Nagrade 11. ZagrebDoxa i obrazloženja žirija

Međunarodna konkurencija

MEĐUNARODNI ŽIRI
Vinko Brešan
Ágnes Sós
Hans Robert Eisenhauer

VELIKI PEČAT
za najbolji film iz međunarodne konkurencije
VIRUNGA
Orlando von Einsiedel, Velika Britanija
Film Orlanda von Einsiedela donosi dramatičnu priču o četiri osobe koje se bore za spas Nacionalnog parka Virunga, pod UNESCO-vom zaštitom, koji je dom mnogima od preostalih 800 planinskih gorila. Upravitelj Emmanuel de Merode, čuvar parka Rodrigue Katembo, njegovatelj gorila André Bauma i mlada francuska novinarka Melanie Gouby riskiraju živote u borbi protiv krivolova, ilegalnog crpljenja nafte i naoružanih pobunjenika. U regiji oslabljenoj krvavom poviješću i ratovima park pruža nadu u stabilnost i mir ljudima i ugroženim životinjama. Međutim prijete mu mito, korupcija i nasilje izvana, potpomognuti službenom dozvolom koja britanskoj tvrtki Secco International omogućava potragu za naftom u jezeru Edward u sklopu parka. Orlando von Einsiedel, kojemu je Virunga dugometražni dokumentarni prvijenac, izvorno je htio zabilježiti napredak ekološke i gospodarske situacije u istočnom Kongu, a osobito ulogu Nacionalnog parka. No nakon tri tjedna snimanja opet je buknuo sukob s pobunjenicima. S neustrašivom istraživačkom novinarkom Melanie Gouby on istražuje ulogu naftne kompanije u sukobu, što je veoma opasno po likove u filmu, redatelja i ekipu. Virunga je jedinstven prikaz postojeće političke i ekološke krize u Kongu. Šokantan je, dirljiv i nezaboravan, a ujedno i predivan primjer moći dokumentarnog filma. Prekrasna priča, izvrsni likovi, neustrašivo snimanje, odlična montaža i postprodukcija na najvišoj razini glavni su sastojci ovog remek-djela.

Virunga Andre With Gorilla Virunga National Park ; Ustupio ZagrebDox
Virunga Andre With Gorilla Virunga National Park ; Ustupio ZagrebDox

POSEBNO PRIZNANJE
Međunarodna konkurencija
VRTNI LJUBAVNICI / GARDEN LOVERS
Virpi Suutari, Finska
Finski dugometražni dokumentarni film Vrtni ljubavnici autorice Virpi Suutari višeslojna je, briljantno izrežirana priča o vrtovima različitih bračnih parova i njihovoj ljubavi prema agrikulturi. Ali nije samo o tome. Iznimno suptilnim redateljskim postupcima redateljica i scenaristica Suutari upoznaje nas s galerijom likova različitih generacija i profesija, njihovim sudbinama, razmišljanjima o životu, tako da kroz priču o vrtovima zapravo gledamo priče o ljubavi, poštovanju, nerazumijevanju među generacijama, bolesti, zločinima, smrti… U kontrastima humora i introspektivnih tišina film u konačnici ostvaruje duboku emocionalnost. Vrtni ljubavnici su film nakon kojeg imate dojam da ste upoznali Fince, njihov način razmišljanja, njihov način života, njihovu kulturu i civilizaciju.

POSEBNO PRIZNANJE
Međunarodna konkurencija
BOLJI ŽIVOT / SOMETHING BETTER TO COME
Hanna Polak, Danska
Jedno od posebnih priznanja dodjeljujemo filmu Bolji život. Ovaj nas film vodi za ruku i uranja nas u svijet o kojem inače ne bismo znali ništa. Zahvaljujući redateljičinoj predanosti, empatiji, intimnom i autentičnom pristupu, otkrivaju se predivne ljudske vrednote ovoga svijeta. To je dirljiv primjer ljudske ustrajnosti u nevjerojatno teškim uvjetima. Film koji vas neće ostaviti ravnodušnima.

