Divlje priče
Relatos salvajes (2014.)
Corner Producciones, El Deseo, Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales (INCAA), 2014.
Trajanje: 122 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Surround 7.1
Redatelj: Damián Szifrón
Glume: Darío Grandinetti, María Marull, Mónica Villa, Rita Cortese, Julieta Zylberberg, César Bordón, Leonardo Sbaraglia, Walter Donado, Ricardo Darín, Nancy Dupláa, Oscar Martínez, María Onetto, Osmar Núñez, Germán de Silva, Erica Rivas

Divlje priče – Movie Site
Relatos salvajes – IMDb

Divlje priče ; Ustupio DF
Divlje priče ; Ustupio DF

Ovogodišnji kandidat za Oscara za najbolji strani film argentinski je omnibus s nizom kratkih crnih komedija, od kojih ću se osvrnuti samo na jednu, jer sam na neki način i osobno zainteresiran. Zanimljivo je kako je policijski, odnosno pravosudni sustav zainteresiran za kontinuirano kažnjavanje nebitnih prekršaja, a u skladu s time interesne skupine i donosi takve zakone. Najbolji su u pravilu prometni prekršaji gdje se mogu mnogi kažnjavati za beznačajne prekršaje koji u pravilu niti ne ugrožavaju sigurnost prometa, ali prema zakonskim propisima oni koji su u prekršaju moraju plaćati kazne, i na izdana rješenja nema mogućnosti žalbe. To je tortura na takozvanim ‘pitomim vozačima’ koji se ne bune i plaćaju kazne. O onima koji rade opasne prekršaje, i izazivaju nesreće, nećemo govoriti, njih su pune crne kronike, a i kazne su zanimljive. Sjetimo se samo kako su u Mariboru gradske vlasti dale koncesiju privatnoj firmi da registrira prekršaje kod prekoračenja brzine, a onda i da to lijepo naplaćuju. Slovenci nisu sjedili skrštenih ruku, i ubrzo je pala i tadašnja gradska vlast, i sve je to brzo postalo jedna od neugodnih stvari prošlosti.

Jedna od ‘Divljih priča’ upravo govori o tome. Stručnjak za eksplozive vraća se nakon napornog dana kući, i usput u prometno zakrčenoj ulici stane da pokupi tortu za dječji rođendan. Nakon što izađe iz slastičarne, ustanovi kako mu je pauk odvezao auto. Nikakve žalbe kao i protesti ne pomažu, sve je napravljeno po zakonu. Koncesionar može odvesti auto s mjesta gdje parkiranje nije dozvoljeno. Čitava situacija utječe i na njegov privatni, a i na poslovni život, jer svađa je dospjela i u medije. Nakon što mu pauk nekoliko puta odveze auto, odlučuje se na akciju kojom će izazvati pažnju javnosti… ne trebam ni ponoviti kako se radi o stručnjaku za eksplozive koji će u skladu sa strukom napraviti takvu akciju kojom će izazvati simpatije svojih sugrađana koji trpe zakonski teror svoje gradske uprave.

Omnibus ‘Divlje’ priče pravo je osvježenje na domaćem kinorepertoaru. Svaka od priča zanimljiva je i na određeni način poučna. Crnu humor koji ih prožima ima uporište u našem svakodnevnom životu prepunom apsurda.

Robert Jukić, Zagreb, 23.02.2015.