Povodom 40. obljetnice neprekinute promocije nezavisne kinematografije, umjetničkog i eksperimentalnog filma, u sezonu 2016/2017. MM centar ulazi s digitaliziranom dvoranom, a zahvaljujući potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

MM centar, smješten na dnu dvorišta Studentskog centra, od sredine je sedamdesetih godina 20. stoljeća bio jedno od ključnih mjesta za suvremenu umjetnost i film. Program je od samih početaka bio usmjeren na intermedijalna i multimedijalna strujanja i umjetničke prakse, promociju videa, kompjutorske animacije i video instalacija. Uz kinoprikazivačku djelatnost organiziran je niz konceptualnih akcija i intervencija u svakodnevne urbane prostore.

MM centar danas djeluje u okviru programskog koncepta Kulture promjene SC i specijalizirano je kino koje pozornost posvećuje inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Posebnu pažnju posvećuje domaćem i inozemnom kratkom filmu. MM nudi jedinstveno filmsko iskustvo pažljivo selektiranih programa u suradnji s etabliranim domaćim i inozemnim filmskim kustosima.

Kratki susreti; Ustupio KP
Kratki susreti; Ustupio KP

Sezonu započinjemo 22. rujna u 19:30 restauriranom verzijom filma Kratki susreti / Korotike vstreschi (1967.) ukrajinske redateljice Kire Muratove, koju nazivaju najbolje čuvanim draguljem sovjetske kinematografije. Ono što Kiru Muratovu čini jedinstvenom je što se ne uklapa ni u jednu institucionaliziranu filmsku tradiciju ili filmski kontekst, osim svoga. Naprotiv, uvijek se suprotstavljala i rušila niše u koje je bila svrstavana. Muratova se često igra žanrovima, koristeći pri tome montažu kao omiljeno filmsko sredstvo te stvarajući poetske, groteskne i kompleksne univerzume u kojima svaki lik ima svoje manične strasti, nade, strahove.

Kratki susreti njezin su prvi dugometražni film, koji je, zbog sovjetske cenzure, više od 20 godina bio zabranjen. Priča je to  o ljubavnom trokutu: geolog koji nikad nije prisutan, njegova žena koja ne može smisliti svoj posao, te njihova zajednička prijateljica i njegova ljubavnica, trokut iluzija koji će se raspršiti svakog časa. Poetski, vibrantan i istovremeno duboko melankoličan, ovaj film ističe njen jedinstven glas i viziju – dvojac utemeljen na paradoksima: romantičnost dolazi s razočarenjem, strast se pretvara u zaluđenost – i obratno. Glavnu ulogu u filmu tumači sama autorica, Kira Muratova, a uz nju se pojavljuje i kultni ruski kantautor Vladimir Vysotsky.

Kiru Muratovu predstavljamo u sklopu programa Kratke slike i programske cjeline Izvan fokusa fokusirane ne autore i filmske škole iz različitih zemalja čije stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije. Selektor programa otvaranja je ruski filmski kritičar, Evgeny Gusyatinskiy, ujedno i selektor dugometražnog programa za Međunarodni filmski festival u Rotterdamu orijentiran na filmove iz Istočne i Središnje Europe.

Do kraja rujna na rasporedu MM centra su radionica za kinooperatere, analiza dokumentarnih filmova te Festival 25 FPS, a kroz cijelu sezonu organizirat ćemo niz programa posvećenih obilježavanju 40. godišnjice djelovanja MM centra.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/

[izvor informacije Kultura promjene]