Festival 25 FPS slavi stogodišnjicu dadaizma posebnim programom Ode filmu

Dvanaesti internacionalni festival eksperimentalnog fima i videa 25 FPS će posebnim programom Ode filmu obilježiti stogodišnjicu avangardnog i utjecajnog umjetničkog pokreta – dadaizma. Pet seminalnih dadaističkih filmova nekih od najistaknutijig umjetnika ovog umjetničkog pravca prikazivat će se prije svakog dijela natjecateljskog programa. Festival 25 FPS održat će se od 29. rujna do 2. listopada u zagrebačkom Studentskom centru, nakon čega 6. i 7. listopada s dijelom programa gostuje u riječkom Art-kinu Croatia. Ulaz na sve programe Festivala je slobodan.

25 FPS 2016 - Logo
25 FPS 2016 – Logo

Dada je rođena prije sto godina, 14. srpnja 1916. godine, kada je u ciriškom klubu Cabaret Voltaire njemački umjetnik i pjesnik Hugo Ball pročitao manifest o novom umjetničkom izrazu koji bi odbacivao sve „lijepo i ispravno“, sve racionalno i propisano, normirano, zapečaćeno i mrtvo, a pogotovo slijepu vjeru u ljudski napredak. Manifest je bio politički intoniran te je, među ostalim, izražavao nezadovoljstvo općim stanjem u društvu tik pred Prvi svjetski rat.

Film je dadi dao sinestezijsku platformu u kojoj su mogli sudjelovati svi, pa se tako velik broj umjetnika iz najrazličitijih praksi našao prozvanim isprobati svoje metode u novom mediju. Dada je filmu dala svijest o vlastitoj materijalnosti i želju za ispitivanjem mogućnosti, umjesto konformiranjem postojećim obrascima. Festival 25 FPS ove godine odaje počast djedovima svega zaumnog i iracionalnog na filmu te predstavlja pet istaknutih dadaističkih filmova grupiranih u program Ode filmu koji se daju kao kratki preludiji programima Konkurencije.

Snimljen u suradnji s još dvojicom velikana pokreta, Manom Rayem i Marcom Allégretom, rad francusko-američkog umjetnika Marcela Duchampa Anemični film (1925-26) odličan je primjer dadaističkog odbacivanja zdravorazumskog pristupa umjetničkom djelu te pronalaska istine pomoću mašte i duha, a ne – mozga. Francuski autor René Clair 1924. godine snimio je Međučin, jedan od temeljnih dadaističkih filmova u kojem se pojavljuje niz najznamenitijih ličnosti francuskog dadaizma. Međučin je krovove i ulice Pariza pretvorio u dinamičnu anarho-igraonicu, te je testament entuzijazmu kojeg su članovi pokreta gajili prema besmislu i njegovim manifestacijama u svim oblicima popularne kulture.

Šveđanin Viking Eggeling također je jedan od pionira; njegova Dijagonalna simfonija (1921) jedan je od prvih animiranih filmskih uradaka i iznimno utjecajna studija odnosa između slike i glazbe. Poput Eggelingovog filma, Povratak razumu (1923) Mana Raya, ogledni je primjerak apsolutnog filma čije su aspiracije obuhvaćale temeljne filmske elemente, poput svijetla, pokreta, tona i ritma te puno improvizacija. Film Jutarnje utvare (1928) Hansa Richtera prikazuje pobunu običnih predmeta koji oživljavaju, osamostaljuju se i revoltirano napadaju svoje vlasnike, zarobljenike vlastitih dnevnih rutina. Rezultat je gomilanje vizualnih trikova čija je dinamika organizirana oko glazbenih obrazaca.

Šesta oda filmu The Flicker (1966) Tonyja Conrada jedan je od najutjecajnijih radova strukturalsitičkog filma, a sastoji se od (samo) pet različitih frameova, među kojima crni i bijeli frame koji montažnom manipulacijom proizvode stroboskopski efekt u trajanju od trideset minuta.

Neurološki efekti su zagarantirani, isto kao i poseban doživljaj sudjelovanja u samom procesu tvorbe autentične filmske iluzije. Conradov film će se iznimno od ostatka Oda filmu prikazati u petak, 30. rujna, nakon Expanded Cinema performansa u Kinu SC.

