Na ovogodišnjem 27. izdanju LIFFa (Ljubljanski Internacionalni filmski festival) koji je završio u nedjelju (od 9. do 20. studenog 2016) glavnu nagradu Vodomar je odnijela Dobra žena, prvijenac Mirjane Karanović.

Dobra žena ; Ustupila NG
Dobra žena ; Ustupila NG

Završio se i dvanaesti dan LIFFa, a za mnoge ljubitelje filmske umjetnosti i redovno gledanje zanimljivih filmova novije svjetske produkcije. Moglo se vidjeti 103 cjelovečernja filma i 19 kratkih filmova iz 44 države: Argentina, Avstrija, Belgija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Brazil, Češka republika, Čile, Danska, Egipat, Filipini, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Iran, Irska, Island, Italija, Izrael, Japan, Južna Koreja, Kanada, Kolumbija, Libanon, Madžarska, Makedonija, Njemačka, Nizozemska, Novi Zeland, Poljska, Portugal, Rumunjska, Sirija, Slovačka republika, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Tajvan, Tunis, Velika Britanija, SAD. Skoro nevjerojatno, ali ove godine nije bilo filmova iz Rusije i Turske koji su inače konstanta na ovom festivalu.

La tortue rouge ; Ustupila NG
La tortue rouge ; Ustupila NG

Za najbolji film iz natjecateljske sekcije Perspektive se međunarodni žiri u sastavu začetnice Liffa i njegove nekadašnje direktorice Jelke Stergel, poljske filmske novinarke i festivalske selektorice Mariole Wiktor te sarajevskog režisera Pjera Žalice odlučio za film Dobra žena, režijski prvijenac glumice Mirjane Karanović. U obrazloženju je žiri naveo da se autorica uhvatila u koštac sa osjetljivom i bolnom poslijeratnom tematikom u srpskom društvu i da film odlikuje realnim likovima, snažnom narativnom strukturom, odličnom glumom te upečatljivim i  etičkim ishodom događaja.

Posebno priznanje u ovoj natjecateljskoj sekciji Perspektive gdje smo mogli vidjeti deset filmova, žiri je namijenio izraelskom filmu Tjedan i jedan dan u režiji Asapha Polonskya s obrazloženjem, da redatelj zahtjevnoj temi o žalosti nije pristupio patetično ili banalno, već gledatelja na svojstven način uvjerava prikazivanjem psihološko višeslojno utemeljenih karaktera.

Between Sea and Land ; Ustupila NG
Between Sea and Land ; Ustupila NG

Slijedeća nagrada Međunarodnog žirija svjetkog udruženja filmskih kritičara i novinara, koju su činili Janet Baris, Shy Segev in Ana Jurc, je nagradu FIPRESCI dodijelila animiranom filmu Crvena kornjača u režiji Michaela Dudok de Wita. Riječ je o epskoj paraboli o ljudskom opstanku i odnosu prema prirodi, obitelji, opstoju i nadi. Priča, izvedena u mekim, toplim tonovima animacije i s usklađenom glazbenom pratnjom, bez riječi prolazi kroz cijeli spektar ljudskih emocija. To je jedan od najupečatljivijih animiranih filmova posljednjih godina u kome se isprepliću drama, uzbuđenje, akcija i humor,“napisano je u obrazloženju.

Figure ; Ustupila NG
Figure ; Ustupila NG

Ovaj prelijep animirani film je za pobjednika proglasio i žiri mladih (Isabella Menart, Max Rakušček, Lovro Smrekar, Izabela Tominšek, Aiko Zakrajšek), koji je ove godine u suradnji s Liffom i festivalom Kinotrip prvi put izabrao svog favorita. U svom obrazloženju je ova mlada ekipa zapisala: “Od svih pet filmova  Crvena kornjača je film koji nas je najviše dotaknuo i uvjerio, a i najviše se udaljava od ustaljenih predstava o tome kakav je tipičan film za mlade. Minimalističkim pristupom i bez dijaloga uspijeva se suočiti s univerzalnim i vječnim životnim pitanjima o ljubavi, odrastanju i prolaznosti te ih predstaviti kroz jedinstvenu i čistu estetiku. Priča je izvrsno dopunjena glazbom i zajedno s animacijom čini meditativnu i dirljivu atmosferu na pustom otoku, kamo otputujemo s ovim filmom.”

U natjecateljskoj kategoriji kratkometražnih filmova Evropa na kratko je predstavljeno 19 kratkih filmova, među njima je bio i hrvatski predstavnik Belladonna Dubravke Turić. Međunarodni žiri kratkometražnog filma 27. izdanja LIFFa (Urška Đukić, Hans Christian Leitich i Vladimir Seput) se odlučio za Figuru u režiji Katarzyne Gondek. Žiri je utemeljio svoj izbor ovim riječima: “u procesu razgaljivanja konstrukcije spomenika, sloj po sloj, s trenucima minimalističkog humora i vizualne poezije, mala ljudskost se suprotstavlja apsurdno gigantskom“.

Publika se glasovanjem za najbolji film s najvišom prosječnom ocjenom (4,68) odlučila za kolumbijski film Između mora i kopna, koji je nagrađen nagradom Zmaj i tako mu je omogućena distribucija po slovenskim kinematografima. Ocjenjivalo se između 37 filmova, među njima su bila i dva hrvatska filma S druge strane Zrinka Ogreste (4,20) i Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić (4,04). Za sve ostale filmove možemo pogledati prosječne ocjene na tom linku. Ovaj kolumbijski film Između mora i kopna potpisuju Carlos del Castillo i Manolo Cruz. Simpatični Manolo Cruz, inače i glavni protagonist filma, je bio gost festivala i nakon sve tri projekcije svog filma razgovarao je s publikom. Tako smo saznali, da se ekipa filma jedna od najboljih što se može dobiti u Kolumbiji odrekli honoraru zbog niskog proračuna filma. On je jako uvjerljivo odglumio glavni lik koji je obolio od mišićne distrofije, da je kako kaže nakon dva tjedna snimanja i sam završio u bolnici zbog zategnutih mišića. Inače je dosta angažiran v kolumbijskoj filmskoj i serijskoj produkciji, zato se želio isprobati i u jednoj tako kompleksnoj ulozi kao što je invalidnost tijela prouzrokovana neizlječivom nervnom bolešću. Svoju ulogu je izveo vrlo uvjerljivo i upečatljivo tako da djeluje nemoguće. Ljubljanska publika je prepoznala tu vrijednost i film nagradila s najvišom ocjenom.

Neda Galijaš