Regionalna konkurencija

REGIONALNI ŽIRI
Heino Deckert
Marius Iacob
Ivana Simić Bodrožić

VELIKI PEČAT
za najbolji film iz regionalne konkurencije
KAINOVA DJECA / CAIN’S CHILDREN
Marcell Gerö, Mađarska, Francuska
U jakoj konkurenciji od osamnaest dokumentarnih filmova tročlani žiri u sastavu Heino Deckert (producent), Marius Iacob (redatelj), Ivana Simić Bodrožić (književnica) odlučio je glavnu nagradu dodijeliti filmu Kainova djeca mađarskog redatelja Marcella Geröa. Osim što zadovoljava visoke kriterije struke, film donosi potresnu i dirljivu priču o dječacima koji su postali ubojice najbližih. Ne pokušavajući osuditi ili poučiti, redatelj nam nudi drugačiju prizmu. U dugom vremenskom periodu prati dječake koji su suočeni s ubojstvom izdržali kazne i nakon trideset godina nalazimo ih na margini društva. Iz sadašnjosti priče idu u dva smjera, jednim u prošlost i zlostavljanje protagonista u djetinjstvu, te drugim u budućnost prateći njihovu djecu, čije šanse za bolji život nisu baš izvjesne. Ujedno, ovo je priča i o transgeneracijskoj nesreći, priča koja nas potiče da razmislimo o ograničenim mogućnostima izbora ljudi u našem okruženju, prečesto prekriženih od svih. Film smatramo važnim ostvarenjem ne samo na regionalnoj, nego i na univerzalno ljudskoj razini.

POSEBNO PRIZNANJE
Regionalna konkurencija
RUS / RUSSIAN
Damir Ibrahimović, Eldar Emrić, Bosna i Hercegovina
Isti žiri složio se da istakne film Rus bosanskohercegovačkog redatelja Damira Ibrahimovića i dodijeli mu posebno priznanje. Originalnim načinom na koji je ispričana pojedinačna, tragična ljudska sudbina pomalo se otkriva kako redatelj zahvaća puno šire i dublje ovaj prostor poigravajući se s fikcijom, psihodramom i nepoznatom stranom poznatog redatelja kroz priču njegova sina.

Mali pečat

MLADI ŽIRI
Carlo Zoratti
Hrvoje Mabić
Jelena Pašić

MALI PEČAT
za najbolji film mladog autora do 35 godina
DRUGAČIJA MAĐARSKA – ŽIVOT JEDNOG SELA, FRAGMENTI /
ANOTHER HUNGARY – THE LIFE OF A VILLAGE – FRAGMENTS
Dénes Nagy, Mađarska
Ljepota filma je kada ne nudi izričite i jednostrane odgovore, već prikazuje kompleksnost stvarnosti otkrivajući polove i mjesta njihovog sudara. Drugačija Mađarska film je o imaginaciji, o različitim pogledima na stvarnost. Kroz perspektive dviju generacija u posttranzicijskom propadajućem mađarskom selu ovaj film pametno i suptilno otvara brojna pitanja o političkim i kulturološkim promjenama koje je donijela tranzicijska era u Srednjoj i Istočnoj Europi.

POSEBNO PRIZNANJE
autoru do 35 godina
VERUDA-FILM O BOJANU / VERUDA – A FILM ABOUT BOJAN
Igor Bezinović, Hrvatska
Posebno priznanje dodjeljujemo filmu koji se ne razmeće zanatskim alatima. Najmanje maniristički od svih filmova u konkurenciji, uspijeva vratiti strukturu na početak. Ovaj film toliko je osnovan da je gotovo futuristički, a karakter mu je toliko radikalan da govori o životu ne takvom kakav jest, nego kakav očekujemo da bude. Veruda je zaslužio posebno priznanje za propitivanje i etičke vrijednosti dokumentaristike i voajerističke izopačenosti publike.

Movies That Matter

MOVIES THAT MATTER ŽIRI
Vitaly Mansky
Tamara Erde
Ana Matan

MOVIES THAT MATTER AWARD
za film koji na najbolji način promiče ljudska prava
RICH HILL
Tracy Droz Dragos, Andrew Droz Palermo, SAD
Za istančan, razuman, jedinstven i pažljivo odabran uvid i viziju. Za human pristup temi i snimanju – u svakoj odluci osjeća se humanost njegovih autora. I za podsjećanje da su ljudska pitanja i problemi također prisutni tik do nas i uvijek vrijedni razmišljanja.

