„ŽIVOTINJSKA FARMA“ U REŽIJI ANDRÁSA URBÁNA

Predstava „Životinjska farma“ prema romanu Georgea Orwella u adaptaciji Nataše Antulov i Andrása Urbána, koji potpisuje režiju i scenografiju predstave, premijerno je na programu HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak, 30. ožujka 2015. u 19.30 sati u izvedbi ansambla Hrvatske drame.

Kako je kazao na konferenciji za novinare, intendant i v.d. ravnatelja Hrvatske drame Oliver Frljić pozvao je jednog od najzanimljivijih i najnagrađivanjih redatelja u regiji zbog, u prvom redu, njegove kazališne poetike i načina rada s glumcima, te društvenog angažmana.

Životinjska farma ; Ustupio HNK Ivan pl. Zajc
Životinjska farma ; Ustupio HNK Ivan pl. Zajc

András Urbán je pak naglasio kako adaptacija “Životinjske farme” nije posve dramska jer se ne temelji na dijalozima nego uglavnom na slikama i songovima, te da je tako ispričana priča koja otvara polemiku sa suvremenom stvarnošću i društvom.

„U početku mi je „Životinjska farma“ bila najmanje zanimljivo Orwellovo djelo, no onda sam shvatio da se jezivi mehanizmi društva i društvenih zbivanja iz ovog alegorijskog romana uvijek ponavljaju i uvijek su prisutni, samo danas puno suptilnije i s više kontrole.Kroz nju se jasno ocrtava proces kojim u početku plemenita ideja stiže do vlastite degeneracije“, kazao je András Urbán.

U predstavi glume Olivera Baljak, Igor Kovač, Jelena Lopatić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Nikola Nedić, Damir Orlić i Tanja Smoje.

Kostimografkinja je Bjanka Ursulov,skladateljica Irena Dragović Popović, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

[izvor informacije HNK Ivan pl. Zajc]