Adventska glazbena raskoš uz Bacha, Monteverdija i Rahmanjinova

Vokalni Ansambl Antiphonus pod umjetničkim okriljem dirigenta Tomislava Fačinija, čije je lice javnosti poznato s malih ekrana gdje je u šouu Maestro jedan od članova žirija, na prvu nedjelu Došašća pod svečanim svodom Crkve Sv. Katarine, otvara svoj sad već tradicionalni ciklus od četiri koncerta – Trinitas.

Poznat po svojim vrlo nadahnutim nastupima isprepletenima svim žanrovima koje izvodi isključivo komorno, čak i kada su na repertoaru kompleksni vokalno-instrumentalni odabiri, Antiphonus će sljedeće nedjelje 29. studenog s početkom u 20 sati, u potpunoj glazbenoj adventskoj raskoši, izvesti Bachov virtuozni motet Singet dem Herrn ein neues Lied, kao i Monteverdijeve psalme iz Selve morale et spirituale, i to začinjene trima verzijama riječi svetog Šimuna starca, pošto je ugledao dijete Spasitelja; Sad otpuštaš slugu svoga… Nunc dimittis – Byrda, Pärta i Rahmanjinova.

Antiphonus glazbenici ; Ustupila IC
Antiphonus glazbenici ; Ustupila IC

Dok su neki od programskih vrhunaca sve hvaljenijeg Antiphonusa lanjske sezone bili Bachova Muka po Ivanu, Cavallierijevo Prikazanje duše i tijela, madrigali Monteverdija, Gesualda, Luzzaschija, Šipuša, kao i nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama te turneja s Krešimirom Špicerom i Edinom Karamazovim, ovu je sezonu započeo nevjerojatno dobro posjećenim, prvim koncertom iz ciklusa Triade kada su u Muzeju za umjetnost i obrt maestralno izveli Purcellovu operu Didona i Eneja, jednu od omiljenih baroknih opera koja i dan-danas ima svoje mjesto ‘pod suncem’ u najznačajnijim opernim kućama u svijetu.

Ulaznice po cijeni od 70 kuna za koncert u Crkvi Sv. Katarine mogu se nabaviti sat vremena prije pa do početka koncerta na blagajni na ulazu, a umirovljenike, studente i učenike očekuje standardan popust i ulaznice za 35 kuna.

[izvor informacije IC]