UZBUDLJIVA DOKUMENTARNA JESEN

Iako nas još uvijek prate kolovoške temperature, jesen je za petama, a sa sobom donosi uzbudljiv dokumentarni program u nezavisnim kinima diljem zemlje!

Ispod sunca ; Ustupio RL
Ispod sunca ; Ustupio RL

Festivalske uspješnice pobrinut će se da vam put od plaže od kina bude što bezbolniji uz ovogodišnjeg pobjednika 66. Filmskog festivala u Berlinu („Gori more“); najzabavniju i najtopliju priču o umiranju koju ste ikada imali priliku pogledati na velikom ekranu! („U suton života“); pokazati vam da „odjelo ne čini čovjeka“, ali čovjek u second-hand odjelu može srušit Wall Street („The Yes Men: Pobuna!“) te nevjerojatnu priču o „lažnoj stvarnosti“ iza kulise najpoznatije diktature na svijetu! („Ispod sunca“).

GORI MORE (Fuocoammare), r. Gianfranco Rosi (Italija, Francuska)

Gianfranco Rosi, jedini je redatelj dokumentaraca kojemu je pošlo za rukom osvojiti dvije najprestižnije festivalske nagrade, Zlatnog lava u Veneciji („Sacro Gra“) i Zlatnog medvjeda u Berlinu („Gori more“). Ovaj vizualno prekrasan film priča je o trenutno najpoznatijem europskom otoku, Lampedusi. Tamo živi Samuele, običan 12–godišnji dječak koji svaki dan ide u školu, voli se igrati praćkom i loviti. Na otoku, koji zadnjih 20 godina predstavlja spas za tisuće imigranata na putu u Europu, život, čini se, teče uobičajeno. Sudbine ljudi u potrazi za boljim životom lome se na obalama malog otoka u dokumentarcu koji vješto režijski spaja ljudske sudbine.

Kino-premijera: 22. rujna 2016.

U SUTON ŽIVOTA (Twilight of a Life),  r. Sylvain Biegeleisen (Belgija, Izrael)

Publika prošlogodišnjeg  ZagrebDoxa, u velikom je filmskom programu,upravo ovaj proglasila najboljim! Provjerite malu intimnu priču o prekrasnom odnosu majke i sina. Iako ima 94 godine i prikovana je za krevet, a doktori su joj namijenili samo nekoliko tjedana života, ona je ipak odlučila živjeti. Duhovita, iskričava i vesela starica iznenadila je i svog vlastitog sina! Emotivno i humoristično putovanje puno nade, iščekivanja i onih riječima neopisivih stvari koje nas vežu s ljudima koje volimo.

Kino-premijera: 20. listopada 2016.

THE YES MEN: POBUNA!

Oni su beskompromisni luđaci i uvjereni aktivisti, nevjerojatno kreativni i suludo hrabri. Ovo je treći dugometražni film jedne od najpoznatijih aktivističkih grupa – The Yes Men. U prethodnim epizodama, ovaj agilni aktivistički dvojac, lažno se predstavljajući, napravio je dosad neviđeno: govorili su na zatvorenom summitu WTO-a, dobili značajnu minutažu na BBC-ju kao predstavnici Dow Chemicalsa, izdavali lažne novine s fabriciranim naslovima i šokirali sve oko sebe, unoseći zbunjenost u korporativni svijet. Ovaj put, u dosad najluđoj seriji akcija, obrušili su se na – klimatske promjene. Novo uzbudljivo putovanje u originalnom razotkrivanju korporacijske pohlepe prikazuje četiri godine kreativnog ludila, urnebesnih strategija i osobnih sukoba dok se hrvaju s „nepobjedivim Golijatom“. Od sela u Ugandi do toksičnih naftnih polja u Kanadi, ovi ikonoklastični revolucionari raskrinkavaju velike naftne kompanije, lobiste, Wall Street i američku vladu, oboružani tek odijelima iz second-hand trgovina i besramnošću. Yes Men prenose optimističnu poruku o običnim ljudima koji pobjeđuju paralizu i vraćaju svijet pod svoje okrilje.

Kino-premijera: studeni 2016.

ISPOD SUNCA, Vitalij Manski, Rusija, Njemačka, Češka, Sjeverna Koreja, Latvija

Trenutno jedan od najvećih festivalskih hitova, zaranja u filmsku industriju Sjeverne Koreje te iz prve ruke razotkriva propagandne modele stvaranja korejskog nacionalnog narativa. Poznati ruski redatelj, Vitalij Manski, nakon godina pregovora, biva pozvan od strane vlasti Demokratske Narodne Republike Koreje da uz budno oko domaćeg redatelja, snimi film o „idiličnom“ životu u „najboljoj zemlji na svijetu“. Majstor doksa, na setu je uključio i svoju kameru te tajno snimao nastanak jedne korejske filmske produkcije, od namještanja filmskog seta, do posebno zanimljivog rada s „glumcima“ i neprestane promjene „dijaloga“, svaki put kada se partijskim komesarima neka replika nije učinila dovoljno revolucionarnom. U središtu je djevojčica Zin-mi na pragu ulaska „među odrasle“ koju u procesu odrastanja u korak prati partija. A sve njih zajedno, više od godinu dana, pratio je Manski. Na satu povijesti, na filmskom setu, u svakodnevnom životu, sve je zadano, kao i još jedan propagandni sjevernokorejski film, ali ovaj put kao predložak za prvorazredni kreativni dokumentarac jednog od trenutno najboljih europskih redatelja!

Kino-premijera: prosinac 2016.

Za više informacija posjetite FB stranicu Baš Volim Dokumentarce ili www.restartlabel.net

[izvor informacije Restart Label]