Roberto Bolaño
Muke pravog policajca

Originalni naslov: Los sinsabores del verdadero policía
2011.
ISBN: 9789532861235
Izdavač: Vuković & Runjić
Godina: 2015.
Uvez: meki
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 284

Naslovnica knjige 'Muke pravog policajca'
Naslovnica knjige ‘Muke pravog policajca’

Projekt ‘Muke pravog policajca’ započeo je krajem osamdesetih godina i trajao sve do Bolañove smrti. U pismu iz ’95., on komentira: Već nekoliko godina radim na romanu ‘Muke pravog policajca’ i to je MOJ ROMAN. Protagonist je udovac u dobi od 50 godina, sveučilišni profesor, kći mu ima 17 godina, odlaze živjeti u Santa Teresu, grad u blizini granice sa SAD-om. Osamsto tisuća stranica, suludi zaplet koji nitko neće uspjeti shvatiti.

Posebnost ovoga romana je u tome što uključuje elemente iz drugih autorovih djela, od zbirke priča ‘Telefonski pozivi’ do romana ‘Divlji detektivi’ i ‘2666’ pa ovdje ponovno srećemo Amalfitana, njegovu kći Rosu i Arcimboldija. Približili smo se vizionarskom pisanju, sanjarskom, delirijskom, fragmentarnom, moglo bi se čak reći privremenom. U toj privremenosti je Bolañov ključni doprinos. Dok ga autor piše, svršetak ne može biti najvažniji dio romana, a često čak nije odlučeno ni kakav će biti. Važno je aktivno sudjelovanje čitatelja koje je istodobno činu pisanja. Bolaño je to razjasnio govoreći o naslovu: Policajac je čitatelj koji uzalud nastoji urediti ovaj opsjednuti roman. I u samom tekstu knjige inzistira na koncepciji romana kao života: dok jesmo, pišemo, dok živimo, čitamo, jedini kraj je smrt. Svijest o smrti i o pisanju kao činu života sastavni je dio biografije čileanskog pisca osuđenoga na neograničeno pisanje protiv vremena.

U ‘Mukama pravog policajca’ ponovo susrećemo Bolaña koji nam je blizak i nužno potreban. I dalje je dirljivo kada na stranicama ove knjige pronađemo tu nevjerojatnu vitalnost stalno nagrizanu tjelesnom bolešću, ali i moralnom bolešću jednoga doba. Vitalnost i uništenje nerazdvojni su.
Juan Antonio Masoliver Ródena

Roberto Bolaño (Santiago, Čile, 1953. – Blanes, Španjolska, 2003.), pjesnik i prozaik. Osim u rodnom Čileu, živio je u El Salvadoru, Meksiku i Francuskoj, a naposljetku se skrasio u Španjolskoj, gdje je napisao većinu svojih proznih djela. Za roman ‘Divlji detektivi’ 1999. jednoglasno mu je dodijeljena nagrada Rómulo Gallegos, najveće spanoameričko književno priznanje koje se daje za najbolji roman na španjolskom objavljen prethodne dvije godine, a 2008. postumno je dobio National Book Critics Circle Award for Fiction za roman ‘2666.’.

[izvor informacije Vuković & Runjić]