Jedan kadar, beskonačno puno ideja

Osmi po redu One Take Film Festival, međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru, u petak je otvorio svoja vrata mnogobrojnim posjetiteljima kina Europa. Festival je 2003. pokrenuo redatelj i filmski snimatelj Vedran Šamanović.

U ulozi voditeljice, glumica Dijana Vidušin pozdravila je okupljene goste, među kojima i autore filmova koji se ove godine natječu u programu konkurencije za Grand Prix, kao i predstavnike Hrvatskog audiovizualnog centra, Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport, Ministarstva kulture i Zagrebačkog foto kino saveza, te veleposlanstva Islamske republike Iran.

U konkurenciji su 24 kadra iz 13 zemalja svijeta, kao i 3 hrvatska filma:  dugometražni Sirene i krikovi Ivana Perića te kratkometražni filmovi Stanka Hercega Pogled s prozora i Na plaži Gorana Škofića. O najboljem filmu odlučit će tročlani žiri u sastavu Ewa Gorzna, poljsko–finska umjetnica; Marija Perović, crnogorska filmska i televizijska redateljica; te Miroslav Sikavica, hrvatski filmski redatelj.

Sanja Šamanović  na otvaranju Festivala ; Ustupio OTFF
Sanja Šamanović na otvaranju Festivala ; Ustupio OTFF

Trajanje, teme i izvedbe filmova su raznolike; od narušenih obiteljskih odnosa supružnika, ljubavnica, braće i sestara; fizičkog i emocionalnog nasilja do egzistencijalističkog vrednovanja umjetnost i sve pod pečatom neprekinutosti i vrtnje unutar svojih emocija, propitivanja ispravnih odluka, postupaka i odnosa.

Ispred One Take Film Festivala publici se obratila direktorica festivala Sanja Šamanović naglasivši: da se vizualni identitet festivala prožimlje kroz cijeli festival, jedan beskonačni kadar, konačan u svojoj provedbi, poopćen unutar forme eksperimentalnog, dokumentarnog ili igranog filma, ali jedinstven u izvedivosti kreativnih ideja pretočenih u jedan kadar.

„Ako ste uključili, snimili i isključili kameru dobili ste jedan kadar, ali ako nastavite gledati i neprestano se nastavite propitivati, ako se zavrtite oko sebe ponovno, ako se beskonačno vrtite i promatrate svijet i ljude, tek onda ste dobili FILM U JEDNOM KADRU“, tim je riječima Sanja Šamanović, direktorica One Take Film Festivala svečano otvorila osmo festivalsko izdanje.

Festival su otvorila četiri kratka filma iz službene konkurencije:  Izdržljivost  Bernard De Rycke iz Belgije, kanadski film Papar Patrick Aubert, Sjever Javier Garcia iz Španjolske  i Anna Martin Jehle iz  Njemačka. Iz programa iranskog One Take-a imali smo priliku vidjeti film Mehdi Farda Ghaderija Priča o kišnoj noći.

Publici su se obratili i redatelji Bernard De Rycke i Martin Jehle predstavivši svoje filmove.

“Ovo je kratak film, no ukoliko vam se slučajno dogodi da zadrijemate i to je u redu, bitno je da ste iskreni gledatelj ”, tako je De Rycke predstavio svoj film Izdržljivost, a riječ je dao i svojoj supruzi koja je u inspirativnom govoru objasnila kako ovaj film predstavlja zapravo želju za životom i umjetničkim stvaranjem samog redatelja. Naime, unatoč svim negativnim prognozama liječnika koji mu nisu predviđali dugi život, De Rycke je svoje vrijeme odlučio posvetiti snimanju kratkih filmova.

Martin Jehle, otkrio je kako film Anna upravo na One Take Film Festivalu ima svjetsku premijere te pozvao zagrebačku publiku da uživa u filmu.

Nakon svečanog otvorenja publici je predstavljen redateljski prvijenac Šuma za drveće njemačke producentice i redateljice Maren Ade kojoj je posvećen ovogodišnji program Loading.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, stoga ne oklijevajte i sljedeći vikend provedite u kino dvoranama kina Europa, te galerijskim prostorima Gliptoteke HAZU i Grete, uz filmske projekcije i upoznajte se s beskonačnim mogućnostima jednog kadra.

Raspored prikazivanja filmova tijekom festivala koji traje od 21. do 23. listopada i više o programu potražite na www.onetakefilmfestival.com.

[izvor informacije One Take Film Festival]