15/10/2016to23/10/2016

OPĆENITO O FESTIVALU

One Take Film Festival jedinstveni je međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru kojeg je 2003. osnovao redatelj i direktor fotografije Vedran Šamanović.

Od 2004. godine festival postaje bienalni, a na posljednjih sedam izdanja festivala prikazano je oko200 filmova u službenoj konkurenciji iz prekotridesetak zemalja svijeta što dokazuje da je takav jedinstveni koncept vrlo brzo pronašao svoje mjesto na festivalskoj sceni. Posljednje, sedmo izdanje, još jednom je potvrdilo status One Take Film Festivala kaorespektabilnog malog festivala ne samo u ovom dijelu Europe, nego i u svijetu općenito.

otff 2016 vizual
otff 2016 vizual

Festival se sastoji od glavnog i popratnog programa. Filmovi u glavnom programu konkurencije ne smiju sadržavati nikakve montažne spone, već moraju biti snimljeni u jednom kadru, od trenutka uključivanja do trenutka isključivanja kamere.

Festival promovira kreativnost i inovativnost unutar zadanog okvira jednog kadra, a otvoren je svim autorskim stavovima i profilima, bilo da dolaze iz filmskih krugova ili srodnih vizualnih  umjetnosti.

Filmovi u konkurenciji bore se, u duhu festivalske forme, za jednu jedinu nagradu – Grand Prix One Take Film Festivala.

Jedno od obilježja One Take Film Festivala je bogati popratni program u kojem prikazuje filmove koji nisu ograničeni jednim kadrom, već su zanimljivi zbog drugačijeg, svježeg i inovativnog pristupa, te izložbe koncepcijski vezane za jedan kadar.

One Take Film Festivali ove je godine pripremio bogati program u kojem ćete, vjerujemo, uživati s nama.

PROGRAM ONE TAKE FILM FESTIVALA 2016

1.) GLAVNI PROGRAM FESTIVALA

  • SLUŽBENA  KONKURENCIJA
  • ONE TAKE IN SPACE
  • ALMOST ONE
  • ONE TAKE IN IRAN

2.) POPRATNI PROGRAM

  • LOADING…MAREN ADE
  • Predstavljamo… ONE SHOT MOVIE COMPETITION
  • RADIONICE
  • OKRUGLI STOL

3.) IZLOŽBA:

  • KRETANJE U KRUG

1.) GLAVNI PROGRAM FESTIVALA

SLUŽBENA KONKURENCIJA 2016.

U službenoj konkurenciji ove godine sudjeluju 24 filma koja su pristigla iz 13 zemalja svijeta. 20 kratkometražnih i 4 dugometražna filma.Svi oni bore se za jedinu festivalsku nagradu Grand Prix One Take Film Festivala.

FILMOVI U KONKURENCIJI:
Anna / Anna, Martin Jehle, Njemačka, 2016.
Besmrtnost / Immortality, Mehdi Fard Ghaderi, Iran, 2016. – dugometražni film
Bijela riba / White fish, Reza Golchin, Iran, 2014.
Izdržljivost / Endurance, Bernard De Rycke, Belgija, 2015.
Ja sam kamen / I am a Stone, Katya Chitova, Rusija, 2015.
Kada / The Bathtub, Tim Ellrich, Njemačka/Austrija, 2015.
Kolut s ključevima / Key – ring, Ignacio F. Rodó, Španjolska, 2016.
Ludi psi / Mad Dogs,Danae Papaioannou, Grčka, 2016.
Max i Aimee / Max and Aimee , Michael “Alex” Pearce, Velika Britanija, 2015.
Na plaži / On the beach,Goran Škofić, Hrvatska, 2016.
Nadglednik / Overseer, Martin Pickles, Grčka / Velika Britanija, 2015.
Nepovratno / Irreversible, Laura Lazarescu-Thois, Rumunjska, 2015.
Opus / Opus, Satoru Sugita, Japan, 2015.
Osam / Eight, Peter Blackburn, Australija, 2014. – dugometražni film
Papar / Pepper, Patrick Aubert, Kanada, 2014.
Pogled s prozora / A View from the Window, Stanko Herceg, Hrvatska, 2015.
Praznina / Void, Gerald Zahn, Austrija, 2014.
Prosidba / Proposal, Abraham Tarrush, Irska, 2016.
Prvi odgovor / First Response, Carl Mason, Velika Britanija, 2016.
Rekvijem / Requiem, Lisa Camillo, Australija, 2015.
Sirene i krikovi / Sirens and Screams, Ivan Perić, Hrvatska, 2015. – dugometražni film
Sitni koraci/ Tiny Steps, Arthur Lecouturier, Belgija, 2015.
Sjever / North, Javier García, Španjolska, 2015.
Victoria / Victoria, Sebastian Schipper, Njemačka, 2015. – dugometražni film

Triler-drama Anna, koscenarista i redatelja Martina Jehlea sedmominutna je priča o mladoj ženi koja ulazi u javni nužnik, nakon čega se priča počinje odvijati unatrag, pri čemu protagonistica zajedno s gledateljima otkriva što se dogodilo. No, što se uistinu zbilo na početku?

Igrani film Besmrtnost, scenarista i redatelja Mehdija Farda Ghaderija prikazuje odnos muškarca i jedne žene, odnos u kojem se oni vođeni ljubavlju osjećaju besmrtnima, podjednako kad zamišljaju jedno drugo, kad se dozivaju…

U kratkom dokumentarcu Bijela riba, koji potpisuje kao kompletan autor, iranski slobodni fotograf i dokumentarist Reza Golchin bilježi pokušaje bijega u slobodu ribe ulovljene u mrežu na jednoj iranskoj plaži.

Igrani film Izdržljivost scenarista i redatelja Bernarda De Ryckea prikazuje skupinu učenica jednog gimnazijskog razreda tijekom sata tjelesnog odgoja na igralištu na kojem se prema svima osim prema jednoj djevojci profesorica odnosi agresivno i gotovo sadistički.

Svojevrsna egzistencijalna drama Ja sam kamen koju Katya Chitova potpisuje kao kompletna autorica, riječima jednog kamena iz njegove perspektive opisuje njegov život i egzistencijalne dvojbe.

Humorna drama Kada, koscenarista i redatelja Tima Ellricha priča je o trojici braće koji na nagovor najmlađega od njih Niklasa večer uoči proslave rođendana njihove majke odluče snimiti fotografiju istovjetnu onoj kakva je snimljena u njihovu djetinjstvu.

Humorna drama Kolut s ključevima, koscenarista i redatelja Ignacija F. Rodóa priča je o mladom paru koji se žuri što prije izići iz stana čije će ključeve mladić ispustiti.

Priča drame Ludi psi, redateljice i scenaristice Danae Papaioannou zbiva se u okolini malog grada u grčkoj provinciji gdje prijatelji Vangelis i Koulis u želji pušenja jointa i sprejanja grafita tragaju za trećim prijateljem Rofosom.

Obiteljska drama Max i Aimee, koscenarista i redatelja Michaela Alexa Pearcea priča je o tjeskobnom odnosu muškarca koji se bori s demencijom i mlade medicinske sestre.

Eksperimentalni film Na plaži, koscenarista i redatelja Gorana Škofića prikazuje morsku plažu na koju dolaze mnogobrojni ljudi. Neki od njih nekog čekaju, drugi nešto traže, treći međusobno razgovaraju, a četvrti šute.

Eksperimentalni film Nadglednik, koji Martin Pickles potpisuje kao kompletan autor zatječemo čuvaricu u muzeju među skulpturama iz Partenona, nesvjesnu da ju netko snima s krova restorana koji se nalazi preko puta muzeja.

Eksperimentalni film Nepovratno, scenaristice i redateljice Laure Lazarescu-Thois, predstavlja ciklički prikaz života jedne umjetnice, no još važnije žene, a središnja tema je protjecanje vremena i način na koji ono djeluje na protagonisticu.

Igrani film Opus scenarista i redatelja Satorua Sugite odvija se tijekom dana u kojem djevojke Momoko i Ryoka sudjeluju u snimanju posljednje sezone serije Kiyumi i Sayuru u kojoj zajedno glume još od djetinjstva.

Debitantski igrani film Osam, scenarista i redatelja Petera Blackburna psihološka je drama o mladoj Sari Prentice koja već dvije godine ne izlazi iz kuće. Njezin strah od izlaska blokira joj bilo kakve kontakte s izvanjskim svijetom, a manifestira se i u svakodnevnoj borbi s opsesivno-kompulzivnim poremećajem koji ne uspijeva kontrolirati.

Drama Papar koscenarista i redatelja Patricka Auberta za koju scenarij supotpisuju tri glumice u filmu, nadahnuta je osobnim iskustvima sudionica i prikazuje jedno isprva ugodno jutarnje buđenje u krevetu dviju zaljubljenih djevojaka.

Eksperimentalni film Pogled s prozora, scenarista i redatelja Stanka Hercega, uglednoga hrvatskog snimatelja koji potpisuje fotografiju i ovog filma, posveta je nastanku prve sačuvane fotografije snimljene 1826. godine.

Nijemi eksperimentalni film Praznina, scenarista i redatelja Geralda Zahna iz neobične perspektive prikazuje skupinu mladića i djevojaka koji se tijekom jednoga ljetnog poslijepodneva druže i zabavljaju pored mora.

