Zvijezde poput Madonne, Michelle Pfeiffer i Pierce Brosnana podizali su svoje bebe i djecu prema metodama programa Najsretnija beba, renomiranog američkog pedijatra dr. Harveya Karpa. Kako udruga Najsretnija beba Hrvatska provodi taj program u našoj zemlji,željela bi se osvrnutina slučaj glumice Doris Pinčić Rogoznice koja je izjavila da je udarila svoje jednogodišnje dijete. Kroz neke medijske komentare dobiva se dojam da je blago nasilje nad djecom prihvatljiva odgojna mjera bez posljedica. No, da li je baš tako?

Majka i dijete ; Foto TB

Izbjegavanje nasilja primjenom dječjeg jezika ; Foto Iva Krmpotić Urbić

Čak dok spavaju, djeca reagiraju na ljutiti govor odraslih, pa kako ne bi i na fizičko kažnjavanje? Snimanjem mozgova beba magnetskom rezonancom, utvrđeno je da u dijelu zaduženom za kontrolu emocija i stresa tada dolazi do povećane aktivnosti. Kod fizičkog kažnjavanja ta aktivnost je još veća. Roditeljski postupci snažno utječune samo na psihički razvoj djece, već i na fizički razvojdjeteta. Konkretno, razvoj njihovog živčanog sustava i stvaranje fizičkih veza u mozgu.

Nažalost, zbog neznanja i očaja, ispadi bijesa i nepoželjno ponašanje često se fizički kažnjavaju. Dijete tada razvija tendenciju prema depresivnosti, agresivnosti prema drugoj djeci i prkosuautoritetu. U SAD-u djeca koriste i oružje kako bi riješili neke svoje frustracije i sukobe. Danas već i u Hrvatskoj imamo slučajeve nasilnih školaraca koji fizički napaju učitelje, a u tome ne vide ništa loše. Agresivno ponašanje postaje normalno.

Majka i dijete ; Foto TB

Izbjegavanje nasilja primjenom dječjeg jezika ; Foto Iva Krmpotić Urbić

Međutim, sve se to može vrlo lako izbjeći već u najranijoj dobi u kojoj se nalazi i jednogodišnji Donat, koji je dobio po guzi jer je htio nešto potrgati. Prema izjavama gđe. Doris izgleda da mu je logički i na široko pokušala objasniti da se to ne radi. Donat se na to razljutio jer mu je zabranjeno nešto jako zanimljivo, a nije mu bilo jasno zašto. Međutim da je primijenila dječji jezik programa Najsretnija beba, do nasilja jednostavno ne bi došlo.

Milijuni roditelja koji u 30 zemalja svijeta koriste metode tog programa, to znaju iz vlastitog iskustva. Primjerice, da je gđa. Doris pravilno koristila kratke rečenice i puno ponavljanja, Donat bi se brzo smirio. Tek kad bi shvatio da ga je mama razumijela, moglo mu se objasniti zašto se stvari ne trgaju i zatim mu odvratiti pažnju omiljenom igračkom ili aktivnošću.

Djeca često prkose roditeljima i autoritetu jer smatraju da ih nitko ne razumije, ne poštuje ili ne obraća pažnju na njihove potrebe. Također se zaboravlja da djeca imaju ograničenja, posebno kad se radi o kontroli bijesa i razumnog razmišljanja. Ona nisu mali ljudi – više su kao mali neandertalci! Ne razumiju odnos uzroka i posljedica, isprobavaju granice koje im roditelji postavljaju i pokušavaju naći način kako ih nadići. Baš zato su u stanju zdušno trgati maminu omiljenu narukvicu ili bacati tatin telefon na pod.

Ni odrasli nisu imuni na ono što im se događalo u djetinjstvu. Istraživanje su pokazala da osobe koje su bile izložene fizičkom zlostavljanju imaju problema s kontrolom emocija i agresije, depresivne su i nasilne prema svojoj djeci. Jedno je sigurno – zdrava obiteljska atmosfera uvelike pridonosi zdravlju pojedinca. Treba je graditi od samog rođenja, samo treba naučiti kako.

Tekst: Iva Brčić, udruga Najsretnija beba Hrvatska