Riječ selektora: Četiri razloga zbog kojih me raduje pokretanje prvog Festivala kršćanskog kazališta

Pokrenut je prvi Festival kršćanskog kazališta! Sedam dana – od subote 30. svibnja do petka 5. lipnja 2015. – u dvorani sv. Franje (Sveti Duh 31, iza crkve sv. Antuna na Sv. Duhu) u Zagrebu s početkom u 20 sati prikazat će se sedam odličnih predstava. Više o tome OVDJE. Svih sedam uz preporuku za gledanje! Pri tome je pokretanje ovog festivala doista radostan događaj zbog četiri razloga.

Krabulja crvene smrti ; Ustupio FKK
Krabulja crvene smrti ; Ustupio FKK

Prvi razlog: prvi hrvatski kazališni festival s kršćanstvom u naslovu!

Kazališni festival je poseban događaj, on je uvijek izbor iz redovnog repertoara jer želi pokazati najbolje unutar neke odrednice koju stavi u naslov – ili žanrovske (festival komedije, hrvatske drame), ili tematske (subverzivni festival, kritika društva, zadana tema), ili prostorne (hrvatsko kazalište), ili profesije (festival glumca), itd. U ovom slučaju istaknut je svjetonazor u naslovu. Kršćanski! Prvi put na kazališnom festivalu u Hrvatskoj!

Svaka predstava ima svoj svjetonazor, političku ideju/ideologiju i estetiku. Svaka! I ona koja tvrdi da nema. Visoka umjetnost, ona koja se službeno smatra vrijednom, koja dobiva puno novaca i ima medije iza sebe uvijek odražava vladajući svjetonazor u društvu. U našem europskom društvu u 20. stoljeću vlada ateistički svjetonazor (s dvije dominantne ideologije, komunističkom i neoliberalnom). Slijedeći taj svjetonazor, umjetnost je prvo kritikom pokušala popraviti društvo, a onda je, u službeno praznom svijetu bez Boga, malo po malo skliznula u kritizerstvo, nametanje crne slike svijeta i provokaciju izbacivši temeljne vrijednosti kao lažne a pozitivne emocije kao kič. Koliko puta ste s predstave izišli skoro puzeći kroz vrata? I koliko je vas zbog toga prestalo ići u kazalište?

Naime, problem suvremene umjetnosti je da odražava vladajući svjetonazor, ali ne i svjetonazor većine koja ima kršćanski svjetonazor. On pak kaže da svijet ima smisla jer ima Boga. Zato suvremeno kazalište gubi publiku, ali zato je bilo važno staviti taj svjetonazor u naslov da publika vidi o čemu se radi. No, zato nije bilo lako staviti svjetonazor u naslov. I sami se kršćani nekad plaše naglas izgovoriti vlastito uvjerenje jer ih se zbog toga neprestano proglašava „nazadnima“, „glupima“. Baš me briga kako će me tko nazvati! To je moj svjetonazor.

Drugi razlog: bilo je predstava za dobru selekciju!

Niti jedan svjetonazor sam po sebi ne garantira automatski i dobru predstavu. Zato su organizatori festivala (Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i VERITAS – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga) raspisali natječaj, oformili povjerenstvo (prof. dr. sc. Sanja Nikčević, mr. sc. Tanja Popec i dr. sc. fra. Josip Barbarić). Onaj drugi razlog radosti zbog ovog festivala je činjenica da je bilo dovoljno kazališno kvalitetnog programa. Sedam odličnih predstava! Istina, većinom su amaterske i studentske uz gosta (splitski glumac Trpimir Jurkić s monodramom „Zapisi iz nevremena“ nastalom prema tekstovima don Branka Sbutege), ali su sve kazališno vrijedne i zanimljive.

Treći razlog: publika uzdignute glave!

Kazalište je nastalo iz svetog (rituala) i do 20. stoljeća je služilo na pouku, na radost i na uzdizanje publike. To znači da se iz kazališta izlazilo uzdignute glave. Unatoč svim naporima suvremene umjetnosti, nama svima ta funkcija kazališta i taj osjećaj – nedostaje! Prvi festival kršćanskog kazališta je važan jer će se publika nasmijati ili zaplakati, smijati do suza, ali će na kraju izaći – uzdignute glave.

Bez obzira radi li se u predstavi o sretnim krajevima kao u zanimljivom teatru sjena iz Marije Bistrice koji priča o čudima Majke Božje na temelju knjige koju je prije 200 godina napisao bistrički župnik Petar Berke „Kinč osebujni“ ili pobjedi župnika nad nečastivim u šumi u predstavi Denisa Peričića „Pekel na zemli“, Umjetničke akademije iz Osijeka gdje trojica glumaca u viroznoj glumačkoj igri predstavljaju i brojne likove i nebo i zemlju. Ili se radi o tragičnim pričama kao o kugi koja kažnjava grijehe u predstavi „Krabulja crvene smrti“ E. A. Poea koju izvode bjelovarski srednjoškolci u vrlo snažnoj predstavi ritualnog teatra svega u crvenom/bijelom/crnom ili o teškoj odluci silovane žene koju svi nagovaraju na pobačaj (predstava Silvane Dragun „Feniks“ Studija Ilirik iz Splita).