Humorna romantična drama Prosidba, scenarista i redatelja Abrahama Tarrusha odvija se tijekom zabave koja se polako približava kraju, na kojoj mlada Robyn odlučuje svog dečka Davea odvesti na stranu te učiniti ključan korak i predložiti mu nešto izuzetno bitno.

Triler-drama s elementima horora, Prvi odgovor producenta i redatelja Carla Masona priča je o dvoje policajaca koji se tijekom noćne ophodnje suočavaju s posljedicama okrutnoga obiteljskog nasilja.

U eksperimentalnom filmu Rekvijem, koscenaristice i redateljice Lise Camillo pratimo pogrebnu povorku u kojoj dvojica dječaka i dvije djevojčice nose teški crni kovčeg.

Sirene i krikovi, scenarista i redatelja Ivana Perića distopijska je priča koja se odigrava u neimenovanu dalmatinskom gradu tijekom noći u neodređenoj, ali nedalekoj budućnosti.

Drama koscenarista i redatelja Arthura Lecouturiera, Sitni koraci, prikazuje dvije sestre koje, uhvaćene između ljubavi i suzdržanosti, pokušavaju ponovo uspostaviti narušenu ravnotežu u svom odnosu, prevladati njegovu složenost te pronaći svoje mjesto u svakodnevici.

Komorna drama Sjever, redatelja Javiera Garcíje Garridoa prikazuje razgovor nekadašnjeg pripadnika baskijske separatističke terorističke organizacije ETA-e i sredovječne supruge jedne od njegovih žrtava.

Triler-drama Victoria koscenarista i redatelja Sebastiana Schippera priča je o senzibilnoj mladoj Španjolki Victoriji koja već četiri mjeseca živi i radi kao konobarica u Berlinu te koju na početku zatječemo tijekom noćne zabave u jednom klubu.

ONE TAKE IN SPACE

U sklopuprograma pod nazivom ONE TAKE IN SPACE, izvan konkurencije, prikazujemo filmove snimljene u jednom kadru kojepredstavljamo u galerijskim i izložbenim prostorima. Ove smo godine zagrebačkoj publici odlučili predstaviti njemačkog konceptualnog umjetnika Floriana Gwinnera s čijim se radovima i instalacijama susrećemo na festivalu od 2006. godine. U izložbenom prostoru Greta, od ponedjeljka 17.10. do subote 22.10.2016. moći će se pogledati četiri njegova rada, od kojih se dva video rada, Trg ispod trga iz 2005. i recentniStvari (Europa) prvi puta predstavljaju zagrebačkoj publici.

Njemački multimedijalni umjetnik Florian Gwinner rođen je 1977., a živi i stvara u Berlinu. Studirao je arhitekturu i vizualne komunikacije na sveučilištu Bauhaus Universität u Weimaru i Sveučilištu Zokei u japanskom gradu Nagoyi. U svojim se djelima bavi odnosima materijalne i konstruirane stvarnosti, prirodnim i artificijelnim elementima,  objektima u svijetu koji nas okružuje, različitim aranžmanima predmeta u našoj okolini te konstruiranjem začudnih artificijelnih mikrosvjetova u kojima se odražava naš stvarni svijet, dok se granice među tim svjetovima često gube.

FILMOVI U PROGRAMU:
Dekoracija / Decoration, 2008.
Model / The Model, 2006.
Stvari (Europa) / The Things (Europe), 2014.
Trg ispod trga / The Square Underneeth The Square, 2005.

Video Dekoracija kružno opisuje prostor snimljen kamerom koja se vrti oko svoje osi, pri čemu je autorova nakana kroz predmete aranžirane u okolici sažeto prikazati evoluciju konstruktivnih elemenata u svijetu koji nas okružuje.

U video radu Model kamera se polako kreće unatrag modelom ulice izrađenim od umjetnih materijala. Pločnik je izrađen od kartona, kuće i automobili od kartona i papira, no onda se u kadru počnu pojavljivati poznati predmeti iz svijeta oko nas u prirodnoj veličini.

Video instalacija Stvari (Europa) u prvom dijelu prikazuje model interijera prostorije koja se u dužini od 12 metara ponavlja, mijenjajući oblike i boje namještaja, dok nas u drugom dijelu autor vodi u kružnu vožnju automobilom kroz grad.

Trg ispod trga, umjetnikov raniji rad prikazuje gotovo nevidljive stvari. Kroz prozor podruma promatramo prizor u daljini koji prikazuje model trga na drugoj strani ceste. Za razliku os stvarnosti ovdje se događa neobjašnjive stvari.

Program se organizira u suradnji sa Zebra Creative Network.

