Najbolja politička satira stoljeća gostuje u programu ‘Kinolektira’
• zagrebačko kino Europa predstavlja svevremenski Kubrickov klasik •

‘Kinolektira’, novi program zagrebačkog kina Europa koji predstavlja odabrana svevremenska filmska ostvarenja, ovoga mjeseca predstavit će novi naslov s liste remek-djela ‘sedme umjetnosti’, film s jednim od najdužih naslova ikada – crnu komediju ‘Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu’. U subotu, 29. listopada s početkom u 21 sat velikim platnom kina u Varšavskoj 3 zavladat će plejada živopisnih državnih i vojnih vođa čiji će postupci natjerati svakog gledatelja na razmišljanje o apsurdnosti rata.

Nastali pod redateljskom palicom slavnoga Stanleyja Kubricka i zahvaljujući antologijskim glumačkim izvedbama predvođenima neponovljivim Peterom Sellersom, koji tumači čak tri uloge u filmu, likovi poput generala Jacka D. Rippera, kapetana Lionela Mandrakea, predsjednika Merkina Muffleyja te doktora Strangelovea i dan-danas predstavljaju svojevrsne filmske antiratne simbole, sažimajući povijest 20. stoljeća u satiričnu priču o histeričnim međudržavnim odnosima i nestabilnoj ‘ravnoteži straha’ između svjetskih velesila.

Dr. Strangelove ; Ustupio KE
Dr. Strangelove ; Ustupio KE

Ova crnohumorna satira snimljena je 1964., u jeku Hladnoga rata, a prati skupinu poremećenih vojnih vrhovnika i poludjelih znanstvenika koji donose odluke o nuklearnom istrebljenju. ‘Dr. Strangelove’ nije samo jedno od nezaobilaznih ostvarenja iz povijesti filmske umjetnosti, već i film koji je istovremeno i bezvremenski, a koji bi danas teško mogao biti snimljen. Premda ideju o kraju svijeta pretvara u sofisticiranu satiričnu zabavu, film pruža dubinski ozbiljnu i snažnu kritiku apsurdnosti rata i vojne logike.

Film je nominiran za nagradu Oscar u četiri kategorije, uključujući i onu za najbolji film i najbolju mušku glavnu ulogu, a zanimljivo je da je britanski komičar Peter Sellers jedini glumac u povijesti s ovom nominacijom za ulogu u filmu u kojem tumači čak tri karaktera. Danas jedno od općeprihvaćenih filmskih remek-djela tadašnja je filmska kritika, suočena sa začudnim satiričnim tretmanom inače zastrašujuće teme, primila dvojako: New York Times opisuje film kao “uznemirujuće bolesnu šalu”, dok je jedan od najslavnijih američkih filmskih kritičara, Roger Ebert, ustvrdio da je “Kubrick snimio vjerojatno najbolju političku satiru stoljeća”.

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb – IMDb

Ulaznice za projekciju ‘Dr. Strangelovea’ mogu se kupiti na našoj blagajni ili na web stranici www.kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 27 kn.

Informacije o programima kina Europa potražite na www.kinoeuropa.hr.

[izvor informacije Kino Europa]