Pored prigodnih Oda filmu, program 12. Festivala 25 FPS sastoji se od natjecateljskog programa s 24 filma, tri člana velikog žirija predstavit će se zasebnim, posebno sastavljenim programima Žiri predstavlja dok Refleksi prikazuju istaknute radove hrvatskih inovativnih autora. Jedan od najpopularnijih festivalskih programa Expanded Cinema predstavit će tri performansa pionira proširenog filma Brucea McClurea, izvedbu kultne slovenske filmske skupine OM Produkcija Tetraplan te projekciju filma Daïchia Saïta Engrama povratka uz živu pratnju saksofoniste Jasona Sharpa. Saïto će održati i kino-predavanje o svom načinu rada s filmskom vrpcom Prostori između slika.

Uzbudljivi eksperimentalni i inovativni filmovi, performansi Expanded Cinema i kino-predavanja na 12. Festivalu 25 FPS

Na razmeđi rujna i listopada, s programom koji već dugi niz godina održava izvrsnu vezu zagrebačke i riječke publike željne drugačijeg filmskog programa, Festival 25 FPS i ove godine u svojim programima donosi raznovrstan izbor najuzbudljivijih eksperimentalnih, inovativnih i umjetničkih filmova. Festival 25 FPS održat će se od 29. rujna do 2. listopada u zagrebačkom SC-u, a s dijelom programa 6. i 7. listopada gostuje u riječkom Art-kinu Croatia.

Ulaz na sva događanja Festivala je slobodan.

24 filma u konkurenciji za jedan od tri jednakovrijedna Grand Prixa

Svojevrsna kruna programa je konkurencija u kojoj se ove godine nalaze dvadeset i četiri filma koje su među 1462 prijavljena rada izabrali Sanja Grbin, Mario Kozina i Marina Kožul, izbornici programa. Filmovi će se prikazivati u pet programskih i tematskih blokova koji će na najbolji način istaknuti pojedinačne idejne i estetske preokupacije autora. Konkurencija krije nove radove nekolicine autora čiji su filmovi bili prikazivani i nagrađivani na Festivalu 25 FPS, često i uz njihovo prisustvo. Među takvima se posebno ističe u Zagrebu rado viđen nagrađivani britanski filmaš Ben Rivers čiji se film Daleka epizoda nalazi u programskom bloku kojim se otvara 12. Festival 25 FPS. Gostovanje britanske umjetnice Jodie Mack na 25 FPS-u 2014. godine za sobom je ostavilo veliki broj obožavatelja i pozamašnu količinu šljokica kojima se i ovaj put poigrala u svom najnovijem filmu Nešto među nama. Jedan od tri Grand Prixa 7. 25 FPS-a dobila je korejska autorica Hayoun Kwon koja ove godine konkurira za nagradu filmom 489 godina, prijepisom svjedočanstva bivšeg vojnika u Južnoj Koreji.

Raznovrsne teme i inovativni autorski pristupi

Raznovrsnosti pristupa temama i filmskim tehnikama pridonijet će znanstveno-fantastični i psihotropični imaginarij Nered, film američkog multimedijskog umjetnika Petera Burra, Ništa ne može biti bez duhova, film Rainera Kohlbergera rađen bez kamere i filma koji i takav žestoko napada ljudski sustav percepcije te Rhus Typhina, film A. Moralesove i G. Bagdasarova nastao uz pomoć Labodobleovog  eksperimenata s prirodnim (organskim) razvijačem filma. Dašak dalekih krajeva i civilizacija konkurencijom će pronijeti Grad Maja meksičkog redatelja Andrésa Padille Domene te Prizori iz crtaćeg bloka indijskog redatelja Amita Dutte.

Radovi Ivana Faktora i Marka Tadića u konkurenciji za Grand Prix

U konkurenciji za festivalske nagrade nalaze se i dva rada hrvatskih autora: Sve bih ostavio ovdje Ivana Faktora koji tijekom četiri godišnja doba kroz prozor bilježi svijet oko sebe malom DV-kamerom i Pokretni elementi Marka Tadića, film o kreativnim procesima koji vode do stvaranja umjetničkih djela.