ALMOST ONE

Na festivalsku adresu “zaluta” i poneki film koji u potpunosti ne odgovara strogim pravilima zadanog okvira jednog kadra, pa se tako i ove godine održava program Almost One. Ove godine u programu prikazujemo četiri filma.

FILMOVI U PROGRAMU:
Pametna pjesma iz Songdoa / Smart Songdo Song, Sylvia Winkler, Stephan Koeperl, Južna Koreja, 2014.
Perspektiva / Perspective, Henrik Dahlbring, Švedska, 2015.
Propušteni poziv / Missed call, Ignacio F. Rodó, Klea Marković, Španjolska, Srbija, 2015.
Roza – teološki film ceste / Roza – Theological Road Movie, Višnja Vukašinović, Hrvatska, 2015.

Pameta pjesma iz Songdoa, eksperimentalni je film autorskog para Sylvie Winkler i Stephana Koeperla, koji kroz poeziju i osebujan umjetnički izričaj izražavaju svoj stav o onome što ih okružuje.

Igrani film Perspektiva, koji Henrik Dahlbring potpisuje kao kompletan autor prikazuje mladu Nellie koja se, sjedeći pred zaslonom računala, sprema donijeti uistinu tešku odluku.

Igrani film Propušteni poziv, autorskog dvojca Ignacija F. Rodóa i Kleje Marković prikazuje Alana i Mirjanu, 80-godišnjake koje razdvaja gotovo pet tisuća kilometara.

Roza – teološki film ceste, scenaristice i redateljice Višnje Vukašinović prikazuje mladu časnu sestru Rozaliju koja ne može podnijeti činjenicu da je upravo treći put pala na ispitu iz vožnje u autoškoli.

ONE TAKE IN IRAN

Izvan službene konkurencije, u programu One Take In Iran predstavljamo filmove u jednom kadru iranske kinematografije. U programu su tri višestruko nagrađivana filma. Po prvi puta ove godine u programu prikazujemo eksperimentalno – animirani film.

FILMOVI U PROGRAMU:
Gospodin Paint u predsjedničkoj palači / Mr. Paint in Presidential Palace, Saeed Naghavian, 2016.
Priča o kišnoj noći / The Story of a Rainy Night, Mehdi Fard Ghaderi, 2015.
Riba i mačka / Cat & Fish, Shahram Mokri, 2013 – dugometražni film

Animirani eksperimentalni film Gospodin Paint u predsjedničkoj palačikoji Saeed Naghavian potpisuje kao kompletan autor satirična jepriča o gospodinu Paintu, oličenom u programu za crtanje u operativnom sustavu Windowsu, kojije odlučio sudjelovati na predsjedničkim izborima.

Obiteljska drama Priča o kišnoj noći scenarista i redatelja Mehdija Farda Ghaderija odvija se tijekom jedne kišne noći u kojoj zatječemo starca samog kod kuće. Pred vratima njegova doma pojavit će se najprije jedno od njegove djece, da bi ubrzo počela stizati i ostala. Starac slavi rođendan, a djeca su pripremila proslavu u njegovu čast. Šesti je to kratkometražni redateljski projekt autora čiji je dugometražni prvijenac Immortality uvršten u službenu konkurenciju festivala. Film je ovjenčan mnogobrojnim nagradama.

Riba i mačka, triler-drama s elementima horora, scenarista i redatelja Shahrama Mokrija priča je o skupini studenata koji stižu na kampiranje pored jezera u udaljenom području regije Caspian, želeći tijekom zimskog solsticija sudjelovati u natjecanju vođenja zmajeva. U blizini jezera je i restoran u kojem rade tri kuhara koji se prema studentima počnu vrlo neobično ponašati, da bi njihov odnos ubrzo postao još čudniji… Film Shahrama Mokrija ovjenčan je Posebnom nagradom za inovativni sadržaj na prestižnom Festivalu u Veneciji 2013. u programu Horizonti, a s uspjehom je prikazan i nagrađen na više festivala, među ostalim i na Dubai International Film Festivalu, Sydney Film Festivalu te na Lisbon & Estoril Film Festivalu.

2.) POPRATNI PROGRAM

LOADING…MAREN ADE

U programu LOADING… predstavljamo retrospektivu njemačke producentice, redateljice i scenaristice Maren Ade, rođene 1976. u Karlsruheu.  Privučena sedmom umjetnošću, nekoliko mjeseci je provela kao stažistica u školi Claussen+Woebke Filmproduktion, da bi 2000. napisala i snimila svoj prvi kratkometražni film Ebene 9 koji je premijerno prikazan na Hof Film Festivalu. Iste godine redateljica je s kolegicom Janine Jackowski utemeljila producentsku kuću Komplizen Film. Godinu dana kasnije snima kratkometražni film Vegas o čovjeku ovisnom o kocki, a 2003. realizirala je svoj prvi dugometražni film, dramu Šuma za drveće koju ćete u sklopu retrospektive moći pogledati na festivalu. Do sada je režirala tri dugometražna filma, a poslijednji Toni Erdmann ovogodišnji je njemački kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja..

