Queer Zagreb Sezona predstavlja film o ljubavi i aktivizmu
Krug (Der Kreis) dobitnik dviju nagrada na Berlinaleu 2014. u kinu Europa 23. i 24. ožujka

Film Krug redatelja Stefana Haupta  igrat će u zagrebačkom Kinu Europa, 23. ožujka u 19 sati, te 24. ožujka u 21 sat u sklopu programa Queer Momenti, na adresi Varšavska 3. Cijena ulaznice je 25 kuna.

Film je dobitnik nagrade Teddy za najbolji dokumentarni film kao što je i ovjenčan nagradom publike Panorama na Berlinaleu 2014. godine.

Krug ; Ustupio Queer Zagreb
Krug ; Ustupio Queer Zagreb

Stefan Haupt potpisuje režiju i scenarij filma Krug (Der Kreis) čija se radnja odvija 1958. godine u Zürichu.
Mladi sramežljivi profesor Ernst Ostertag postaje član gej organizacije Der Kreis u kojoj upoznaje cross dressersku zvijezdu Robija Rappa – i odmah se zaljubljuje u njega. U to doba u Švicarskoj su, za razliku od ostatka Europe i svijeta, istospolni odnosi bili legalni, no ipak se preporučala diskrecija.
Nakon nekoliko ubojstava koja su se dogodila u gej zajednici policija je počela raditi probleme – prekidati događaje, privoditi nedužne osobe. Dok je represija nad gej osobama postajala sve intenzivnija u Zürichu, dva su se mladića borila za svoju ljubav, a zajedno sa svojim prijateljima kroz organizaciju Krug su osigurali da sama organizacija bude doživljavana u cijeloj Europi kao ikona gej emancipacije u zalaganju za prava gej osoba.

Der Kreis osnovana je u 30-im godinama 20. stoljeća i jedina je gej self-help organizacija u svijetu koja je preživjela nacističko razdoblje u Europi i postala model za slične organizacije u mnogim drugim zemljama u Europi i u SAD-u.

Film prati razvitak situacije oko Kruga nakon što su krenuli problemi s organima vlasti te daje dokumentarno-povijesni presjek borbe za LGBTIQ prava. Svaka borba iznjedri svoje junake, a Krug donosi priču o junacima LGBTIQ borbe u Švicarskoj koji su svoju borbu kao i svoju ljubav okrunili brakom. U duhu njihovog aktivističkog djelovanja, bitno je istaknuti kako su oni prvi istospolni par koji su „uplovili“ u bračnu luku u Švicarskoj.

Stephan Haupt rođen je u Zürichu te od 1989. godine radi kao filmski redatelj po završetku Dramske akademije te je istaknuta ličnost na švicarskoj filmskoj sceni.
Poticaj za rad na filmu redatelj objašnjava izjavom: “U Rusiji je donesen novi anti-gej zakon, u Ugandi homoseksualcima prijeti doživotni zatvor, u SAD-u je val samoubojstava prisutan među gej mladima.“

Robi Rapp i njegov partner Ernst Ostertag svjedoci su brutalnog perioda u švicarskom gej aktivizmu kojega su, u suradnji s redateljem, kroz emotivne ispovijesti u periodu od sedam godina, pokušali predočiti same početke borbe za LGBTIQ prava kao i sve situacije u kojima su se našli u periodu od kraja 60-tih godina 20. stoljeća.

Krug (Der Kreis)
Švicarska, 2014.
Redatelj: Stefan Haupt
Glume: Babett Arens, Aaron Hitz, Martin Hug
Trajanje: 102 min
23.3 u 19 sati
24.3. u 21 sati
dvorana Müller
kino Europa, Varšavska 3

[izvor informacije Queer Zagreb]