Novu sezonu Satiričko kazalište Kerempuh otvara velikim gostovanjem poznatog beogradskog kazališta, Ateljea 212 . Kazalište Atelje 212 ove godine obilježava 60. godina svog osnutka, a riječ je o jednom od najznačajnijih kazališta bivše Jugoslavije koje je svoju važnost i kvalitetu zadržalo i danas. Tako će se 16. i 17. rujna u 20 sati na velikoj sceni “Kerempuha” zagrebačkoj publici predstaviti s dvije produkcije, predstavom “Kafa i cigarete-pozdrav iz Beograda” Mije Knežević iz 2015. i “Egzibicionista” u režiji Milana Karadžića iz 2003., u želji da Zagreb vidi dio najnovije produkcije, ali i mali povijesni presjek Ateljea 212, s predstavom iz prošlog desetljeća.

Kafa i cigarete-pozdrav iz Beograda ; Ustupio SKK
Kafa i cigarete-pozdrav iz Beograda ; Ustupio SKK

U predstavi “Kafa i cigarete-pozdrav iz Beograda” riječ je o susretima – slučajnima ili priželjkivanima; odlascima – željenima ili iznuđenima; neizvjesnosti svakog trenutka prema kojem žurimo, neminovnost svakog trenutka koji nas očekuje. Jednom rječju sam život, neizmjerno bogat, satkan od nebrojeno mnogo slojeva i značenja, tuga i radosti, susreta i rastanaka – uz kavu i cigarete, možda se može makar malo bolje razumjti. U “Egzibicionisti” se psihodramom pokušava otkriti i riješiti problem jedne osobnosti, koja nesposobna da se uklopi u socijalno prihvatljiv oblik ponašanja, “pokazujući se” po parkovima, nekoliko puta dospijeva u zatvor i koja uprkos liječenju, kroz sukob dvaju psihijatara i dvjema teorijama, ponovno “posrće” i vraća se na početak, u zatvor.

Riječ je o dvije ansambl predstave snažnih autorskih poetika i s nizom zapaženih glumačkih ostvarenja. U predstavama igraju Milica Mihajlović, Nebojša Ilić, Tihomir Stanić, Dara Džokić, Milica Trifunović, Marko Grabež, Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Branimir Brstina, Vojislav Brajović i Vladislav Mihailović. U sklopu regionalne kulturne razmjene koju smatramo iznimno bitnim segmentom poslovanja i strategije, kazalište „Kerempuh“ kontinuirano pokreće suradnju i umjetničku razmjenu s najjačim kazalištima slične estetike u užoj i široj regiji. Cilj nam je upisati se u mrežu kulturnih metropola prikazivanjem vlastitih umjetničkih ostvarenja te dovođenjem vrhunskih kazališnih djela zagrebačkoj publici. Ostvarenje ove kulturne suradnje predstavlja bitan interkulturalni dijalog, snažnu umjetničku prezentaciju drugih kultura i umjetničkih ostvarenja te je od izuzetnog značaja u smislu jačanja kulturnih veza na razini dviju zemalja sa bogatom zajedničkom poviješću. U zadnjih nekoliko godina možemo se pohvaliti s iznimno uspješnim gostovanjima u Hrvatskoj i diljem regije, surađujemo s mnogim kazalištima, festivalima i organizacijama u zemlji i inozemstvu poput Mestnog gledališča ljubljanskog, Dramskog teatra Skopje, bečkog Akzent teatra, Sterijinog pozorja te Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

VIŠE O PREDSTAVAMA:
Kafa i cigarete-pozdrav iz Beograda
Egzibicionista

[izvor informacije Kazalište Kerempuh]