FILMOVI U PROGRAMU:
Šuma za drveće / The Forest for the Trees, dugometražni igrani, 2003.
Svi ostali / Everyone Else
, dugometražni igrani, 2009.
Toni Erdmann / Toni Erdmann,dugometražni igrani, 2016.

Drama scenaristice i redateljice Maren Ade  Šuma za drveće, priča je o mladoj Melanie Pröschle, učiteljici koja se zbog rada na novoj školi doseljava u Karlsruhe. Ona je optimistična osoba koja se namjerava u potpunosti posvetiti poslu, da bi ubrzo bila demoralizirana zbog teškog sklapanja novih prijateljstava kao i zbog obijesnih učenika koje ne uspijeva nadzirati. Dugometražni prvijenac Maren Ade osvojio je na Sundance Film Festivalu 2005. u programu World Cinema – Dramatic Posebnu nagradu žirija, glavna glumica Eva Löbau je iste godine na Međunarodnom festivalu neovisnog filma u Buenos Airesu nagrađena kao najbolja glumica, a Ade i Löbau su na Newport International Film Festivalu na Rhode Islandu osvojile Nagrade žirija za najbolju dramu i glumicu.

Romantična drama Svi ostali, priča je o mladom Chrisu i njegovoj djevojci Gitti koji se tijekom ljetovanja na Sardiniji suočavaju s istinom o pravoj prirodi svoje veze. Sve se naizgled čini idiličnim, no kada upoznaju drugi par koji također ondje ljetuje, Saru i njezina partnera Hansa, počet će preispitivati svoj odnos. Drugi dugometražni projekt Maren Ade ovjenčan je 2009. u Berlinu Srebrnim medvjedom, Birgit Minichmayr nagrađena je kao najbolja glumica, a dizajnerica produkcije Silke Fischer je osvojila Femina­Film-Prize.

Humorna drama Toni Erdmann, priča je o mladoj Ines, Njemici koja radi kao menadžerica u podružnici jedne njemačke tvrtke u Bukureštu. Ona je prezaposlena osoba, savjesna i bez smisla za humor, a i teško pokazuje osjećaje. Njezin sredovječni otac Winfried potpuna je suprotnost kćeri, neodgovoran čovjek i spadalo koje je upravo odslužilo zatvorsku kaznu i kojega muči činjenica što rijetko viđa kći. Želeći to promijeniti, Winfried jednog dana posjeti Ines u Bukureštu, a ona ga se teškom mukom uspije osloboditi. Ne namjeravajući odustati Winfried odluči ostati u Bukureštu te se počne predstavljati kao Toni Erdmann, poslovni čovjek iz Njemačke. Kad se na taj način uspije uvući u krug ljudi oko Ines, ona će izbjegavajući sramotu pristati na očevu travestiju te ga prihvatiti u svojoj blizini… Treći dugometražni igrani projekt Maren Ade na festivalu u Cannesu 2016. ovjenčan je nagradom međunarodne kritike FIPRESCI, a na Međunarodnom filmskom festivalu u Bruxellesu nagradu Zlatni iris.

PREDSTAVLJAMO… One Shot Movie Competition

U programu Predstavljamo…donosimo londonski natjecateljski program One Shot Movie Competition sastavljen od deset kratkih igranih filmova snimljenih u jednom kadru tijekom 2015. i 2016. godine, redom intrigantnih i zanimljivih kratkometražnih naslova koji čine svojevrsni “the best of” izbor otočkih filmova realiziranih u razdoblju između dvaju Festivala.

Filmovi u programu:
Nakon života / Afterlife, Evtim Jankov i Elizabeth Jordanova
Neizrecivo /The Unspoken, Suman Barman
On i ona / He and She, Marc Gadge
Reprodukcija /Playback, Nathan Crooker
Sin u brijačnici/ Son in the Barbershop, Nathan Douglas
Slobodan prolaz / Free Flow, Jeroen Sebrechts
Spoznaja/ Coming to, Lindsey Haun
Zatrepći ako me možeš čuti/ Blink if You Can Hear Me, Nathan Danskey
Zgoditak za pobjedu/Goal Attainment, Andy Lambert
Žao mi je što ti moram reći / I’m Sorry to Tell You, Ben Price

Naslov Nakon života bugarskog autorskog para Evtima Jankova i Elizabeth Jordanove govori o tome kako se ovisnost o narkoticima odražava na život i smrt, dok film Neizrecivo indijske redateljice Sumane Barman govori o čvrstoj vezimajke i djeteta, odnosu koji se ne može opisati riječima.

