Film Po čovika, kojem je prikazivanje na festivalu u Torontu ujedno i svjetska premijera, bavi se obiteljskom pričom koja se odvija u jednom mjestu u Dalmatinskoj zagori i to u jesen 1991. godine kada desetogodišnja Mia i dvanaestogodišnja Lorena proživljavaju veliki i važan dan: njihov otac Mirko, bit će pušten iz ratnog logora u kojemu je kao zarobljenik proveo protekla tri mjeseca.

Po čovika ; Ustupio RL
Po čovika ; Ustupio RL

Inače, ovaj je kratkometražni film nastao kao pobjednički projekt natječaja ‘Jedna slika iz Domovinskog rata‘ koji su pokrenuli HAVC i Ministarstvo branitelja, a priča Povratak (prema kojoj je scenarij za Po čovika i nastao) integralni je dio romana ‘Živjet ćemo bolje’ za koji je scenaristica Maja Hrgović prošle godine nominirana za Nagradu Europske unije za književnost (EU prize for literature).

‘Rad na scenariju bio je posve netipičan: priču o djevojčicama čiji je otac pušten iz logora na razmjeni zarobljenika uzela sam iz života, filtrirala je kroz fikciju i zatim vratila u život ovim filmom koji je tako divno prokrvljen, koji pulsira. Bilo je to emocionalno iscrpljuće iskustvo, ali u svakom trenutku vjerovali smo u priču, to je jedna od onih malih, a velikih, koje zaslužuju – zahtijevaju – da se ispričaju. Trebalo se poklopiti nekoliko sretnih okolnosti da bi se to dogodilo – prvo, scenarij je došao u ruke izuzetnoj, talentiranoj redateljici Kristini Kumrić koja je iz priče s puno senzibilnosti izvlačila skrivene slojeve, a drugo, ulogu junakinje nosi čudesna Janja Avdagić, djevojčica za koju vam je nakon samo desetak minuta na setu jasno da je rođena glumica. Ona je pravo malo čudo i veselim se što će je svijet vidjeti baš u Torontu, na ovom velikom festivalu’ – ističe scenaristica Maja Hrgović.

Informacije o filmu:

Scenaristica: Maja Hrgović
Redateljica: Kristina Kumrić
Producenti: Vanja Jambrović, Tibor Keser, Restart, Hrvatska
Koproducentica: Hélène Mitjavile, Melocotonfilms, Francuska
Izvršni producent: Ivan Kelava

Glavne glumice: Janja Avdagić, Leonarda Živković
Sporedni glumci: Franjo Dijak, Marina Redžepović, Nikša Butijer, Igor Hamer, Jelena Kordić
DOP: Igor Zelić
Montažer: Frano Homen
Scenografkinja: Ivana Škrabalo
Kostimografkinja: Zorana Meić
Tonski snimatelj i oblikovatelj zvuka: Borna Buljević
Casting: Oriana Kunčić

[izvor informacije Restart Label]