Festival 25 FPS ove godine odaje počast djedovima svega zaumnog i iracionalnog na filmu te predstavlja pet istaknutih dadaističkih filmova grupiranih u program Ode filmu koji se daju kao kratki preludiji programima Konkurencije.

Žiri i nagrade

Filmovi su u konkurenciji za jedan od tri Grand Prixa Festivala, a dodijelit će se i nagrade kritike i publike. Svi hrvatski filmovi u konkurenciji su za nagradu Green DCP kojom organizatori potiču daljni život djela profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata. Veliki žiri čine američka umjetnica i filmska autorica Deborah Stratman, britanski umjetnik, kustos i pisac George Clark i srpski filmski autor Dane Komljen. Oni će zagrebačkoj publici pripremiti zasebne programe Žiri predstavlja. Žiri kritike djeluje u sastavu Tina Poglajen, filmska kritičarka i prevoditeljica, Bojan Krištofić, dizajner, likovni kritičar i tekstopisac, te Greg de Cuir ml., selektor beogradskog festivala Alternative Film/Video i umjetnički direktor Beldocsa.

Oda inspiraciji u programima žirija

Svrha programa Žiri predstavlja upravo je u upoznavanju publike s nadahnućima i metodama kojima u svom umjetničkom radu pribjegavaju članovi stručnog žirija. Deborah Stratman kroz svoj bogati opus otvara mnoga pitanja o odnosu okoliša i sustava za kontrolu moći. Učenica je kalifornijske škole takozvanog „filma političkog kajolika“, a njen program pod nazivom „Zarazni refreni“ prikazat će, među ostalima, filmove Wernera Herzoga, Haruna Farockija i Hollis Frampton. Program Georgea Clarka pod nazivom „Filmovi umjesto mjesta“ sačinjen je od uradaka iz zemalja u kojima je Clark duže ili kraće boravio kroz zadnjih nekoliko godina. Treći član velikog žirija, srpski filmski autor i pjesnik Dane Komljen, festivalskoj se publici svojim radovima predstavljao već nekoliko puta, no ove godine dolazi sa svojim debitantskim dugometražnim filmom Svi sjeverni gradovi koji se prikazuje u nedjelju u 17 sati u MM centru. Tom će prilikom s Komljenom razgovor voditi umjetnik i novinar Davor Konjikušić.

Expanded Cinema u znaku višestrukih nastupa jedinstvenog Brucea McClurea

Stalni program 25 FPS-a Expanded Cinema putem izvanrednih izvedbi spaja filmski zvuk i sliku, ali i filmsku i glazbenu publiku. Ovogodišnji program obilježit će niz izvedbi svjetskog prvaka proširenog filma Brucea McClurea pod nazivom „Zveckanje kostima“. McClure će svojim performansima s više 16-milimetarskih projektora premjeriti i zabljesnuti tri kultna prostora Studentskog centra – Teatar &TD, Francuski paviljon i Kino SC. Festivalsko gostovanje Brucea McClurea organizirano je u suradnji s Multimedijalnim institutom (MI2).

Bruce McClure 2010. na 25 FPS-u ; Ustupio 25 FPS
Bruce McClure 2010. na 25 FPS-u ; Ustupio 25 FPS

Prvi put nakon izvedbe 1985. godine na MAFAF-u, Međuklupskom i autorskom festivalu amaterskog filma u Puli, domaća će publika u petak u 22 sata u Kinu SC moći pogledati zahtjevnu rekonstrukciju slovenske eksperimentalne baštine – Tetraplan, rad kultnog i misterioznog filmskog  kolektiva OM Produkcija. Tetraplan se izvodi kao hommage Ivanu Ladislavu Galeti i Tomislavu Gotovcu, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

Daïchi Saïto, Japanac s montrealskom adresom, eksperimentalni je autor i dobitnik Nagrade Fuji na 25 FPS-u 2009. godine, a 2012. godine sudjelovao je u programu Žiri predstavlja. Ove godine predstavit će se vlastitim filmom Engram povratka, raskošnim 35-milimetarskim metafizičkim putopisom u sinemaskopu koji će improvizacijskom izvedbom uživo uglazbiti montrealski bariton i bas-saksofonist Jason Sharp. Daïchi Saïto će održati i kino-predavanje Prostori između slika o svom radu s filmskom trakom.