Film On i ona njemačkog filmaša Marca Gadgea pobjednički je naslov One ShotMovie Competitiona 2015. Priča je smještena u usamljeno odmorište negdje u središnjoj Njemačkoj, a dijelom podsjeća na glasovitu Casablancu. U središtu je susret mladog Thomasa i ekscentrične starice Annemarie. On je momak kojega je upravo ostavila djevojka s kojom je planirao budućnost, a kada se odluči povjeriti nepoznatoj ženi, počet će shvaćati da život ponekad obiluje neobičnostima.

Film Reprodukcija američkog scenarista i redatelja Nathana Crookera utjecaje Johna Carpentera križa s poetikom serije Zona sumraka, a prikazuje muškarca koji se nedavno uselio u novi stan i koji, uključivši televizor, na njemu ugleda kadar izravno prenošen s nadzorne kamere s hodniku njegove zgrade. Sedmominutni naslov Sin u brijačnici Kanađanina Nathana Douglasadrama je s tinejdžerom na stolcu za šišanje u fokusu. Dok ga brijač šiša, mladić sluša telefonski razgovor druge mušterije u salonu.

Rad Slobodan prolaz koscenarista i redatelja Jeroena Sebrechtsa realiziran je ubelgijsko-finsko-mađarskoj koprodukciji, a njegov je protagonist sredovječni džoger koji jednog ranog jutra na ulicama Budimpešte trči uobičajenim stazama. Dok se grad polako budi, on će shvatiti da se, koliko god trčao, neprestance nalazi na raskrižju.

Petominutna humorna drama Spoznaja Amerikanke Lindsey Haun ovjenčana je2016. nagradom Fearless Filmmaking Grand Prize na Slamdance Film Festivalu u Park Cityju. Na istinitim događajima temeljena priča prikazuje mladića koji se pod djelovanjem droge budi u hodniku, bez odjeće i samo prekriven šalom. Film Zatrepći ako me možeš čuti Amerikanca Nathana Danskeyja eksperimentalni je naslov u kojem autor, bilježeći odraze u ljudskom oku, minimalističkim izražajnim sredstvima istražuje područje ljudske spoznaje i empatije.

Jednominutna komedija Zgoditak za pobjedu britanskog scenarista i redateljaAndyja Lamberta minijatura je o usamljenosti nogometnog vratara koji kao da se pita bi li itko primijetio da on potpuno zanemari situaciju na terenu. Nagrađivana drama Žao mi je što ti moram reći britanskog scenarista i redatelja Benaprikazuje liječnika koji uvježbavapriopćavanje terminalne dijagnoze.

RADIONICE

Već niz godina tijekom kolovoza, u suorganizaciji s Festivalomvizualnih i audio medija Vizura Aperta i Kinoklubom Zagreb, One Take Film Festival organizira radionice snimanja filmovau jednom kadru. 2015. godine radionica koju je vodio multimedijalni umjetnik Sandro Đukić održala se u Momjanu sa temom Povijest i nove pripovijesti“, dok se ove godine pod vodstvom filmskog snimatelje i redatelja Borisa Poljaka u Zlarinu bavila temom „Turizma“. Ovogodišnju predfestivalsku radionicu „Beskonačnost“ u Zagrebu, vodi montažer i redatelj Staša Čelan, a scenarističku radionicu „Pisanje u jednom dahu“ scenaristica i spisateljica Jasmina Kallay. Filmovi sa radionica moći će se pogledati tijekom festivala.

Radionice su organizirane u suradnji sa Kinoklubom Zagreb, Festivalom vizualnih i audio medija Vizura aperta, Zagrebačkim foto kino savezom i Kinoklubom Karlovac.

OKRUGLI STOL

One Take Film Festival organizira okrugli stol pod nazivom Kadar izazovana kojem će dvoje autora, jedan teoretičar i jedan filmolog iz različitih očišta sagledati brojnost izazova koje podrazumijeva filmsko stvaranje u samo jednom kadru. Moderator je filmski kritičar i novinar Hrvoje Pukšec.

Sudionici
Nikica Gilić – filmski kritičar, urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa i sveučilišni profesor
Ewa Gorzna, vizualna umjetnica, redateljica i slikarica
Boris Greiner – multimedijalni umjetnik, grafički dizajner i pisac
Hrvoje Turković – filmski teoretičar, kritičar i sveučilišni profesor

3.) IZLOŽBA

U Gliptoteci HAZUdonosimo izložbu „Kretanje u krug“koja predstavlja radove devethrvatskih autora. Polazeći od strukture rada koju karakterizira ciklična forma i kretanje u krug, istražuju se mjesta selidbe iz medija u medij, odnos eksperimentalnog filma, videa i performansa, te mogućnost bilježenja performativnih ponavljajućih radnji unutar statičnih medija- fotografije i grafičkih medija.

