Proglašenjem pobjedničkih filmova u tri festivalske kategorije (animirani, igrani i dokumentarni film) završilo je 3. izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF.

Podsjetimo, u organizaciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra (SKC), a uz pomoć brojnih studenata volontera, Međunarodni studentski filmski festival – STIFF se, pod motom Rethinking reality / Promišljajući stvarnost, treću godinu zaredom održao u Art-kinu Croatia u Rijeci, od 13. do 15. listopada 2016.

Festivalski žiri u svakoj kategoriji činila su po tri člana: filmski profesionalaciz Hrvatske, prošlogodišnji pobjednik kategorije te student riječkog Sveučilišta.

Žiri koji je odlučivao o pobjedničkom filmu u kategoriji animirani filmJelena Oroz, Chintis Lundgren i Lucija Polonijo za pobjednika kategorije odabrao je film Cowboyland / Zemlja Kauboja, slovačkog redatelja Davida Stumpfa, a svoju odluku obrazložio: Svježi pristup vestern žanru, sjajan dizajn i zanimljivo režiran.Također, žiri je podijelio i dva posebna priznanja dvama izraelskim filmovima Alaska / Aljaska (Or Drori i Yarin Kaplan) te Mirrors / Zrcala (Lee Dror i Yali Herbet).

Zemlja Kauboja ; Ustupio STIFF
Zemlja Kauboja ; Ustupio STIFF

Dejan Durić, Anja Kavić i Sendi Bakotić, žiri igranog filma, pobjedničkim filmom proglasio je film Ameryka / Amerika, poljske redateljice Aleksandre Terpińske i naglasio: Izvrsno napisan i strukturiran scenarij, sigurna režija, odlična fotografija koja mračnim tonovima atmosferično ocrtava neuglednu i zaboravljenu provinciju te njezinu beznadnost, kao i uvjerljiva gluma dviju glumica upućuju na zaključak da je Ameryka umjetnički cjelovito i zaokruženo djelo.

Film hrvatske redateljice Judite Gamulin, Cvijeće dobio je posebno priznanje žirija.

Pobjednički film u kategoriji dokumentarnog filma, The Nest / Gnijezdo, slovačke redateljice Kristine Leidenfrostove, odabrao je žiri u sastavu Sabina Krešić, Stuart Edwards i Valentina Botica. Odluku su objasnili kao: Očaravajći i ponekad komični pogled na dinamiku odnosa starijeg bračnog para kojima su djeca sve u životu. Pažljivo i odmjereno pričanje priče koje žonglira osjećajima tuge i humorom istovremeno postižući prekrasno vizualno iskustvo kroz subtilnu kameru i pažljivo odmjereni ritam.

Film Glances of Closed Eyes / Pogled zatvorenih očiju, srpske redateljice Dore Filipović, dobio je posebno priznanje žirija.

Posebno priznanje selektorica i programskih urednica 3. STIFF-a, Sanje Marjanović i Maše Drndić, u kategoriji Domaćini dobio je film Zauvijek, Monike Rusak dok je nagradu publike uvjerljivo osvojio norveški dokumentarni film Albatros, redatelja Sverrea Kvammea.

Selektorice i urednice programa, Maša Drndić i Sanja Marjanović osvrnule su se na ovogodišnje izdanje festivala: Sretne smo što je rekordan broj gledatelja do sada uživao u filmovima na STIFF-u, unatoč kiši i brojnim drugim zanimljivim događajima u gradu. Ove godine primjećujemo da značajan broj gledateljau komadu prati sve projekcije na festivalu te da dolaze ljudi koji po prvi put posjećuju STIFF, a izlaze iz kino dvorane iznenađeni iznimnom kvalitetom filmova, što nam ukazuje na to da nešto radimo dobro. Razbijamo predrasudu da je studentski film amaterski i odgajamo vjernu publiku. Iznimno nam je drago što su ove godine došlli i gosti autori pojedinih filmova u programu, s nama su bili redatelji Aleksey Lapin i Markus Zizenbacher s nekolicinom članova ekipe filma Rhythmus 59; Taras Hemon iz Kanade, redatelj filma Grozota i sedam autora iz Rijeke koji su predstavili svoje radove kroz program po imenu domaćini.

U samo tri dana, koliko je festival trajao, publika jemogla vidjeti ukupno 47 recentnih studentskih filmskih i animiranih radova, koji su selektirani između filmova pristiglih iz preko 50 zemalja svijeta; od kojih 20 igranih, 16 dokumentarnih i 11 animiranih filmova.

Ovogodišnje izdanje festivala provodi se uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova, Hrvatskog audiovizualnog centra, Primorsko-goranske županije i Sveučilišta u Rijeci.

Više informacija o festivalu:
stiff.uniri.hr
http://www.facebook.com/stiff.rijeka
twitter.com/stiff_uniri
www.instagram.com/stiff_filmfest

[izvor informacije Treći Međunarodni studentski filmski festival]