Na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), koji se održao od 23. do 29. ožujka, nagrađeno je više hrvatskih filmova, a među njima se ističe Goli Tihe K. Gudac koji je odnio najviše priznanja u regionalnoj selekciji.

Autofokus ; Ustupio AKC
Autofokus ; Ustupio AKC

Kao najbolji dugometražni dokumentarni film u regionalnoj selekciji žiri je nagradio Potrošene Boruta Šeparovića, dok je redateljica Tiha K. Gudac nagrađena za režiju filma Goli, koji je ujedno dobio i nagradu publike. Nagrade su otišle i Tatjani Božić i Aleksanderu Goekjianu za scenarij Ljubavne odisejeNaslovnici Silvane Menđušić za montažu, te Rakijaškom dnevniku Damira Čučića i Autofocusu Borisa Poljaka za fotografiju, dok je Nenad Puhovski nagrađen za produkciju filmova GoliProlaz za Stellu i Ljubavna odiseja. Goran Štrbac je nagrađen za muziku u filmu Rakijaški dnevnik, dok je nagradu za dizajn zvuka dobio Tomislav Babić za film Amnezijak na plaži.

U kategoriji kratkog metra nagrađeni su i igrani film Šetač Filipa Mojzeša, animirani Levitacija Marka Meštrovića te eksperimentalni Amnezijak na plaži Dalibora Barića.

Posebno priznanje za produkciju dobili su Vera Robić Škarica i Hrvatski filmski savez.

U sklopu 62. izdanja Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u natjecateljskoj regionalnoj konkurenciji prikazano je 20 hrvatskih filmova, dok ih je još sedam prikazano u revijalnim i popratnim programima. Ukupno je na festivalu prikazano oko 150 filmova, od kojih se 96 natjecalo za nagrade iz ukupnog fonda od oko 50.000 eura. Detalje o 62. BFDKF-u potražite na službenim stranicama festivala.

[izvor informacije HAVC]