12 RUKOPISA UPOLUFINALU V.B.Z. I TISAK MEDIA NAGRADE ZA NAJBOLJI NEOBJAVLJENI ROMAN 2016. GODINE

Žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić izabrao je 12 polufinalista ovogodišnje nagrade:

Hipofiza u egzilu (šifra: Hipofiza u egzilu)
Knjiga žalbe (šifra: Bruno Brazil)
Da znaš da idemo (šifra: Boroš)
Xenia se vraća u Sorento (šifra: Caruso)
Matijino stoljeće rata (šifra: Zavelim)
Ljudi, pa ja sam chetnik (šifra: Oprostite, hoćete li ponoviti?)
Rent-a-talent (šifra: Jelkino srce)
Neživoti i isključenja (šifra: Roman Milanov)
Nešto između (šifra: Pčelica Maja)
Specijalna potreba (šifra: Pahuljica)
Noa (šifra: Sam u vodi)
Znak (šifra: Znak)

Do 15. srpnja, do kad je bio otvoren natječaj, zaprimljen je 91 rukopis, pod šifrom, koji konkurira za nagradu koja se dodjeljuje već trinaesti put.

V.B.Z. I Tisak Media nagradea - Vizual ; Ustupio V.B.Z.
V.B.Z. I Tisak Media nagrada – Vizual ; Ustupio V.B.Z.

Nagrada jeutemeljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja te je važan faktor u održavanju i oživljavanju regionalne književne scene.Nagradu dodjeljuju V.B.Z. i Tisak media, a glavni sponzor je Jana voda s porukom, koja svojim porukama na poleđini boca donosi inspiraciju i potiče na pozitivne promjene.Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorioprostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.Preostaje nam pričekati da saznamo kome će trinaest biti sretan broj.

Dosadašnji dobitnici nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine u razdoblju od 2002. do 2016. godine bili su Josip Mlakić za roman „Živi i mrtvi“, Marinko Koščec za roman „Wonderland“ i Jelena Marković za roman „Escajg za teletinu“, Davor Špišić za „Koljivo“, Nura Bazdulj Hubijar za „Kad je bio juli“, Hrvoje Šalković za „Pravi se da ovo nisi vidio“, Svjetlana Gjoni za „Nula nemo“, Predrag Crnković za „Beograd za pokojnike“, Dragan Pavelić za „Proljeće u Karolinentalu“, Aleksandar Novaković za roman „Vođa“, Ankica Tomić za „Naročito ljeti“, Ivica Prtenjača za roman „Brdo“ i Marina Vujčić za roman „Susjed“.

[izvor informacije V.B.Z.]