Put do slave 3D IMAX
The Walk 3D IMAX (2015.)
Redatelj: Robert Zemeckis
Glumci: Joseph Gordon-Levitt, Charlotte Le Bon, Ben Kingsley, James Badge Dale
Žanr: avanturistički, triler
Trajanje: 123 minuta
Država: SAD

Put do slave 3D IMAX - Poster ; Ustupio CF
Put do slave 3D IMAX – Poster ; Ustupio CF

Sadržaj:
Uz pomoć mentora Pape Rudyja (Ben Kingsley) i neobične grupe međunarodnih novaka, Petit i njegova družina nadjačat će sve izglede, izdaje, razmirice i bezbrojne opasnosti kako bi uspjeli u svom ludom planu. Robert Zemeckis, redatelj bezvremenskih hitova kao što su Forrest Gump, Brodolom života, Povratak u budućnost, Polar Express i Let ponovno se koristi najmodernijom filmskom tehnologijom kako bi publici dočarao emotivnu i fantastičnim likovima ispunjenu priču. Uz inovativnu fotorealističnu tehnologiju i IMAX 3D vještinu, film Put do slave je istinsko filmsko iskustvo, prava prilika za filmofile diljem svijeta da osjete kako je to biti u oblacima. Sam film ljubavno je pismo Parizu i New Yorku 70-ih godina prošloga stoljeća, ali iznad svega, to je ljubavno pismo dvama tornjevima Svjetskog trgovačkog centra u njihovom punom sjaju. Dvanaest ljudi hodalo je po Mjesecu, ali samo je jedan čovjek – Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) – hodao po nepreglednoj praznini između dva tornja Svjetskog trgovačkog centra.

Put do slave 3D IMAX – Movie Site
The Walk 3D IMAX – IMDb

Moja majka
Mia Madre (2015.)
Redatelj: Nanni Moretti
Glumci: Margherita Buy, John Turturro, Giulia Lazzarini
Žanr: drama
Trajanje: 106 minuta
Država: Italija, Francuska

Sadržaj:
Margherita je redateljica koja snima film sa slavnim američkim glumcem Barrijem Hugginsom koji je pravi davež na setu. Daleko od snimanja, Margherita se trudi održati na okupu svoj život usprkos majčinoj bolesti i kćerinoj podivljaloj adolescenciji.

Nagrade i festivali:
Cannes Film Festival 2015 – nagrada Ekumenskog žirija, nominacija za Zlatnu palmu
David di Donatello Awards 2015 – najbolja glavna i sporedna ženska uloga
Italian National Syndicate of Film Journalists 2015 – Srebrna vrpca za najbolju glumicu

Moja majka – Facebook
Mia Madre – IMDb

Taxi
Taxi (2015.)
Redatelj: Jafar Panahi
Glumci: Jafar Panahi
Žanr: drama
Trajanje: 82 minuta
Država: Iran

Sadržaj:
Žuti taksi vozi se živim i šarenim ulicama Teherana. U njega ulaze različiti putnici, te u razgovoru s vozačem iskreno izražavaju svoje stavove. Vozač nije nitko drugi nego redatelj Jafar Panahi. Njegova kamera, postavljena u taksiju (koji je postao svojevrstan mobilni filmski studio), snima duh iranskog društva kroz ovu komičnu i dramatičnu vožnju…

Nagrade i festivali:
Berlin International Film Festival 2015 – Zlatni medvjed, nagrada FIPRESCI
Fribourg International Film Festival 2015
Sydney Film Festival 2015

Taxi – Facebook
Taxi – IMDb

Savršen dan
A Perfect Day (2015.)
Redatelj: Fernando León de Aranoa
Glumci: Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko, Mélanie Thierry
Žanr: drama
Trajanje: 106 minuta
Država: Španjolska

Sadržaj:
‘Savršen dan’ predstavlja dramu koja govori o humanitarnom radu tokom rata na prostorima bivše Jugoslavije. Radnja se odvija u malom bosanskom selu čiji bunar biva zagađen. Troje junaka članova organizacije Liječnici bez granica dolaze u selo u nadi da će riješiti problem i spasiti jedini izvor vode za lokalno stanovništvo. “Film koristi humor kao odmak od surove realnosti: komedija najluđa i odlučna a ujedno i očajna, često se događa u samom središtu tragedije jer ne postoji mjesto na zemlji gdje je to više potrebno”, rekao je redatelj. Cjelokupna radnja odvija se u 24 sata, a na putu im stoji mnoštvo prepreka. Slijedi brza utrka protiv vremena jer ovaj film nema vremena za gubljenje.

Savršen dan – Facebook
A Perfect Day – IMDb

Amy
Amy (2015.)
Redatelj: Asif Kapadia
Glumci: Amy Winehouse
Žanr: dokumentarni, biografija, glazbeni
Trajanje: 128 minuta
Država: Velika Britanija

Sadržaj:
Film sadrži do sada neviđene arhivske snimke i govori o tragičnoj priči ispričanoj njezinim riječima. Amy Winehouse umrla je u 27. godini života, 27. srpnja 2011. godine, od trovanja alkoholom. Bila je talent koji se rađa jednom u generaciji. Pisala je pjesme i pjevala od srca, ostavljajući publiku opčinjenu njezinom magijom. Tragično je što se zbog svojih problematičnih veza, globalnog uspjeha i nestandardnog načina života pod povećalom medija potpuno emotivno raspala. 128-minutni dokumentarni film Asifa Kapadie o nevjerojatnoj glazbenici, šesterostrukoj dobitnici nagrade Grammy!

Amy – Movie Site
Amy – IMDb

Marsovac
The Martian (2015.)
Redatelj: Ridley Scott
Glumci: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig
Žanr: akcija, avantura, ZF
Trajanje: 130 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Astronaut Watney ostao je sam na nemilosrdnom planetu na kojem raspolaže tek oskudnim zalihama te se mora osloniti na svoju inventivnost, domišljatost i duh kako bi preživio i pronašao način kako na Zemlju poslati signal da je još uvijek živ. Milijunima kilometara dalje, NASA i tim međunarodnih znanstvenika neumorno rade kako bi “Marsovca” vratili kući, dok njegovi kolege iz posade istovremeno kuju plan za odvažnu, a možda i nemoguću misiju spašavanja. Dok se priča o nevjerojatnoj hrabrosti razvija, svijet se ujedini u želji da se Watney sigurno vrati na Zemlju. Tijekom misije na Mars, astronauta Marka Watneyja (Matt Damon) njegova posada smatra mrtvim nakon žestoke oluje te ga ostave za sobom. Ali, Watney je preživio i zatekne se nasukan i sam na negostoljubivom planetu.

Marsovac – Movie Site
The Martian – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaYouTubeIMDb]