CENER TVORNICE LUTAKA

Točno cener! ZagrebačkaTvornica lutaka 2015. godine slavi 10 rođendan. 0d 2005. godine ovo kazalište promijenilo je 3 lokacije i sretno se smirilo tek u Griču, u samom centru grada. Odigrali smo preko 1000 predstava, pozvali na suradnju 10 redatelja, 40 glumaca spremno je radilo na 18 premijera. Održali smo znatan broj dramskih radionica po cijeloj Hrvatskoj kroz koje je prodefiliralo više od 500 djece. Van grada Zagreba, pokrenuli smo i manifestaciju Zlarinsko ljeto na otoku Zlarinu 2004. godine. Također smo gostovali u zemlji i van nje te osvojili poneku nagradu. Kazalište Tvornica lutaka mi je kao banda kojoj pripadam, kao epizoda Alan Forda, kao Smogovci, kao mirna luka kojoj se vraćam s nemirnih kazališnih mora, naglasio je ravnatelj Tvornice lutaka, Mario Kovač.

Sami u kući ; Ustupilo KTL
Sami u kući ; Ustupilo KTL

Kroz cijelu 2015., raznim ćemo događanjima obilježavati jubilej, no središnji program, popularno zvani Cener zakazan je za 07. 03. kada će se održati premijera dječjeg mjuziklaSami u kući, autora i redatelja StašeZurovcate skladateljaMarjana Nećaka. U popratnom programu sudjelovat će zbor Izvor, prikazat ćemo kratkometražni filmski uradak Mali cener bivših polaznika dramskog studija Tvornice lutaka, a završno će glumica Nina Violić zasukati rukave i rasplesati vas Italodiscom.

Tvornica lutaka je kazalište koje voli bake i djedove, uključuje roditelje, ali čije programe kreiraju djeca. Taj svojevrsni glasnogovornik djece, uvijek je u pokretu i cilj nam je dovesti kazalište među djecu, ma gdje god ona bila. Ne razlikujemo sjaj baroknih zdanja kazališnih kuća od trgova i baraka, svugdje smo gdje su oni, koji su naš izvor i naš glas, zaključila je osnivačica kazališta, Petra Radin.

Sami u kući

Troje djece Damir, Mario i Petra, ostali su sami u kući, a kako roditelja u blizini nema, kaos se sprema. Vesela trojka odvest će vas u svijet cirkusa, gusara, morskih sirena i čarobnih napitaka čiji su recepti spremljeni u najdublje ladice svijeta. No, uza sve slobode koje su im dane odlaskom odraslih i čine ih nedodirljivima, vrebaju i opasnosti. Kako se obraniti od čudovišta i čudaka koji čekaju ispod kreveta ili iza ugla? Dok si rekao keks, sve je riješeno. Zajedništvo je nepobjedivo.

Aktualnost ovebajke za djecu počiva na vrijednosti koja je u današnje vrijeme gotovo izgubila svoje mjesto i značenje, a to je prijateljstvo. Tegobe suvremenog čovjeka kao što su: usamljenost, otuđenost i bezizlaznost, ali i suprotno tome – vrijednost prijateljstva, u ovoj se predstavi zrcale u prizorima utemeljenim na stvarnim događajima dječje i naše svakodnevnice. Poruka je zapravo jednostavna: ne hodaj ispred mene, možda te neću slijediti… Ne hodaj iza mene, možda te neću voditi… Samo hodaj uz mene, i budi mi prijatelj.

Život se danas, umjesto na emociji, iskrenosti, mašti i jednostavnosti temelji na površnosti, nametnutim lažnim idealima blagostanja i jurnjavi za materijalnim preživljavanjem. Vrteći se u čarobnom krugu nezadovoljstva svijeta koji je biti, odavno na nekoj povoljnoj rasprodaji trampio za imati, čovjek današnjice ne nalazi vremena u kojem bi mislio i na druge osim na sebe, naglasio je autor i redatelj Staša Zurovac.

Autor, redatelj i koreograf: Staša Zurovac
Scenograf: Žorž Draušnik
Kostimografija: Sara Lovrić Caparin
Glazba: Marjan Nećak
Vizualni identitet: Zdenko Bašić
Fotograf: Damir Žižić
Majstor svjetla: Alen Marin
Igraju: Luka Petrušić, Damir Poljičak, Petra Radin

[izvor informacije Kazalište Tvornica lutaka]