Redatelj Gaspar Noé izgradio je reputaciju na šokantnim filmovima “Nepovratno” (“Irreversible”) i “Ulaz u ništavilo” (“Enter the Void”), pa je bilo za očekivati da će njegov najnoviji film “Ljubav” slijediti tradiciju. Već prvi kadar filma eksplicitan je prizor seksa. Njime želi dati do znanja o kakvom se filmu radi i ujedno rasteretiti gledatelja od šoka. Štoviše, bilo bi prikladnije da je film nazvan “Seks” a ne “Ljubav”, ali ne zbog količine necenzuriranog seksanja, već radi seksa kao glavnog pokretača emocija i postupaka glavnih likova.

Priča je vrlo jednostavna – prati se uspon i krah ljubavne veze dvoje mladih ljudi, a začinjena je raznolikim seksualnim maštarijama sprovedenim u djelo. Film ne teče linearno i prepun je redateljevih stilskih intervencija, od snimanja likova s leđa do stroboskopskih bljeskova. Također je svaki kadar u filmu odvojen crnim kadrovima, koji predstavljaju treptanje kamere, odnosno voajerizam nas gledatelja. Stilski najviše podsjeća na “Ulaz u ništavilo”, iz kojeg je preuzeta maketa hotela “Love” za dekoraciju sobe glavnog lika, te kontroverzni kadar ejakulacije sjemena prikazan iz vagine.

Love ; Ustupio CF
Love ; Ustupio CF

Noé nije jedini renomirani redatelj koji je žudio necenzurirani snošaj prenijeti na kino platno. Stanley Kubrick je to donekle uspio sa filmom “Oči širom zatvorene” (“Eyes Wide Shut”), nakon čega je mogao mirne duše umrijeti. Noé se već pokušao u tom poduhvatu u skoro svim svojim filmovima, no bez suzdržavanja to je učinio jedino još u kratkometražnom segmentu “We Fuck Alone” iz omnibusa “Destricted”, koji možete pogledati na YouTubeu.

Autentičnosti filma pridonosi korištenje većinom naturščika za glumce (nalazio ih je po zabavama i klubovima), no prisutnost pravih glumaca mogla je film napraviti čvršćim dramaturškim djelom. Monica Bellucci i njen tadašnji suprug Vincent Cassel prvotno su pristali da glume u “Ljubavi”, no na kraju su ipak odustali. Shvatili su da se ipak ne bi seksali pred kamerama, pogotovo ne utroje sa transvestitom.

Love ; Ustupio CF
Love ; Ustupio CF

3D kao izbor tehnike snimanja ovog filma na početku ne djeluje kao potreban, pogotovo što scene seksa ne djeluju prostorno. No razvojem filma vidi se doprinos 3D-a – pokazuje se klaustrofobičnost ili prostranost koje određene ljubavne veze bude. Tu je i osjećaj prisnosti, koji je izrazito naglašen 3D-om u kućnim snimkama ljubavnog para, u kojima samo što ne iskoče iz platna. Kad smo kod iskakanja, ljubitelje 3D-a će razveseliti (ili neće), krupni plan ejakulacije penisa ravno u kameru. Za sve postoji prvi puta.

Tihoni Brčić

Informacije o filmu:

Ljubav 3D
Love (2015.)
Les Cinémas de la Zone, RT Features, Rectangle Productions, 2015.
Trajanje: 135 min
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Redatelj: Gaspar Noé
Glume: Aomi Muyock, Karl Glusman, Klara Kristin, Juan Saavedra, Gaspar Noé, Vincent Maraval, Benoît Debie, Isabelle Nicou, Stella Rocha, Déborah Révy, Xamira Zuloaga

Ljubav 3D – Movie Site
Love 3D – IMDb