Uspješno smo došli do kraja trećeg Hall of Famea, program najboljih dokumentaraca završava se u subotu 4.travnja filmom “Leviathan” (2012.) u režiji dvoje Harvardskih antropologa, Luciena Castaing-Taylora i Verene Paravel / Skoro devedeset minuta zapanjujućih GoPro snimaka surovog procesa komercijalnog ribolova, odnijelo je nagrade na brojnim filmskim festivalima kao što su Copenhagen DOX i Međunarodni filmski festival u Edinburghu / Projekcija filma počinje u 21 sat u Dokukinu KIC, Preradovićeva 5, a nakon toga ostanite uz razgovor Nebojše Slijepčevića i filmske kritičarke Jelene Pašić / Ulaz je slobodan!//

Leviathan ; Ustupilo Dokukino
Leviathan ; Ustupilo Dokukino

Još jedno izdanje programa najboljih dokumentarnih filmova u povijesti došlo je kraju. Hall of Fame je ove godine obilježilo šest filmskih klasika odabranih s liste 50 najboljih dokumentaraca po izboru preko dvjesto filmaša, objavljene u magazinu “Sight&Sound”. Zadnji film u nizu doksa za pamćenje je “Leviathan” iz 2012. godine, a biti će prikazan u subotu 4.travnja u 21h. Film nastao u režiji Luciena Castaing-Taylora i Verene Paravel, antropologa sa Sveučilišta Harvard, na vizualno zapanjujuć način prikazuje proces komercijalnog ribolova na Atlantiku. “Levijatan” uranja u svijet mehaničkih zupčanika, tupih udaraca ulovljene ribe o palubu, noževa i zaglušujučeg glasanja pohlepnih morskih galebova. GoPro kamere stvaraju dojam da ste i vi na brodu, dok autentičan zvuk odvajanja mora od njegovog jestivog blaga zastrašuje. Ovaj film nastao u okviru Harvardovog   Sensory Ethnography Lab osvojio je nagrade na brojnim fetivalima kao što su Copenhagen DOX i Međunarodni filmski festival u Edinburghu, ali je ujedino razbio svaku iluziju koju smo ikada imali o porjeklu naše morske hrane.

“Leviathan” počinje u 21 sat u Dokukinu KIC, a nakon filma slijedi razgovor  s filmskom kritičarkom, Jelenom Pašić, kojeg će moderirati Nebojša Slijepčević.

[izvor informacije Dokukino]