Radovi u programu:
Bez naziva / Untitled, Goran Trbuljak, video rad i fotografija, 2015.
Kružnica (Jutkevitch-Count), Pravac (Stevens-Duke) / Circle (Jutkevich-Count), Direction (Stevens-Duke), Tomislav Gotovac, eksperimentalni film, 1964.
Linija broj 9 / Line number nine, Boris Greiner, 9 postera, 2016.
Novembar / November, Boris Greiner, eksperimentalni film, 2009.
Otvoreni kolut / Open reel, Dalibor Martinis, video, 1976.
Puni krug /Full circle, Sandro Đukić, video i fotografija, 2001.
Sektor / Sector, Goran Škofić, , video, 2015.
Večer /Evening, Tanja Dabo, četiri umjetničke knjige, 2016.
Vjetar vrtuljak /Merry-Go-Round Wind, Marko Ercegović, video, 2002.
Vrtnja / Spining,Vlasta Žanić,video, loop, 2006.

U video radu Bez naziva, Goran Trbuljak žonglira između provokacije i  igre. Autor pokušava nogom nagaziti na plastične žlice i vilice kako bi one kružnom putanjom završile na njegovoj nozi.Pribor za jelo ljudi koji žive na ulici, a koje  hrani grad nakon jela ostaje na ulicama Pariza.

Film Tomislava Gotovca Kružnica iz 1964. Godine prikazuje kružno kretanje kamerom oko svoje osi, strukturalistički eksperiment  koji  kolažira slike grada-  Beograd iz bližih i daljeg rakursa, a da kadrovi izgledaju maestralno doprinosi muzička podloga, nezaobilazna referenca Glenna Miller.

Uz film i video na izložbi su zastupljeni i grafički radovi.  Serija plakata Borisa Greinera Linija broj 9 posvećena je cikličkom kretanju po ustaljenoj liniji,  liniji tramvaja broj 9 –  autorovoj svakodnevnoj putanji kretanja u jednom periodu života, te eliptičnom  kretanju devet planeta po njihovoj ustaljenoj osi.

Svojevrsni hommage prijateljima,  umjetnicima s zagrebačke scene vidljiv je  u eksperimentalnom filmu Borisa Greinera  Novembar. Film bilježi  niz pojedinačnih događaja,  koji nisu povezani, već svatko od dvadesetak umjetnika koji se pojavljuju u filmu na kružnoj liniji oko Trga žrtava fašizma  izvodi „usputni“ performativni čin, dok kamera (nešto bržim ritmom od uobičajenog hoda) ne prođe puni krug oko trga.

U eksperimentalnom metamedijskom video radu Open reel   Dalibor Martinis simulira način funkcioniranja medija, te se kroz performativni čin umotava u sam medij, video vrpcu i postaje dio otvorenog koluta. Autor se vrti na stolici dok mu se video traka na koju je sadržaj snimljen namotava oko glave. Riječ je o  ujedno o videu i performansu izvedenom za video.

Rad Sandra Đukića Puni krug  snimljen tijekom vožnje automobilom po ulicama gradića  Momjana.  Vožnja  kamere autom u krug i muzička podloga  koja je tada svirala iz auto CD-a,  kao i  ljudi proizlaze iz zatečenog  konteksa. Video rad Puni krug je dokument vremena, prostora i osoba, a struktura i jednostavnost postupka čine ga  savršenim eksperimentom kojem forma kružne rute određuje početak i kraj filma.

Video rad Sektor  Gorana Škofića uključuje performativni seting u ovom slučaju stvarnih radnika brodogradilišta na Malom Lošinju. Platforma remontnog brodogradilišta  postaje pozornica na kojoj radnici  vare raspoređeni  u krug, vizualnu kružnu kompoziciju nadopunjuje snažna  audio kompozicija za  aparat za varenje.

Drugi grafički rad  na izložbi čine četiri umjetničke knjige Tanje Dabo. U svakoj od četiri umjetničke knjige pod zajedničkim nazivom Večer nalazi se po jedna pjesma koju autorica čita svojoj kćeri. Svaku večer ponavlja se ista izvedba iznova. Večer je početak  niza umjetničkih knjiga pod nazivom Arhiv.

U video radu Marka Ercegovića Vjetar vrtuljak kamera je učvršćena na dječjem vrtuljku u gradskom parku.  Idealan postav za snimateljski postupak u kojem je performativnost ovog čina, prepuštena drugima,  vjetru i vrtuljku.

