Queer Sezona Zagreb vam predstavlja “I-Cure” bugarskog umjetnika Ive Dimcheva

“I Cure” Ivo Dimchev u ZKM-u
13. ožujak u 20 sati
Ulica Nikole Tesle 7, Zagreb

Queer Zagreb Sezona ovaj petak donosi mjericu “Pljesnivih jagoda” u Booksi, a sljedeći tjedan vas liječimo u ZKM-u.

„Ne gubite vrijeme u kazalištu – iskoristite ga!“
Ivo Dimchev

I Cure ; Ustupio QZ
I Cure ; Ustupio QZ

Rad Ive Dimcheva ekstremna je šarolika mješavina performansa, plesa, glazbe, teksta i vizualnih elemenata. Autor je više od 30 radova izvođenih diljem Europe i Sjeverne Amerike. Primio je brojne međunarodne nagrade za ples i kazalište, uključujući Željeznu medalju za suvremenu umjetnost “Vencislav Zankov” (2013), kao i nominaciju za nagradu Bessie za izvedbu svoje predstave Lili Handel u njujorškom izdanju festivala Perforacije, također u organizaciji udruge Domino. Nakon studija na Das Arts akademiji u Amsterdamu, Dimchev se preselio u Brisel i otvorio svoj vlastiti izvedbeni prostor, Volksroom, gdje predstavlja mlade međunarodne umjetnike. Dimchev predaje na nacionalnoj kazališnoj akademiji u Budimpešti, te je utemeljitelj Humarts zaklade u Bugarskoj. Trenutačno je umjetnik na rezidenciji u Kaaitheatru u Briselu.

Ove se godine Dimchev s Dominom vratio u New York, te ponovno osvojio publiku i medije,uključujući impresioniranu kritičarku New York Timesa, predstavom “I-Cure”, koju sada u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih predstavljamo i zagrebačkoj publici 13. ožujka.

I-Cure je eksplicitna predstava kojom Dimchev obećava iscjeljenje i proučava razliku između terapije i kazališta te lijeka i kulture. Ako je iscjeljenje pitanje vlastitog odabira i odluke, zašto tu odluku ne donijeti dok sjedimo u kazalištu? Zašto potrošiti još jedan sat na pokušaj da budemo kulturni kada bi ih mogli iskoristiti da postanemo zdraviji? Pitanja su to na koja Dimchev pokušava dati odgovore. Izvedba je zamišljena tako da istovremeno liječi sve fizičke i psihičke poteškoće gledatelja, ali i drugih osoba s obzirom na to kuda publika usmjerava iscjeliteljsku energiju predstave. Također, uključenost gledatelja u samu predstavu značajno utječe na iscjeljenje što i sam umjetnik potvrđuje kada kaže: “Ne gubite vrijeme u kazalištu, iskoristite ga!”

Ulaznice po cijeni 80 kn/ 40 kn (studenti),
možete rezervirati na 
udrugadomino.marketing@gmail.com
ili na blagajni ZKM-a Teslina 7

[izvor informacije Queer Zagreb]