Nude se različite teme, ali zajedničko je da sve predstave pokazuju pojedinca kao dio svijeta u kojem ima Boga! Zato će nas prerano umrla djevojka poučiti da se treba radovati malim stvarima u životu jer su one Božji dar koji često ne primjećujemo („Naš grad“ T. Wildera, jedna od najznačajnijih američkih drama o životu dvije susjedske obitelji u izvedbi zagrebačkih bogoslova), a žrtvovan život Maksimilijana Kolbea za drugog (zagrebačka izvedba talijanskog mjuzikla „Život za život“ Daniele Riccija) ima smisla u svijetu koji je Krist otkupio.

Četvrti razlog: otvara prostor za dalje!

Festival je jako važan jer je na radost izvođačima koji su imali hrabrosti postaviti na scenu ono što vole i iza čega stoje! To više što je polovica predstava u izvođenju mladih ljudi nastala na njihov izbor i inicijativu (mladi iz Marije Bistrice, Bjelovara, Osijeka, Zagreba!), a zastupljeni su različiti gradovi pa se doista može govoriti o hrvatskom festivalu!

Zbog svega ovoga čestitam organizatorima, a naročito fra. Josipu Blaževiću, na inicijativi i trudu oko pokretanja, svim prijavljenima na odabiru religiozne teme, svim odabranima na izvrsnim predstavama. Sigurna sam da će i izvođači i publika uživati! Sigurna sam i da će festival i opstati! Uz to, sigurna sam, da će taj festival ohrabriti i profesionalce pa ćemo u idućim godinama imati i profesionalnu selekciju na izbor!

Sanja Nikčević | preuzeto s portala Bitno.net |

PRVI FESTIVAL KRŠĆANSKOGA KAZALIŠTA
30. svibnja – 5. lipnja 2015.s početkom u 20.00 sati

Otvaranje festivala:
Subota, 30. svibnja u 20.00 sati
Mjesto: Dvorana sv. Franje,
Sveti Duh 31, 10000 Zagreb
Organizator: Hrvatska provincijasv. Jeronima franjevaca konventualaca,
VERITAS –Glasnik sv. Antuna Padovanskoga i
Župa sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 31, Zagreb
Povjerenstvo festivala:
prof.dr.sc. Sanja Nikčević,
mr.sc. Tanja Popec,
dr.sc.fra Josip Blažević

Zatvaranje festivala:
Petak, 5. lipnja u 20.00 sati
Medijski pokrovitelji: Hrvatski katolički radio, Radio Marija, Laudato.hr, Bitno.net
Ulaznice se mogu nabavitiu župnom uredusv. Antuna na Svetom Duhu
Tjedna (za sve predstave): 80 kn
Pojedinačna u pretprodaji: 20 kn
Pojedinačna na dan izvedbe: 30 kn
Više informacija: www.veritas.hr
veritas@veritas.hr
telefon: 01/ 3777-125

SUBOTA, 30. svibnja
Denis Peričić:
Pekel na zemli
režija i izvedba: Filip Eldan,Nikša Eldan i Nino Pavleković,UAOS, Osijek
Suvremeno prikazanje varaždinskog autora Denisa Peričića, duhovita i poučna priča o svećeniku koji susreće u šumi samoga nečastivog inspirirana događajem opisanim u knjizi “Kinč osebujni” i Danteovim “Paklom”, a ispričana uz pomoć razigrane družine Petrice Kerempuha. Tekst na starokajkavskom virtuozno su odigrala trojica studenata osječke umjetničke akademije kao završni ispit iz lutkarstva: uz pomoć vlastitih tijela, tri svjetiljke, bočice vode i lista papira.
DOĐITE VIDJETI KAKO JE SNAGOM VJERE JEDAN ŽUPNIK PREŽIVIO SUSRET S LUCIFEROM U ŠUMI. NAKON PREDSTAVE BIT ĆETE SRETNI KAD OTVORITE SLAVINU DA VODA TEČE PREMA DOLJE!