U videoperformasu Vrtnja Vlasta Žanić se vrti u krug dok ne padne, nakon što padne ustaje i ponovo se vrti  i tako u nedogled. U ranijem radu Vlaste Žanić oslobađanje skulpture obradom postaje oslobađanje tijela vrtnjom.  U ovom slučaju tijelo je objekt koji se oslobađa i postaje  subjekt.

Kustosica izložbe je Davorka Perić

Izložba se organizira u suradnji sa Gliptotekom HAZU, Festivalom vizualnih i audio medija Vizura aperta  i Festivalom novih medija INTERFACE.

FESTIVALSKI ŽIRI

Ewa Gorzna

Poljsko – finska umjetnica. Rođena 1982. u Poljskoj, a živi i djeluje u Helsinkiju. Diplomirala je slikarstvo na Finnish Academy of Fine Arts u Helsinkiju, te završila magisterij likovnih umjetnosti na Nicolaus Copernicus University u poljskom Torunu.

Vizualna je umjetnica koja se ponajviše bavi pokretnim slikama. Stvara kratke filmove kao i videoinstalacije, a radovi su joj najčešće nadahnuti procesima izmještanja i preobrazbe. Svoje radove prikazivala je na mnogobrojnim festivalima i izložbama. Sa filmom Preuređeno osvojila je Grand Prix One Take Film Festivala 2014. godine.

Marija Perović

Prva filmska i televizijska redateljica u Crnoj Gori, rođena je u 1972. u Beogradu.Pored karijere filmske i TV redateljice, zaposlena je kao profesorica na Fakultetu Dramskih Umjetnosti na Cetinju. Jedna je od osnivačica producentske kuće Katun Movies.

Godine 2004. režira prvi dugometražni igrani film u Crnoj Gori poslije rata, Opet pakujemo majmune. Režirala je preko 300 televizijskih emisija, kao i veći broj reklama, namjenskih spotova i filmova.

Izabrana je za predsjednik Udruženja Filmskih Stvaralaca Crne Gore. Napisala je preko 500 filmskih kritika i eseja u podgoričkimVijestima, i mjesečnikMobil ART. Članica je međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESSCI.

Miroslav Sikavica

Hrvatski filmski redatelj,  rođen je 1975. u Zagrebu, gdje je diplomirao režiju na Akademiji dramske umjetnosti te komparativnu književnost i hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu.

Redatelj je i scenarist tridesetak epizoda dokumentarnog serijala za mlade Direkt, te redatelj brojnih televizijskih dokumentarnih formata (Razred 2011., Slučajni turist, Koledžicom po svijetu, Svlačionica, PrtljagaFarma itd.). Režirao je igrane filmove Gospođa za prije (2006) i Pad (2002). Njegov zadnji kratkometražni film Zvir nagrađen je posebnim priznanjem na filmskom festivalu u Cannesu u programu 15 dana autora i Filmskom festivalu u Sarajevu, kao i Glavnom nagradom na Filmskom festivalu u Quebecu.

FESTIVALSKE LOKACIJE

KINO EUROPA
GLIPTOTEKA HAZU
IZLOŽBENI PROSTOR “GRETA”

07.10.2016.

PETAK

BOOKSA Press konferencija i predstavljanje kompletnog programa festivala 1130 sati
15.10.2016.

SUBOTA

Gliptoteka HAZU Kretanje u krug – Otvorenje izložbe 1900 sati
17.10.2016.

PONEDJELJAK

Galerijski prostor GRETA One Take In Space – Florian Gwinner – Otvorenje 2000 sati
21.10.2016.

PETAK

Kino Europa
Velika dvorana
Otvorenje festivala 2100 sati
22.10.2016.

SUBOTA

23.10.2016.

NEDJELJA

Kino Europa
Velika dvoranaDvorana Müller
Natjecateljski program

One Take In … Iran

Almost One

Predstavljamo… One Shot Movie Competition

Loading… Maren Ade

Program počinjeu 1500 sati
22.10.2016.

SUBOTA

Kino Europa
Dvorana Müller
Okrugli stol –Kadar izazova

 

1400
23.10.2016.

NEDJELJA

Kino Europa

Velika dvorana

Dvorana Müller

Zatvaranje festivala – dodjela Grand Prixa OTFF-a

Loading… Maren Ade – Toni Erdmann

Pobjednički film

2000 sati

 

PROJEKCIJE I ULAZNICE

Detaljan raspored projekcija možete pronaći na www.onetakefilmfestival.com.
Kao i proteklih izdanja ulaz na sve festivalske projekcijei događanja je besplatan!

[izvor informacije One Take Film Festival]