VIJESTI IZ BUDUĆNOSTI:

Kraj je veljače. Noć dodjele prestižnih Oscara koji dodjeljuju po 88.-i puta u raskošnoj dvorani u Los Angelesu, a koju prati i mase uzbuđenih poklonika pred televizijskim ekranima u iščekivanju objavljivanja pobjednika. Favoriti se uglavnom znaju, i onda slijedi veliko iznenađenje. U konkurenciji za najbolji strani film pobjeđuje apsolutni autsajder, crnogorski predstavnik ‘Ti mene nosiš’ redateljice Ivone Juke nastao u koprodukciji Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore.

Ti mene nosiš - Poster ; Ustupio KM
Ti mene nosiš – Poster ; Ustupio KM

A kako je uopće i došlo do toga da koprodukcijski film u kojem Crna Gora samo manjinski sudjeluje? (Informacija na LINK-u) Komisija u sastavu redatelja Gojka Kastratovića, Marije Perović i Željka Sošića, producenata Zorana Živkovića i Sanje Jovanović, dramskog pisca Stevana Koprivice i glumice Ivane Mrvaljević, tajnim glasanjem odabrala je Jukin film kao kandidata za najprestižnije svjetsko filmsko priznanje.

Film je ispunio sve uvjete propisane u Specijalnim pravilima Američke filmske akademije te je bio jedini prijavljeni kandidat na javni natječaj Ministarstva kulture. Realiziran je u koprodukciji Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, a za natječaj ga je kandidirala producentska kuća ‘Galileo production’ iz Podgorice čiji je član Nikola Vukčević prošle godine i sam bio kandidat za Oscara sa svojim filmom ‘Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa’

Ministarstvo kulture Crne Gore, koje je član European Film Promoton, krajem godine imati će promociju filma ‘Ti mene nosiš’ na Beverly Hillsu, u okviru Američkog filmskog marketa. Ovaj se projekt pokazao kao najpoželjniji model suradnje u regionalnoj kinematografiji, čime se za filmski sektor osigurava potpuna integracija u suvremene svjetske trendove, a filmovima omogućuje solidan prodor na regionalno tržište.

Spomenimo da je ‘Ti mene nosiš’ prikazan na mnogim domaćim, regionalnim i svjetskim festivala, među kojima se ističu Karlovy Vary Film Festival, Pula Film Festival, Film Festival Herceg Novi i zadarski Avvantura Film Festival, a pozvan je i na mnoge druge kao što su International Film Festival of India, Goa, Filmfest München i FEST – Međunarodni filmski festival u Beogradu. Do sada je dobitnik slijedećih nagrada: Nagrada Breza za najbolju debitanticu, Zlatna Arena za najbolju kameru, Zlatna Arena za najbolje vizualne efekte, Zlatna Arena za najbolju glazbu, Zlatna Mimoza za najbolju režiju te Grand Prix za najbolji film.

Film nominiran je i za ‘europskog Oscara’ kojeg dodjeljuje Europska Filmska Akademija.

Zanimljivo je da se odličnim kritikama koje potpisuju regionalni novinari kao što su Nenad Polimac, Miljenko Jergović, Krešimir Bobaš i Vesna Pažin, pridružio i američki Hollywood Reporter, koji je uspješno predvidio kako je ‘Ti mene nosiš’ zahvaljujući snažnim glumačkim izvedbama i visokim produkcijskim standardima kandidat za Oscara’.

A još je zanimljivije kako je hrvatski daleko hvaljeniji kandidat za Oscara ‘Zvizdan’, koji je nastao u hrvatsko-srpsko-slovenskoj koprodukciji, premoćno potukao Jukin film ‘Ti mene nosiš’ kao hrvatskog kandidata (opširnije pročitajte na LINK-u). Međutim, glasači Američke filmske akademije su odlučili drugačije, tako da je predstavnik Crne Gore dobitnik Oscara za najbolji strani film na 88.-oj dodjeli prestižnih kipića.

Vijesti iz budućnosti donosi Robert Jukić, Zagreb, 26.09.2015.