NEDJELJA, 31. svibnja
E. A. Poe:
Krabulja crvene smrti
režija: Nikolina Marinić
izvodi: Bjelokaz 1, Bjelovar
Dramatizirana priča E. A. Poea o bešćutnom knezu koji je pobjegao u dvorac sa svojim dvoranima pred kugom. Tamo su se zabavljali, a zbog dokolice i vlastita karaktera sve više upadali u poroke. Na kraju im na maskenbal dolazi i maska u crvenom, iako je knez zabranio tu boju. Prema vlastitom izboru skupina mladih bjelovarskih glumaca napravila je vrlo intenzivnu i vizualno dojmljivu predstavu s jasnom porukom – nema tog dvorca koji će te zaštiti od zla koje činiš.
DOĐITE VIDJETI KAKO SE NI U NAJČVRŠĆEM I NAJBOGATIJEM DVORCU NIJE MOGUĆE SAKRITI OD KAZNE ZA GRIJEH! NAKON PREDSTAVE RAZMISLIT ĆETE O ODGOVORNOSTI I BITI SRETNI DA I MLADI RAZMIŠLJAJU O NJOJ.

PONEDJELJAK, 1. lipnja
Thornton Wilder:
Naš grad
režija: Ivan Lotar
izvodi: Kazališna skupina Studentskog zboraKatoličkoga bogoslovnog fakulteta “Prosopon”, Zagreb
Jedna od najpoznatijih američkih drama govori o svakodnevnom životu dvije obitelji u malom gradu kroz tri čina – rođenje, vjenčanje i smrt. Pokušava nas podsjetiti da je važno (i moguće) ne samo činiti dobro u životu nego i biti svjestan prolaznosti ali i ljepote svakog trenutka koji živimo. Jer život je dar.
DOĐITE VIDJETI KAKO JE SVAKI TRENUTAK ŽIVOTA VRIJEDAN! NAKON PREDSTAVE ODMAH ZAGRLITI ĆETE SVOJE BLIŽNJE!

UTORAK, 2. lipnja
Silvana Dragun:
Feniks
režija: Ante Nadomir
izvodi: Rubina Sarajlić,Dramski studio Ilirik, Split
Vukovarka Marija prošla ječetnički logor i nakon silovanjaostala trudna. Svi je nagovaraju
na pobačaj, a onda traži odgovore: od psihijatra pitajući ga zašto Bog dopušta patnju, i kasnije od samog Isusa, čiji joj odgovori omogućujuda se iznova rodi, kao feniks iz pepela patnje.
DOĐITE VIDJETI KAKO JE VAŽNO DONIJETI PRAVU ODLUKU I KAD JE TEŠKO. NAKON PREDSTAVE I VI ĆETE LAKŠE DONOSITI ODLUKE.

SRIJEDA, 3. lipnja
Daniele Ricci:
Život za život
režija: Richard Simonelli, izvodi: Zbor Kolbe iNovo svitanje, Zagreb
Mjuzikl o životu svetog Maksimilijana Kolbea, koji je u nacističkom logoru Auschwitz svoj život dobrovoljno dao umjesto života oca jedne obitelji.
DOĐITE VIDJETI ŠTO ZNAČI DATI ŽIVOT ZA DRUGOGA. NAKON PREDSTAVE VIŠE ĆETE POŠTIVATI I VLASTITII TUĐI ŽIVOT.

ČETVRTAK, 4. lipnja
Petar Berke:
Kinč osebujni
režija: Jovica Šego
izvodi: Dramska grupa pri OgrankuMatice hrvatske u Mariji Bistrici
U 18. stoljeću Petar Berke, župnik u Mariji Bistrici, zapisao je čudesne događaje vezane uz kip Majke Božje u knjizi “Kinč osebujni slavnoga orsaga horvatckoga” (što znači Ures osebujni slavne zemlje Hrvatske). Knjiga je bila veliki hit i doživjela nekoliko izdanja, a posljednje 1995. U predstavi mladi iz te župe uzeli su knjigu i pročitali nam neke njezine priče ilustrirajući ih vrlo zanimljivo – crnobijelim kazalištem sjena.
DOĐITE VIDJETI KAKO JE MAJKA BOŽJA BISTRIČKA NEKAD ČINILA ČUDA. NAKON PREDSTAVE ZNAT ĆETE DA IH ČINI I DANAS.

PETAK, 5. lipnja
Trpimir Jurkić:
Zapisi iz nevremena
(izbor iz kolumni i intervjuaBranka Sbutege)
izbor, režija i izvedba: Trpimir Jurkić,Scena 55, HNK Split.
Zapisi don Branka Sbutege, prerano preminulog svećenika iz Boke Kotorske, povjesničara umjetnosti, intelektualca, nisu puki dokument vremena, nego zapisi srca. Govore o duši mudra čovjeka, predanog vjernika ali i o drami čovjeka koji duboko proživljava (ne)vrijeme u kojem se zatekao. Zapisi govoreo ratu i zlu koje dolazi, o obitelji,o tijelu ali i o prirodi, ljepoti,o duši, vjeri i Bogu.
DOĐITE VIDJETI KAKO VRSNA GLUMA OŽIVLJAVA MUDROST I VJERU IZ ZAPISA DUŠE JEDNOG SVEĆENIKA. NAKON PREDSTAVE VIŠE ĆETEZAVOLJETI SVOJ ŽIVOT.

[izvor informacije SN]