POSEBNO PRIZNANJE
Movies That Matter
VIRUNGA
Orlando von Einsiedel, Velika Britanija
Za iznimno dobro snimljen i važan film o izuzetno važnoj temi. Za dirljivu poruku koja može pokrenuti promjene.

Nagrada Teen Dox

TEEN DOX ŽIRI
Učenici i učenice Privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu
Zoja Begović, Sven Čohadžić, Juraj Franolić, Andrej Kozina, Josip Markić, Mihaela Matijević, Doris Mimica, Fran Mišetić, Tin Ožbolt, Ava Palčok, Nika Petković, Matej Petrić, Luka Premer, Nika Reicher, Vedran Vincetić

NAGRADA TEEN DOX
za najbolji film koji govori o problemima mladih
DJEVOJKA NA PUTU / MAIDENTRIP
Jillian Schlesinger, SAD
Protagonistica filma svojim djelima potiče svoju generaciju na izvršavanje životnog cilja i osvještava odraslima činjenicu da i mladi mogu biti zreli i odgovorni. Autorskim kadrovima uvodi publiku u interakciju sa samom sobom i približava nam svoju situaciju. Potaknula nas je na propitivanje vlastite snalažljivosti u istoj ili sličnoj situaciji. Odabrali smo ovaj film jer je pokazao da možda nije sve ograničeno kako se čini u današnjem svijetu.

Virunga i Kainova djeca najbolji filmovi 11. ZagrebDoxa!

Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji ide britanskom filmu Virunga Orlanda von Einsiedela. Posebna priznanja u međunarodnoj konkurenciji dobila su dva filma, finski Vrtni ljubavnici redateljice Virpi Suutari, i dansko-poljski Bolji život redateljice Hanne Polak. U regionalnoj konkurenciji Veliki je pečat osvojio mađarsko-francuski film Kainova djeca Marcella Geröa. Posebno priznanje dobio je Rus Damira Ibrahimovića i Eldara Emrića (BiH). Malim pečatom, za film autora mlađeg od 35 godina, nagrađen je mađarski Drugačija Mađarska – život jednog sela, fragmenti Dénesa Nagya. Posebno priznanje u ovoj kategoriji dobio je hrvatski Veruda – film o Bojanu redatelja Igora Bezinovića. Najboljim Movies That Matter filmom proglašen je američki Rich Hill redatelja Tracy Droz Dragos i Andrewa Droz Palerma. Posebno je priznanje u ovoj kategoriji dobio film Virunga Orlanda von Einsiedela. Nagrada Teen Dox pripala je američkom filmu Djevojka na putu Jillian Schlesinger.

U dvorani 2 Cineplexxa Centra Kaptol u subotu su svečano proglašeni pobjednici 11. ZagrebDoxa. Publiku je uvodno pozdravio direktor festivala Nenad Puhovski: “Na početku ovogodišnjeg ZagrebDoxa rekao sam između ostaloga: Prema nekom mom osjećaju ovo će biti dobar, opušten, zanimljiv festival koji će dostojno uvesti ZagrebDox u drugu deceniju njegova života. Izgleda da me osjećaj nije prevario – bližimo se kraju još jednog festivala o kojemu će zadnju riječ, kao i uvijek, dati publika i kritika, no što se nas, festivalske ekipe tiče – mislim da doista možemo biti zadovoljni. Do svođenja finalnih bilanci proći će nešto vremena, no evo nekoliko detalja – jučer, na primjer, u samo jednom danu, na Dox je došlo 716 gledatelja više nego prošle godine u isto vrijeme. Nije to malo! Ili drugi detalj – u ovom trenutku, premda se glasanje za nagradu publike nastavlja još čitav današnji dan, dvije trećine svih filmova ima ocjenu iznad 4, a filmu koji trenutačno vodi nedostaje tek nekoliko desetina postotka do čiste petice. Na ovom smo festivalu, također, imali više gostiju nego ikada do sada – njih dvjestotinjak, predvođenih nezaboravnom Kim Longinotto i sjajnim Želimirom Žilnikom, koje ovdje ističem i zbog doista inspirativnih masterclassova koje su dali u okviru našeg ZagrebDox Pro projekta. Ove smo godine uveli i neke novosti – prije svega ZagrebDoXXL, koji je još jednom pokazao kako je u našem društvu potrebno razgovarati o filmovima i problemima kojima se oni bave, krenuli smo s produkcijom vlastitih video kronika, a naročito bih istaknuo sjajnu partnersku suradnju s HRT i HRT3 koji su nas ne samo pratili već i postali integralnim dijelom zajedničkog programa, omogućivši uživanje u najboljim i najnovijim dokumentarcima i onima koji nisu mogli doći u Centar Kaptol. No, kao i uvijek, ovog festivala nema bez svih vas – filmskih autora, profesionalaca, predstavnika medija i – naravno – publike. Hvala vam na potpori. Ona nam daje snage da za desetak dana odmah krenemo u rad na – 12. ZagrebDoxu!” kazao je Puhovski.

