Dvojnik
The Double (2013.)
Redatelj: Richard Ayoade
Glumci: Mia Wasikowska, Jesse Eisenberg, Chris O’Dowd
Žanr: komedija, drama, triler
Trajanje: 93 minuta
Država: UK

Dvojnik - Poster ; Ustupio DF
Dvojnik – Poster ; Ustupio DF

Sadržaj:
Simon je ustrašen mladić koji vrluda sam u svijetu punom indiferencije. Zanemariju ga na poslu, ne voli ga vlastita majka a žena njegovih snova ga ignorira. Osjeća se nemoćnim prevladati tu situaciju. Dolazak novog kolege Jamesa, uzdramati će njegov balans. James je Simonov fizički dvojnik no s druge strane, one mentalne i emocionalne, on je njegov antipod- samouvjeren, karizmatičan i zna sa ženama. Na Simonov užas, James će uskoro početi preuzimati njegov život.

Nagrade i festivali:
London Film Festival 2013 – nominacija za glavnu nagradu
British Independent Film Awards 2013 – nominacija za najbolju sporednu glumicu (Mia Wasikowska)
Black Reel Awards 2015 – nominacija za strani film

Dvojnik – Movie Site
The Double – IMDb

Dečko iz susjedstva
The Boy Next Door (2015.)
Redatelj: Rob Cohen
Glumci: Jennifer López, Ryan Guzman, John Corbett
Žanr: triler
Trajanje: 91 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Atraktivna učiteljica Claire Peterson (Jennifer López) privukla je pažnju naočitog teenagera iz susjedstva. Štoviše, ovaj neobičan par upustio se u strastvenu avanturu zbog koje je JLO ubzo zažalila. Njezin trenutak slabosti uzrokovan samoćom nakon razvoda kao i naglo otrežnjenje koje je uslijedilo kad je shvatila da je mlađahni Noah (Ryan Guzman) prijatelj njezinog sina, samo su početak horora koji je uslijedio. Naime, dečko iz susjedstva ne želi prihvatiti njezino ne te postaje potpuno opsjednut prelijepom učiteljicom. Jedna od najljepših žena na svijetu, Jennifer López, postat će opsesija dečka iz susjedstva.

Dečko iz susjedstva – Movie Site
The Boy Next Door – IMDb

Godina nasilja
A Most Violent Year (2014.)
Redatelj: J. C. Chandor
Glumci: Oscar Isaac, Jessica Chastain, David Oyelovo
Žanr: akcija, kriminalistički, drama
Trajanje: 125 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Radnja filma Godina nasilja smještena je u 1981., godinu u kojoj je u Velikoj jabuci zabilježen najveći broj kriminalnih radnji u povijesti grada. U tim opasnim vremenima doseljenik Abel Morales (Oscar Isaac) pokušava razgranati svoj dobro uhodani posao, no sveprisutno nasilje i korupcija prijete da unište sve što je stvorio, pa čak i njegovu obitelj. Napeta kriminalistička drama za Oscara nominiranog redatelja J. C. Chandora o obitelji koja nastoji voditi normalan život u najopasnijoj godini u povijesti New Yorka.

Godina nasilja – Movie Site
A Most Violent Year – IMDb

Chappie
Chappie (2015.)
Redatelj: Neill Blomkamp
Glumci: Sharlto Copley, Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Dev Patel
Žanr: akcijski triler
Trajanje: 120 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
U nama bliskoj budućnosti zločine na Zemlji kontrolira mehanizirana policija u obliku robota. Međutim, sada je došlo vrijeme da ljudi uzvrate udarac. Kada ukradu jednog od policijskih droida – Chappieja – i ugrade mu novi programski sustav, on postaje prvi robot s mogućnošću samosvjesnog razmišljanja i osjećaja. Uskoro moćne i uništenju sklone ljudske snage počnu na Chappieja gledati kao na prijetnju čovječanstvu pa posegnu za jedinim mogućim rješenjem – pokušati uhvatiti i uništiti Chappieja… Od redatelja hitova District 9 i Elysium. Moderni SF smješten u stvarni svijet s intrigantnom pričom i spektakularnim akcijskim scenama.

Chappie – Movie Site
Chappie – IMDb

Xenia
Xenia (2014.)
Redatelj: Panos H. Koutras
Glumci: Kostas Nikouli, Nikos Gelia, Yannis Stankoglou
Žanr: drama
Trajanje: 134 minuta
Država: Grčka, Francuska, Belgija

Sadržaj:
Nakon majčine smrti, 16-godišnji Dany napušta Kretu da se pridruži starijem bratu Odysseasu koji živi u Ateni. Djeca Albanke i Grka, koji ih je kao mališane napustio, dva brata – stranci u vlastitoj zemlji – kreću u potragu za ocem. Istovremeno se odvija kultni televizijski show “Grčka traži zvijezdu”, a Dany sanja kako će talentirani Odysseas postati novi pobjednik tog showa, u zemlji koja ih ne priznaje.

Nagrade i festivali:
Cannes Film Festival 2014 – nominacija u programu ‘Izvjesni pogled’ i nominacija za Queer palmu
Chicago International Film Festival – nagrada Q Hugo za najbolji film
Gijón International Film Festival 2014 – posebno priznanje žirija

Xenia – Facebook
Xenia – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaYouTubeIMDb]