„U potrazi za Felom“ u kino distribuciji
FELA KUTI: OTPOR, SEX I MUZIKA

Nevjerojatna životna priča i snažan politički angažman legendarnog afričkog glazbenika i aktivista Fele Kutija u središtu su novog filma, „U potrazi za Felom“ slavnog, Oscarom nagrađenog, dokumentariste Alexa Gibneya. Nakon premijere na Sundance-u i hrvatske premijere na Human Rights Film Festivalu, „U potrazi za Felom“ kreće u kino distribuciju diljem Hrvatske.

Dokumentarni film „U potrazi za Felom“ Oscarom nagrađenog redatelja Alexa Gibneya, kreće u kino distribuciju 12. ožujka 2015. Domaća publika imat će priliku vidjeti film nedugo nakon hrvatske premijere na Human Rights Film Festivalu koja je izazvala veliki interes publike.

U potrazi za Felom ; Ustupio RL
U potrazi za Felom ; Ustupio RL

“U potrazi za Felom“ priča je o životu, glazbi te društvenoj i političkoj ulozi Fele Anikulapa Kutija, utjecajnog nigerijskog umjetnika i tvorca afrobeata. Oscarom nagrađeni redatelj Alex Gibney istražuje Felin kontroverzni život obilježen mnogoženstvom i na koncu kobnom zarazom virusom HIV-a, sjajnu glazbu koja je i danas jednako aktualna kao i u vrijeme nastanka, te neosporan kulturni i politički utjecaj koji ga je nerijetko činio žrtvom nasilja i zlostavljanja od strane nigerijskog vojnog režima. Za Felu, glazba je bila sredstvo izražavanja revolucionarnih stavova i borbu protiv diktatorske nigerijske vlade 1970-ih i 1980-ih. Odigrao je važnu ulogu u pokretanju demokratskih promjena u toj zemlji, no snaga njegovih poruka i danas je aktualna.

Gibneyev film nudi fascinantan uvid u intimu ovog velikog umjetnika i istaknutog aktiviste, razotkrivajući ga kao intrigantnu i kompleksnu ličnost, obilježenu kontradikcijama. Priča o njegovom aktivističkom angažmanu nadahnjujuća je, a njegova glazba i danas je jednako moćna i hipnotizirajuća kao i u vrijeme dok je neumorni Fela snimao album za albumom.

Film je režirao dobitnik Alex Gibney, jedan od najcjenjenijih dokumentarista današnjice poznat po svojim napetim i duboko pronicljivim dokumentarcima. Njegov film iz 2008. godine, „Taksi do tamne strane“ («Taxi to the Dark Side»)osvojio je Oscara za najbolji dugometražni dokumentarac., a dvije godine kasnije nominiran je za još jedan dokumentarac „Enron: najpametniji momci u prostoriji“ («Enron: The Smartest Guys in the Room»). Hrvatskoj publici poznat je i po filmovima «Gonzo:_ život i djelo dr. Huntera S. Thompsona», «Armstrongova laž» i «Casino Jack». Nakon premijere na Sundanceu i opsežne festivalske turneje te hrvatske premijere na HRFF-u od 12.3. vidjet će ga i hrvatska publika u 20-tak hrvatskih kina.

Film će imati kino premijeru 12. ožujka u 21 h u Dokukinu KIC, nakon čega nastavlja igrati u redovnoj kino distribuciji diljem Hrvatske. Povodom lansiranja filma u kinima, spremamo i posebnu muzičku poslasticu. Samo za ovu priliku ponovno se okuplja kultni afrobeat-jazz-funk dj tim Moovare (dj-i Ivan i Bojan) koji je početkom 2000-tih dupke punio Močvaru. U petak, 13.3.2014. u Čakinoj birtiji, AKC medika (Pierottijeva 11) održat će ekskluzivni ‘Fela lounch party’. Močvare je poseban upravo po tome što su popularizirali Felinu muziku i Afrobeat kod nas. Ulaz je 15 kn, ali ako dođete s kino ulaznicom filma iz Dokukina, ulaz je besplatan. Ako pak prvo dođete na party, s Močvare ulaznicom ostvarujete popust za daljnje projekcije filma ‘U potrazi za Felom’ u Dokukinu KIC.

Distributer filma je Restart Label.

U potrazi za Felom – Movie site

[izvor informacije Restart Label]