Četiri hrvatska filma u programu Refleksi

Sva četiri filma iz hrvatskog programa Refleksi na sebi svojstven način se bave pitanjima prostora, krajolika i urbanizma. Miranda Herceg filmom Prvi udah promišlja prostor, Ana Hušman filmom Skoro ništa mapira krajolik kako bi dokučila kako i koje ga političke, ekononomske i socijalne odluke tvore, Darko Fritz filmom Novi Južni Zagreb ispisuje 50 godina urbanističkog razvoja Novog Zagreba, a Sve, još uvijek, u orbiti Dane Komljena i Jamesa Lattimera povezuje dva naoko nepovezana momenta u izgradnji Brazilije.

Refleksi se prikazuju u četvrtak 29. rujna u 18 sati.

Višestruki nastupi jedinstvenog Brucea McClurea obilježit će Expanded Cinema 12. Festivala 25 FPS

Stalni program Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, Expanded Cinema putem izvanrednih izvedbi spaja filmski zvuk i sliku, ali i filmsku i glazbenu publiku. Ovogodišnji program obilježit će niz izvedbi svjetskog prvaka proširenog filma Brucea McClurea, neotkriveni misterij Tetraplan slovenske eksperimentalno-filmske skupine Om Produkcija i raskošna projekcija filma Engram povratka autora Daïchija Saïta uz nastup uživo montrealskog glazbenika Jasona Sharpa. Festival 25 FPS održat će se od 29. rujna do 2. listopada u zagrebačkom SC-u, a s dijelom programa 6. i 7. listopada gostuje u riječkom Art-kinu Croatia. Ulaz na sva događanja Festivala je slobodan.

Tri večeri projekcijskih performansa pod skupnim nazivom Zveckanje kostima drugo je i do sad najopsežnije pojavljivanje njujorškog umjetnika, eksperimentalnog filmaša i performera Brucea McClurea na Festivalu 25 FPS nakon 2010. godine kada je prvi put zabljesnuo Zagreb u sklopu istog programa. Bruce McClure radi višestruke izvedbe za 16-milimetarske projektore koji u cijelom performansu igraju glavnu ulogu instrumenta za zvuk i sliku. Takav način rada s osnovnim filmskim elementima i projekcijskom mašinom, McClurea su premetnuli u dostojnog nasljednika radikalnih avangardnih umjetnika poput Kena Jacobsa, Hollisa Framptona ili Petera Kubelke. Jedinstveni, prodorni zvuk McClureovih performansa zauvijek ostaje u sjećanju svakoga gledatelja.

Bruce McClure svojim će performansima premjeriti tri kultna prostora Studentskog centra. U Teatru &TD u četvrtak 29. rujna u 22 sata oživjet će dva starija rada, iz 2006. i 2009. godine, i to kroz dva polusatna performansa s tri 16-milimetarska projektora okupljena pod nazivom Zveckanje kostima: Taj poticajni trenuak. Subotnji McClureov nastup u Francuskom paviljonu, Zveckanje kostima: Spajanje istine i neistine, odnosno Rotorattler, jednosatni je performans uživo s dva 16-milimetarska projektora koji će započeti u 23 sata. Premijera site-specific projekcijskog performansa komponiranog za Kino SC, za dva u kabini zatečena 35-milimetarska projektora, dva u dvorani postavljena 16-milimetarska projektora i dva stroboskopa održat će se posljednjeg dana 12. Festivala 25 FPS, u 22 sata i to pod nazivom Untitled, odnosno Zveckanje kostima: Komplimenti su najmračniji na danjem svjetlu. Festivalsko gostovanje Brucea McClurea organizirano je u suradnji s Multimedijalnim institutom (MI2).

Prvi put nakon izvedbe 1985. godine na MAFAF-u, Međuklupskom i autorskom festivalu amaterskog filma u Puli, domaća će publika u petak u 22 sata u Kinu SC moći pogledati zahtjevnu rekonstrukciju slovenske eksperimentalne baštine – Tetraplan.

Polusatni rad slovenskog kolektiva OM Produkcija iz 1981. godine izvest će jedan od četrdesetak članova kolektiva Amanda Fior Daliso uz pomoć četiri 16-milimetarska projektora, jedne superosmice i četiri projekcionista. OM Produkcija slovenski je filmski kolektiv koji djeluje od 1975., a čiji članovi stvaraju pod brojnim osobenjačkim pseudonimima – avatarima, nerijetko izvedenim kao posveta apsurdu. Tetraplan se izvodi kao hommage Ivanu Ladislavu Galeti i Tomislavu Gotovcu, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom te kao preddogađanje opsežnijeg predstavljanja enigmatičnog kolektiva 4. listopada na Kratkom utorku u Kinu Tuškanac.

Daïchi Saïto, Japanac s montrealskom adresom, eksperimentalni je autor i dobitnik Nagrade Fuji na 25 FPS-u 2009. godine, a 2012. godine sudjelovao je u programu Žiri predstavlja. Ove godine predstavit će se vlastitim filmom Engram povratka, raskošnim 35-milimetarskim metafizičkim putopisom u sinemaskopu koji će improvizacijskom izvedbom uživo uglazbiti montrealski bariton i bas-saksofonist Jason Sharp. „Engram“ ili „trag sjećanja“ fizička je promjena koja se pojavljuje u živom moždanom tkivu kao reakcija na podražaj, a smatra se da je zaslužna za opstojnost sjećanja. Engram povratka prošireni je film o pamćenju i prisjećanju koji se prikazuje u Kinu SC u nedjelju u 20 sati.

Oda inspiraciji – žiri Festivala 25 FPS u posebnim programima predstavlja filmske uzore i izvore inspiracije

O najboljim filmovima krunskog, natjecateljskog programa 12. Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS odlučuje tročlani žiri čiji se članovi već tradicionalno publici predstavljaju pomno kuriranim programima kojima otkrivaju izvore vlastite inspiracije i filmske metodologije. Program Žiri predstavlja prikazat će se u petak i subotu u 16 sati u Kinu SC, te u nedjelju u 17 sati u novodigitaliziranoj dvorani MM centra. Dvanaesti Festival 25 FPS održat će se od 29. rujna do 2. listopada u Zagrebu, nakon čega 6. i 7. listopada s dijelom programa gostuje u riječkom Art-kinu Croatia. Ulaz na sve programe Festivala je slobodan.

Kada gledatelji donose sud o nekom umjetničkom djelu, povode se jednadžbom – metoda plus stil jednako autorski pečat, no za samog tvorca djela, metoda je oružje. Realizaciji prethodi unaprijed određeni smisao, nakon kojeg slijedi organizacija strukture. Čitav umjetnički proces s te je strane moguće promatrati kao usustavljivanje, ili ukalupljivanje građe (krajolika, osoba, ideja…) u predodređeni koncept. Svrha programa Žiri predstavlja upravo je u upoznavanju publike s nadahnućima i metodama kojima u svom umjetničkom radu pribjegavaju članovi našeg stručnog žirija.

Američka umjetnica i filmska autorica Deborah Stratman kroz svoj bogati opus otvara mnoga pitanja o odnosu okoliša i sustava za kontrolu moći. Učenica je kalifornijske škole takozvanog „filma političkog kajolika“. Njen program dijelom prikazuje koncept metode u tvorbi iskaza, najupečatljivije demonstrirano u Munji (1976.) Paula i Marlene Kos, u kojem protagonistica zbog svoje „isprogramirane“ pojavnosti u kadru svaki put spektakularno propusti anticipirani bljesak munje u pozadini, dok tupa replika koju ponavlja podcrtava programatsku apsurdnost situacije. Ponavljanje pojedinih fraza do besmisla ocrtava otuđujući sustav u Zadnjim riječima (1967.), ranom ekscentričnom doku-uratku Wernera Herzoga. Metoda sinkronizacije čini da Robert De Niro progovori sedam jezika (kroz isto toliko glasova) unutar istog prizora u Sinkronizaciji (2006.) Antje Ehmann i Haruna Farockija, dok Hollis Frampton u Kritičnoj masi (1971.) asinkronitetom slike i zvuka produbljuje komunikacijski jaz između dvoje svađalica. Sklapanje slika s nepripadajućim im zvukovima metoda je koju Stratman često koristi u svom radu: O’er the Land (2009.), primjerice, pokušaj je tvorbe audio-vizualnog pandana nacionalnog identiteta i ideje slobode u SAD-u, upravo onoliko histeričan i polu-koherentan koliko i zvuči.

