Otvoren Cafe Sjedi 5 s domaćim ledenim čajevima, hranom lokalnih farmera, istarskim vinima i – plavim vinom

U petak točno u podne je otvoren Cafe Sjedi 5 na adresi Tkalča 84 u Zagrebu. Najfinija hrana, vino i pivo su iz Istre stigli ravno u srce Zagreba.

Prema posjećenosti otvorenja Cafe Sjedi 5, ovakvo mjesto je mnogim Zagrepčanima nedostajalo. Povodom otvorenja, svi posjetitelji su mogli besplatno probati neku od hrane koju nudi kafić, sa sastojcima od lokalnih OPG-ova i s Malog Placa s Tavana začinjenih s istarskim vinima, sirevima i pivama. Prema reakcijama gostiju, najviše su ih oduševili domaći ledeni čajevi koje samostalno radimo, a zaslađujemo samo s medom.

Cafe Sjedi 5 ; Ustupio CF5
Cafe Sjedi 5 ; Ustupio CF5

Novo cool mjesto u gradu za stvarno finu kavu, vina i klopu možete posjetiti svakim danom do ponoći. Ujutro će terasa biti savršeno mjesto za prvu kavu, tijekom dana za poslovni sastanak i nešto fino za pojesti, a navečer za fino vino, bruskete odnosno fino istarsko pivo.

Posebnost ovog kafića je i plavo vino. Koje dolazi iz Španjolske. Riječ je Vinu Azul, koji je po tipu zapravo Chardonnay s dodanim antocijanom iz crnog grožđa koji se tamo prirodno nalazi. Vinogradi ovog vina su u mjestu Almería 400 kilometara udaljeni od Madrida i prostire se na gotovo milijun i pol kvadratnih metara.

Koliko mi znamo, vino poslužuje samo jedan restoran u Splitu, a u Zagrebu smo jedini gdje možete probati plavo vino.

Radno vrijeme Cafe Sjedi 5 je svaki dan do ponoći.

“Htjeli smo ponuditi i jednostavnu hranu. Umjesto da većina ljudi kupi nešto usput u pekari pa sjedne na kavu, kod nas može jeftinu i jednostavnu hranu naručiti. Specijalitet su nam kruh i namazi. Tri vrste kruha i tri vrste namaza i puno svježeg povrća. Sve glavne sastojke za hranu nabavljamo s Malog placa s Tavana tako da točno znamo gdje je nastala hrana i kako je došla do nas. Gostima ćemo uz hranu pokazati i pločicu s pričom o jednom od naših dobavljača, odnosno pričom kako je nastala hrana u tanjuru. Kod prozora je polica s knjigama, free book exchange, mjesto gdje svatko može donijeti knjigu koju je pročitao i uzeti drugu novu. Osigurali smo i mjesto za ‘Malu policu za velike stvari’ gdje ćemo uz pomoć neprofitnih udruga prezentirati njihov rad, suvenire i skupljati donacije da im rad bude još lakši. U menu smo vratili neke stvari koje smo mogli probati samo kod baka, čisti kakao s malo medo kao i napitak od mlijeka i meda za hladne dane. Ukratko, po tome smo drugačiji.” – rekao je Andrej Gržančić, vlasnik kafića.

Sva naša vina dolaze iz Istre – najbogatije vinske regije u Hrvatskoj! Dokaz koliko su istarska vina dobra, a Istra savršeno mjesto za uzgoj vinove loze govori i odabir Istre među deset najboljih vinskih regija u Europi prema portalu Best European Destinations!

Kod nas probajte neka od najboljih istarskih vina:
Matošević Chardonnay
Kozlović Muškat
Zigante Malvazija
Cattunar Merlot
Zigante Teran
Laguna Cabernet Sauvignon Festigia

[izvor informacije Cafe Sjedi 5]