Zatim su krenule dodjele nagrada, najsvečaniji dio. Nagrada Teen Dox, o kojoj su odlučivali učenici i učenice Privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu, pripala je filmu Djevojka na putu Jillian Schlesinger. “Protagonistica filma svojim djelima potiče svoju generaciju na izvršavanje životnog cilja i osvještava odraslima činjenicu da i mladi mogu biti zreli i odgovorni. Autorskim kadrovima uvodi publiku u interakciju sa samom sobom i približava nam svoju situaciju. Potaknula nas je na propitivanje vlastite snalažljivosti u istoj ili sličnoj situaciji. Odabrali smo ovaj film jer je pokazao da možda nije sve ograničeno kako se čini u današnjem svijetu”, obrazložio je žiri.
Najboljim Movies That Matter filmom koji na najbolji način promiče ljudska prava proglašen je Rich Hill redatelja Tracy Droz Dragos i Andrewa Droz Palerma. Redatelj Vitaly Mansky, redateljica i umjetnica Tamara Erde i politologinja Ana Matan, članovi Moviest That Matter žirija, nagradu su dodijelili “Za istančan, razuman, jedinstven i pažljivo odabran uvid i viziju. Za human pristup temi i snimanju – u svakoj odluci osjeća se humanost njegovih autora. I za podsjećanje da su ljudska pitanja i problemi također prisutni tik do nas i uvijek vrijedni razmišljanja.” Posebno je priznanje u ovoj kategoriji dobio film Virunga Orlanda von Einsiedela.

Mali pečat, koji se dodjeljuje za najbolji film mladog autora do 35 godina, dobio je dokumentarac Drugačija Mađarska – život jednog sela, fragmenti Dénesa Nagya. Tako je odlučio mladi žiri, redatelj Hrvoje Mabić, filmska kritičarka Jelena Pašić i redatelj Carlo Zoratti. Odluku su obrazložili riječima: “Ljepota filma je kada ne nudi izričite i jednostrane odgovore, već prikazuje kompleksnost stvarnosti otkrivajući polove i mjesta njihovog sudara. Drugačija Mađarska film je o imaginaciji, o različitim pogledima na stvarnost. Kroz perspektive dviju generacija u posttranzicijskom propadajućem mađarskom selu ovaj film pametno i suptilno otvara brojna pitanja o političkim i kulturološkim promjenama koje je donijela tranzicijska era u Srednjoj i Istočnoj Europi.” Posebno priznanje dobio je Veruda – film o Bojanu redatelja Igora Bezinovića.

Regionalna konkurencija
U regionalnoj konkurenciji Veliki je pečat osvojio film Kainova djeca Marcella Geröa. Producent i distributer Heino Deckert, redatelj Marius Iacob i književnica Ivana Simić Bodrožić, članovi regionalnog žirija, nagradu su filmu dodijelili iz ovih razloga: “Osim što zadovoljava visoke kriterije struke, film donosi potresnu i dirljivu priču o dječacima koji su postali ubojice najbližih. Ne pokušavajući osuditi ili poučiti, redatelj nam nudi drugačiju prizmu. U dugom vremenskom periodu prati dječake koji su suočeni s ubojstvom izdržali kazne i nakon trideset godina nalazimo ih na margini društva. Iz sadašnjosti priče idu u dva smjera, jednim u prošlost i zlostavljanje protagonista u djetinjstvu, te drugim u budućnost prateći njihovu djecu, čije šanse za bolji život nisu baš izvjesne. Ujedno, ovo je priča i o transgeneracijskoj nesreći, priča koja nas potiče da razmislimo o ograničenim mogućnostima izbora ljudi u našem okruženju, prečesto prekriženih od svih. Film smatramo važnim ostvarenjem ne samo na regionalnoj, nego i na univerzalno ljudskoj razini.” Posebno priznanje dobio je Rus Damira Ibrahimovića i Eldara Emrića.