Njezin idejni prethodnik, Tom Palazzolo, u isti koš trpa bejzbolske utakmice, okupljanja neo-nacista, pitu od jabuka, rekonstrukcije građanskog rata, kečerske okršaje i još hrpu svega što čini autentičnu amerikanu, a sve pod krilaticom Uzmi ili ostavi (1973.).

Britanski umjetnik, kustos i pisac George Clark sa Stratman dijeli fascinaciju mutacijama krajolika i onome što one govore o ljudskoj patologiji, ali je koncept njegovog programa nešto osobnije, auto-bio-geografske prirode. Program pod nazivom „Filmovi umjesto mjesta“ sačinjen je od uradaka iz zemalja u kojima je Clark duže ili kraće boravio kroz zadnjih nekoliko godina. Filmove su mahom snimili autori u odsustvu iz svoje rodne zemlje, motivirani novim iskustvima i osjećajima nostalgije i otuđenja. Telefonski poziv u 0116643225059 (1994.) povezuje Apichatponga Weerasethakula u Chicagu s rodnom mu grudom u tajlandskoj pokrajini Khon Kaen. Joanna Margaret Paul čezne za svojom obiteljskom kućom u Wellingtonu (Thorndon, 1975.), Tito & Tita (Redateljeva mačka, 2013.) za svojom kućnom mačkom, honkonški „artivist“ Mok Chiu-yu melankoličan je zbog apolitičnosti svojih mladih suzemljaka (Pismo mladim intelektualcima u Hong Kongu, 1978.), a kalifornijska umjetnica Chick Strand u Meksiku snima poetski nadrealni esej o gubitku nevinosti i esenciji ljudskog duha (Guacamole, 1976.).

Treći član velikog žirija, srpski filmski autor i pjesnik Dane Komljen, festivalskoj se publici svojim radovima predstavljao već nekoliko puta. Poetski dokumentarac Sitna ptica prikazan je na 25 FPS-u 2013. godine, a godinu kasnije i Višak vjetra, film u kojem publika upoznaje Dejana i Bobana, braću blizance čiji su (mikro)životi svojevrsna preslika ekonomske, globalno političke i suvremene makro-slike. Preokupacija i preplitanje osobnog, političkog i ekonomskog nastavlja se i u Komljenovom dugometražnom prvijencu Svi severni gradovi čiji protagonisti, Boban i Boris, žive u napuštenom hotelskom kompleksu negdje na razmeđu Crne Gore i Albanije. Njihov suživot bez riječi prekinut je dolaskom Daneta, samog autora, što mijenja dinamiku postojećih odnosa i gradi novi. Film o bivanju zajedno pripovijedaju u off-u sami protagonisti uz nemalu pomoć citata iz Godardovog filma Strast te knjige Težina i milost Simone Weil. Trenutak u kojem i filmska ekipa postaje dio filmske priče još je jedna autorska intervencija u smjeru spajanja i bivanja zajedno u filmu – gledanju istog u kinodvoranama koje svojim mrakom poništavaju različitosti i dopuštaju, potiču zajedničko iskustvo.

Program Filmovi umjesto mjesta Georgea Clarka prikazuje se u petak u 16 sati u Kinu SC, Zarazni refreni Deborah Stratman dan kasnije u istom terminu, a Svi severni gradovi Dane Komljena u nedjelju u 17 sati u MM centru. Tom će prilikom s Komljenom razgovor voditi umjetnik i novinar Davor Konjikušić.

VAŽNI LINKOVI:
Službene stranice: www.25fps.hr
Facebook: https://www.facebook.com/Festival25FPS
Twitter: https://twitter.com/Festival25fps
Instagram: https://instagram.com/25fps_festival/
Vimeo: www.vimeo.com/festival25fps

[izvor informacije 25 FPS]