“The Emperor’s Naked Army Marches On” predzadnji je dokumentarni kalasik besplatnog programa Hall of Fame kojeg u subotu 28. ožujka prikazujemo u Dokukinu KIC / Riječ je o japanskom ratnom dokumentarcu iz 1987. koji nas kroz lik vojnog veterana u potrazi za odgovorima o nepotrebnoj smrti njegovih suboraca, vodi kroz strahote proizašle završetkom Drugog svjetskog rata na Novoj Gvineji i njihovim posljedicama na preživjele / Film počinje u 21 sat, a nakon projekcije ostanite na razgovoru s Igorom Tomljanovićem / Ulaz na sve filmove programa Hall of Famea je besplatan //

“The Emperor’s Naked Army Marches On” dobitnik je mnogih nagrada na renomiranim filmskim festivalima poput festivala u Berlinu, Rotterdamu i Cine du Reel-a u Parizu.  Portal The Village Voice osvrnuo se na režiju Kazuoa Hare citatom: Hara krši sve etičke percepcije dokumentarnog filma, al svejednom ulazi u dubinu ljudske složenosti o kojoj drugi redatelji samo mogu sanjati.

The Emperor's Naked Army Marches On ; Ustupio Restart
The Emperor’s Naked Army Marches On ; Ustupio Restart

Kenzo Okuzaki je 62-godišnji veteran japanske vojske koji nakon više od 40 godina pokušava pronaći odgovore na ubojstva njegovih suboraca koja su se dogodila po završetku Drugog svjetskog rata u bazi na Novoj Gvineji. Iako u konačnici smatra cara Hirohita odgovornim za sve patnje rata, Okuzaki prati nekoliko bivših vojnika i časnika, nagovara ih da govore o ubojstvima te ih nerijetko verbalno i fizički zlostavlja. Vrlo kontradikotran, na trenutke uglađen i miroljubiv, a ne trenutke nasilan i agresivan, Kenzo pokušava saznati jesu li vojnici bili likvidirani od strane vojnog vrha ili su ih, kako mnogi kažu, pojeli kanibali Nove Gvineje. Ovaj je film predzadnji u nizu najboljih dokumentaraca koje Dokukino KIC prikazuje u sklopu besplatnog subotnjeg programa Hall of Fame.

Nakon projekcije ostanite na razgovoru s glavnim urednikom prvog programa HTVa Igorom Tomljanovićem koji će se osvrnuti na pogledani film kao i na stanje na dokumentarnoj filmskoj sceni općenito. Razgovor će voditi Nebojša Slijepčević, a publika će imati priliku postavljati pitanja.

[izvor informacije Restart Label]