Bačić, Leonard Jakovina i Ilir Kerni.

Premijera je u petak 17. veljače u 19.30.

No zanimljivo je i pohvalno što će generalni pokus dan prije, u četvrtak 16. veljače u 11.30, biti ujedno dobrotvorna akcija. Naime, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u zajedništvu s International Women’s Club Zagreb organizira dobrotvorno događanje, kojim želi namaknuti novčana sredstva za pomoć Plesnom studiju Brodski leptirići iz Slavonskoga Broda.

Ideja vodilja za pokretanje akcije bila je pomoći jednoj od plesnih udruga iz neke od istočnih regija Republike Hrvatske. U toj prvoj iz niza predviđenih akcija, novac će se sakupiti plaćanjem ulaznica za prisustvo na generalnom pokusu baleta Labuđe jezero Petra Iljiča Čajkovskoga.

Cijena pojedinačne ulaznice je sto kuna. Cjelokupan prihod od ulaznica bit će uplaćen u korist Plesnoga studija Brodski leptirići iz Slavonskoga Broda, rodnoga grada naše velike baletne umjetnice Mie Čorak Slavenski, čija je stogodišnjica rođenja obilježena lani nizom baletnih priredaba, i u Slavonskome Brodu i u Zagrebu.

Nakon premijere balet Labuđe jezero skladatelja Petra Iljiča Čajkovskoga i koreografa Vladimira Malakhova, nastavlja s izvedbama tijekom sezone, a već ovoga mjeseca bit će još šest predstava.

Marijana Jakovljević