Jonas Jonasson
Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao

Originalni naslov: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
2009
Prijevod: Anka Katušić-Balen
Broj stranica: 300
Jezik: Hrvatski
Godina izdanja: 2013.
Uvez: Meki
ISBN 978-953-7213-13-8
Mjere proizvoda: 150×228 mm
Izdavač: Fokus

Naslovnica knjige 'Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao'
Naslovnica knjige ‘Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao’

Stogodišnji je Allan nakon burnoga života uoči svoga svečanog stotog rođendana, zapalio iz Doma za starije osobe jer je alergičan na troznamenkaste proslave. Rastreseno je popalio tajanstvenu putnu torbu na kotačiće pa ga zato punih mjesec dana natjerava švedska policija. Njega i njegovo veselo društvance koje je usput oko sebe okupio…

Ova je krimi-priča isprepletena Allanovim bezbrižnim, uglavnom slučajnim sudjelovanjem u mnogim znamenitim događajima 20. stoljeća! Kako se u njegovoj blizini našao Truman, Staljin, general Franco, Kim Il Sung, Churchill, prekrasne žene Mao Ce Tunga i Čang-kaj Šeka, skupina iranskih disidenata, ruski atomist i radna ekipa američkoga Projekta Manhattan? Allana ne zanimaju politika i religija, ali kao da je on samim svojim postojanjem utjecao na većinu najvažnijih svjetskih dvadesetostoljetnih događaja. Što li će tek biti sada u 21. stoljeću, kad je, u ugodnom društvancu istomišljenika, opet na slobodi?

Jonas Jonasson diplomirao je strane jezike i dvadesetak godina radio u svijetu novinarstva, medijskih komunikacija i privatnog poduzetništva. Jednog lijepog dana prodao je sve što ima pa se preselio Švicarsku gdje, uz obale Luganskog jezera, piše knjige i uživa u životu.

‘Potpuno luda i urnebesno smiješna priča’
Aftonbladet
‘Prva liga’
Der Spiegel
‘Ekplozivna komedija’
Le Figaro
‘Izdavači fenomen’
Corriere della Sera
‘Svečnost apsurdnog humora’
Helsingin Sanomat

[izvor informacije Fokus]