IZLOŽBA SJEVERNI IBERI: ŽIVOT, SMRTI RITUAL S DRUGE STRANE PIRINEJA

Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu, i Museu d’Arqueologia de Catalunya
Mjesto održavanja: Arheološki muzej Zagreb, Trg N. Š. Zrinskog 19, Zagreb www.amz.hr
Trajanje Izložbe: 24. ožujka -16. kolovoza 2015.
Autori postava: Šesnić&Turković

U ponedjeljak 23. ožujka 2015. u Arheološkom muzeju u Zagrebu održana je press konferencija povodom otvaranja izložbe SJEVERNI IBERI: ŽIVOT, SMRTI RITUAL S DRUGE STRANE PIRINEJA

Sjeverni Iberi - Press konferencija ; Foto AJ
Sjeverni Iberi – Press konferencija ; Foto AJ

Izložbu su predstavili i najavili:
Jacqueline Balen, ravnateljica Arheološkog muzeja u Zagrebu, Jean-PierreGirard, voditelj multimedijalnog projekta Truelles&Pixels, CNRS, MSH Maison de l’Orient et de laMéditerranée, Lyon,
Gabriel de PradoCordero, ravnatelj lokaliteta Ullastret, Arheološki muzej Katalonije, Ivan Radman-Livaja i Sanjin Mihelić, viši kustosi Arheološkog muzeja u Zagrebu

Izložba se otvara 24. ožujka 2015. u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a uključuje reprezentativne primjerke artefakata koje su rabili antički Iberi, posebice oni koji su obitavali na sjeveroistoku Iberskog poluotoka.

Sjeverni Iberi - Plakat ; Ustupio AMZ
Sjeverni Iberi – Plakat ; Ustupio AMZ

Izložba je dio europskog projekta ArCAFE (ARCHÉOLOGIE et CULTURES del’ÂGE du FER en EUROPE – ARHEOLOGIJA I KULTURE ŽELJEZNOG DOBA U EUROPI) koji je prihvaćen za financiranje 2013. godine u sklopu programa CULTURE 2007-2013. Koordinator projekta je Centre national de la recherche scientifique (CNRS) – Maison de l’Orient et de la Méditerranée-Jean Pouilloux (Francuska), a partneri su Site archéologique Lattara – Musée Henri-Prades de Montpellier (Francuska), Arheološki muzej u Zagrebu te Museu d’Arqueologia de Catalunya (Španjolska – Katalonija). Projekt teži predstavljanju i popularizaciji baštine željeznog doba u Europi, s naglaskom na tri protohistorijske populacije, odnosno na Kelte, Ibere i Japode. U sklopu projekta se, među ostalim, organiziraju i dvije velike izložbe, čiji su nositelji Katalonski arheološki muzej i Arheološki muzej u Zagrebu.

Većina izložaka pripada zbirkama različitih ogranaka Arheološkog muzeja Katalonije, a bit će predstavljeni i predmeti iz drugih katalonskih muzeja (Barcelona, Empúries, Olèrdola) te novi, još neobjavljeni nalazi s tekućih arheoloških istraživanja.

Na izložbi će biti prikazano 177 predmeta i cjelina s pratećim tekstovima i audiovizualnim sadržajima, među kojima su i neki koji će ovom prigodom prvi put biti predstavljeni javnosti.

Sjeverni Iberi bili su smješteni na sjeveroistočnom dijelu Iberskog poluotoka koji danas zovemo Katalonijom, a razlikovali su se po kulturnim i životnim specifičnostima od ostatka iberskog svijeta.
Iberi su bili predromanski narod na rubu Zapadne Europe koji su razvili vlastitu kulturu duž mediteranske obale Iberskog poluotoka u razdoblju od pola tisućljeća, održavajući bliske kontakte s drugim narodima, prvenstveno Grcima i Kartažanima. Bili su napredna civilizacija s vlastitim jezikom i pismom, a živjeli su kao neovisna plemena sve do invazije Rima. Aristokracija koju su činili ratnici vladala je nad seljacima i obrtnicima. Značajan urbani razvoj, napredne tehnologije poput metalurgije, lončarskog kola, korištenje novca i pisma te specifičan umjetnički izričaj osigurali su Iberima mjesto među vodećim europskim kulturama željeznog doba.

Izložba prikazuje ključne aspekte ove civilizacije, njihovu teritorijalnu i političku strukturu, način ratovanja, jezik i pismo, tehnologiju te svakodnevne običaje, pa čak i modu.

Osvrt na Katalog Izložbe bit će objavljen naknadno.

[izvor informacije Arheološki muzej u Zagrebu]