Međunarodna konkurencija
Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji osvojio je film Virunga Orlanda von Einsiedela, a žiri u sastavu redatelj Vinko Brešan, redateljica Ágnes Sós i urednik i producent Hans Robert Eisenhauer ovako je obrazložio glavnu nagradu: “Film Orlanda von Einsiedela donosi dramatičnu priču o četiri osobe koje se bore za spas Nacionalnog parka Virunga, pod UNESCO-vom zaštitom, koji je dom mnogima od preostalih 800 planinskih gorila. Upravitelj Emmanuel de Merode, čuvar parka Rodrigue Katembo, njegovatelj gorila André Bauma i mlada francuska novinarka Melanie Gouby riskiraju živote u borbi protiv krivolova, ilegalnog crpljenja nafte i naoružanih pobunjenika. U regiji oslabljenoj krvavom poviješću i ratovima park pruža nadu u stabilnost i mir ljudima i ugroženim životinjama. Međutim prijete mu mito, korupcija i nasilje izvana, potpomognuti službenom dozvolom koja britanskoj tvrtki Secco International omogućava potragu za naftom u jezeru Edward u sklopu parka. Orlando von Einsiedel, kojemu je Virunga dugometražni dokumentarni prvijenac, izvorno je htio zabilježiti napredak ekološke i gospodarske situacije u istočnom Kongu, a osobito ulogu Nacionalnog parka. No nakon tri tjedna snimanja opet je buknuo sukob s pobunjenicima. S neustrašivom istraživačkom novinarkom Melanie Gouby on istražuje ulogu naftne kompanije u sukobu, što je veoma opasno po likove u filmu, redatelja i ekipu. Virunga je jedinstven prikaz postojeće političke i ekološke krize u Kongu. Šokantan je, dirljiv i nezaboravan, a ujedno i predivan primjer moći dokumentarnog filma. Prekrasna priča, izvrsni likovi, neustrašivo snimanje, odlična montaža i postprodukcija na najvišoj razini glavni su sastojci ovog remek-djela.”

Posebna priznanja u međunarodnoj kategoriji dobila su dva filma: Vrtni ljubavnici redateljice Virpi Suutari i Bolji život redateljice Hanne Polak.

Nagrađeni na ZagrebDox Pro-u
Na ovogodišnjem ZagrebDox Pro-u među jedanaest projekata koji su sudjelovali na pitching forumu, nagrada HBO Adria za najbolji predstavljeni projekt u razvoju pripala je finskom projektu The Unforgiven (Neoprošteni) redatelja Larsa Feldballe-Petersena i producenta Aria Matikainena. Francuski projekt Solenzara, An ode to nostalgia (Solenzara, oda nostalgiji) redatelja Stephana i Pascala Regolia te producenata Pierrea Le Bloa osvojio je Nagradu ZagrebDox Pro-a za najbolji projekt, a zbog velikog napretka tijekom radionice i sjajne prezentacije projekta spontano posebno priznanje dobio je projekt Zašto je Dragan napravio orkestar redatelja Nikole Spasića i producentice Lidie Teleki.

Nedjelja na ZagrebDoxu
U nedjelju, 1. ožujka bit će prikazan poseban program Best of Fest, koji uključuje projekcije svih nagrađenih filmova, i to u terminima od 12 do 22 sata u dvoranama 2, 3, 4 i 5. Cijena ulaznica za svih pet projekcija u jednoj od dvorana iznosi 35 kuna, a za pojedinačnu projekciju 15 kuna. Nagrada za najbolji film po ocjeni publike bit će dodijeljena u nedjelju, 1. ožujka, u dvorani 3 u 20 sati a sponzor nagrade publike je Hrvatski Telekom.

[izvor informacije ZagrebDox]